Normal Doðum Sonrasýnda Temizliðin Önemi
Normal doðum sonrasýnda hassas olan vajinanýn hijyenine çok dikkat edilmelidir
Perine bölgesinde en sýk karþýlaþýlan problem aðrý ve þiþliktir. Doðum sýrasýnda bebeðin baþýnýn sýkýþtýrmasý nedeni ile perine ve vajen etrafýnda ödem olur. Yine doðum esnasýnda vajene kesi yapýlmýþ olsa bile vajinada fark edilmeyen yýrtýklar veya sýyrýklar oluþmuþ olabilir. Bu yýrtýklar fark edilip dikilmediðinde kanayabilir veya enfeksiyon kapabilir. Doðumdan sonra aðrý ve kanamayý azaltmak için perine bölgesine buz tatbiki veya oturma banyolarý önerilmektedir. Aðrý için hekiminizin yazdýðý haplarý kullanabilirsiniz. Bölgeyi temizlemek için sadece temiz su yeterlidir. Bazen de antiseptik maddeler içeren solüsyonlar önerilir. Ayrýca akýntý ve kanamalar için günlük ped kullanýlmasý önemlidir.
Doktoruzu arayýn
Eðer kanamalar dýþarýya olmaz ve doku aralýðýnda birikirse vajinada dolgunluk hissi ile beraber þiddetli bir aðrý olabilir. Bu durumda bir iç kanamadan þüphelenilir. Doðum sonrasý normalden fazla ve pýhtýlý taze kanama olursa mutlaka hekiminize haber verin. Eðer kanamanýzýn miktarý fazlalaþýyorsa kanamanýz kýrmýzý renk alýyorsa, kötü bir koku belirirse, ateþiniz yükselirse, karýnda aðrý ortaya çýkarsa hemen hekiminizi arayýn. Yine doðum sýrasýnda ýkýnmalara baðlý olarak makat etrafýnda hemoroid oluþabilir. Bunlar aðrýya neden olabilir, hatta kanayabilir. Oturma banyolarý ve ilaç tedavilerine cevap vermeyen hemoroidlerde cerrahi tedavi gerekebilir. Kabýzlýk veya hemoroid problemleriniz varsa zorlanmayý önlemek için gaita yumuþatýcý ilaçlarý kullanabilirsiniz.
Temizliðe dikkat
Tuvalet sonrasý temiz su veya tercihen antiseptikli solüsyon temizlik yapýnýz. Bu esnada temizliði arkadan öne doðru deðil önden arkaya doðru yapýn. Gebelikte olduðu gibi lohusalýkta da bazý konulara dikkat edilmelidir. Günümüzde normal doðumdan sonra 24 saat sezaryenden sonra ise 48 saat hastanede kalmak yeterlidir. Doðum sonrasý eve giden anne doðum þekli ne olursa olsun dinlenmelidir. Ev içerisinde dolaþmak, basit ev iþleri yapmak hem kiþinin kendine olan güvenini arttýrýr hem de kan dolaþýmýný destekler.
<div>

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri