Yanyalı Fehmi Lokantası




****en beş yıldır Kadıköy'de Osmanlı saray mutfağının en iyi örneklerinden biri olarak var olan Yanyalı Fehmi Lokantası, ikinci ve üçüncü kuşak tarafından halen aynı kalitede hizmet vermeye devam ediyor.

Yunanistan'ın Yanya kentinden İstanbul'a göç eden Fehmi Efendi, meraklı olduğu Türk mutfağına, 1919'da saraydan emekli olan Bolulu Hüseyin Efendi'yi baş aşçı yaparak başlamış. Türk mutfağına damak tadıyla, çeşnisiyle verdiği hizmetle ün yapmış. Zamanında İsmet İnönüler, Yahya Kemaller müşterisi olmuş.

Beyoğlu ve Sirkeci'de şubeler açmış. Soyadı inkılâbında Sönmezler soyadını almış. 1980 yılında Kadıköy'de hayatını kaybedince, halen hayatta olan beş çocuğundan ikisi Erdoğan ve Engin Sönmezler ile oğulları işin başına geçmiş. Şu anda ikinci kuşak ve üçüncü kuşak bir arada. 1953?ten bu yana şimdiki yerlerinde olmak üzere, 85 yıldır hizmet veriyorlar. Onlara göre bunca yıldır müşterinin teşekkürü en büyük kâr.

Sebze yemekleri mevsimine göre hazırlanıyor. Enginardan bamyaya, karnıyarıktan biber, domates, kabak dolmasına, ıspanaktan semizotuna, aklınıza ne geliyorsa listede var. Bunlar Osmanlı mutfağının ana sebze yemeklerini oluşturuyor. Zeytinyağlı, sıcak, soğuk, tatlı, her gün 100 çeşit yemek çıkıyor. 10 çeşit çorba, pilav çeşitleri, etler, sebze yemekleri var. Zeytinyağlı yemeklere zeytinyağı, sade yemeklere fındık yağı kullanıyor. Kızartmalarda ise mısırözü yağı kullanılıyor. Sağlık her şeyin başında geliyor. Margarin kesinlikle mutfağa girmiyor. Dileyen herkes mutfağa girip, yemeklerin nerede piştiğine bakabiliyor. Tertemiz mutfakları herkese açık.







Değişmeyen yemekler Acem tavuğu, Paşa kebabı, Papaz yahnisi, Hünkâr beğendi... Paşa kebabı patlıcan, et, mantar, üzerine kaşar konarak pişiriliyor. Meşhur papaz yahnisi ise arpacık soğan ve kuzu etiyle... Elbasan tava var örneğin, bu da bir Rumeli yemeği. Kuzu etini patlıcana sararak pişirdikleri İslim Kebap, omlete sarılı tavuklu pilav olan Acem tavuğu, Enginar graten ise diğer spesiyallerinden bazıları.

Ramazana mahsus beş çeşit iftar mönüleri var. Mönülere katılmak istemeyenler diledikleri yemeği seçiyorlar. İftardan önce de açıklar. İkinci katta üç salonları var. Ramazan süresince rezervasyon yaptırmakta fayda var ancak erken gelenler girip oturabiliyor da. İftarda kahvaltılıklardan oluşan iftariye veriliyor. Zeytin, pastırma... Güllaç ise ramazanın değişmez tatlısı. Mutfakta 11 olmak üzere, toplam 22-23 kişilik personelle çalışıyorlar. Lokanta akşam 10.30?ta kapanıyor. Otomobilinizi Kadıköy?deki otoparklara bırakabilirsiniz.


Yanyalı Fehmi Lokantası

Söğütlüçeşme Caddesi

Yağlıkçı İsmail Sokak No.1

Kadıköy

Tel: 0216 336 33 33 - 347 29 85