Kadýn Doðum ameliyatlarda robotik cerrahi

Ümraniye Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi Kadýn Doðum Kliniðinde, ameliyatlarda robotik cerrahi kullanýlýyor.

AA muhabirine bilgi veren Kadýn Doðum Klinik Þefi Prof. Dr. Ahmet Göçmen, Türkiye'de robotik cerrahi uygulamasýnýn jinekolojide ilk kez kendileri tarafýndan kullanýldýðýný bildirdi.

Göçmen, robotik cerrahi ameliyatlarýna ilk olarak üroloji alanýnda baþlandýðýný hatýrlatarak, bu yöntemin artýk jinekolojide de uygulanmaya baþlandýðýný kaydetti.

2 HASTA SAÐLIÐINA KAVUÞTU

Ýlk olarak, dünyanýn en geliþmiþ ameliyat robotu ''Da Vinci'' kullanýlarak rahim aðzý kanseri olduðu fark edilen 35 yaþýndaki hastanýn ameliyat edildiðini ifade eden Göçmen, ardýndan çok sayýda miyomu bulunan bir ve nedeni belirlenemeyen kanamalarý olan 2 hastanýn daha robotik cerrahi müdahale ile saðlýðýna kavuþturulduðunu anlattý.

Ahmet Göçmen, bu tür ameliyatlarýn Amerika ve Avrupa'da yaygýn olarak gerçekleþtirildiðine iþaret ederek, þu bilgileri verdi:

HASTA DAHA ÇABUK ÝYÝLEÞÝYOR

''Rahim aðzý kanseri, rahim kanseri, rahim alýnma ve miyom (küçük kist) ameliyatlarý gibi açýk ya da kapalý þekilde yapýlabilen tüm operasyonlar, artýk robotik olarak yapýlabilmekte. Biz de Ümraniye Eðitim Araþtýrma Hastanesi Kadýn Doðum Kliniði olarak bir ilki gerçekleþtirerek robotik jinekolojik cerrahiye baþladýk. Bu tür ameliyatlar genelde bir santimetrelik deliklerden karýn boþluðuna girilerek yapýlýyor. Karýn açýlmadýðý için bu yöntemde enfeksiyon riski çok düþüktür. Hastalar ameliyat sonrasý açýk ameliyatlara göre çok erken ayaða kalkar, günlük iþlerini yapabilecek hale gelir ve iþlerine baþlarlar.''

KONFORLU AMELÝYAT

Prof. Dr. Göçmen, ulaþýlmasý güç, insan elinin bile giremeyeceði bölgelere robotla girebildiklerini ve ameliyatý üç boyutlu görmenin de cerrah açýsýndan ayrý bir avantaj olduðuna dikkat çekerek, ''Dokular büyütülerek mikroskop altýnda açýk cerrahide göremediðimiz anatomik detaylarý görmekte ve daha güvenli bir ameliyat yapabilmekteyiz'' diye konuþtu.

Göçmen, cerrahýn konsol baþýna oturarak ameliyat yaptýðýný, bu durumun kullanýlan aletlerin kontrolsüz hareket etmesini engellediðini ve hem hasta, hem de hekim adýna konforlu ve güvenli bir ameliyat yapýlabildiðini vurguladý.

<div>

Çünkü Ben Annemi Gülerken De Gördüm, Aðlarken De...

[/b]