Ordu Perşembe Yaylası
Ordu'nun dereleri yalnızca yukarı akmıyor. Yaylalarındaki dereleri kıvrım kıvrım ilerliyor. Perşembe Yaylası'ndaki akarsulara bu sebeple 'menderes' deniyor.
Perşembe Yaylası'nın menderesleri, görenleri şaşkına çeviriyor. Yayla, sıcaktan bunalanlar, için serinlemek ve keyifli bir gün geçirmek için birçok imkân sunuyor.
Gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Osman Ünal, "Bu kıvrım kıvrım menderesler bana hayatımı hatırlatıyor ve umutsuzluğa gerek yok diyor. Çok dolansa da sonunda su gideceği yolu buluyor. Her sorunun bir çözümü vardır." diyor. Gurbetçi Ünal'a bu cümleleri söyleten manzarayı fotoğraflarda görüyorsunuz. Dümdüz ve yemyeşil bir ovada kıvrıla kıvrıla ilerleyen bir akarsu. Coğrafyada bu akarsulara menderes deniyor. Akarsu yatak eğimi azalınca büklüm yaparak yani menderesler oluşturarak akar. Ordu'nun Aybastı ilçesinin deniz seviyesinden 1.500 metre yüksekteki Perşembe Yaylası'ndaki menderesler ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Ordu'dan döne döne, orman içlerinden geçerek 2,5 saat süren bir yolculuktan sonra varılan yaylanın bu zahmete değiyor diyecek kadar muhteşem bir manzarası var. Nitekim herkesin tatil için gittiği Antalya'dan Perşembe Yaylası'nı görmeye gelen Kudret Ertaş, "Bu kadar yolu geldiğimize değdi. Herkes en az bir kere bu muhteşem manzarayı görmeli." diyor.
Avusturya'dan memleketi Samsun'a tatile gelen Ünal ailesi de akrabalarından duydukları menderesleri görmek için bazı yerlerde yol çalışmalarının yapıldığı uzun ve zahmetli yayla yoluna katlanmış. Osman Ünal, yaylanın, kendisini başka hiçbir yerde olmadığı kadar çok dinlendirdiğini söylüyor ve ekliyor: "Burada insan hem beyin olarak, hem beden olarak hem de ruhen bir dinginlik buluyor."
Aydın Ayca ise Perşembe Yaylası'na hakim Kümbet tepesinden izlediği muhteşem manzara karşısında, "Burası bir hekim gibi insanı tedavi ediyor, yaraları sarıyor." diyor. Suyun kıvrım kıvrım ilerlemesini şaşırarak seyreden Ayca, "Menderesler insana hürriyet için her türlü çileye değer dedirtiyor." diyor. Ziyaretçilerin kimi Perşembe Yaylası'nın mendereslerini Mississippi Nehri'ne benzetiyor, kimi Ege'deki Menderes nehirlerine... Çoğu ziyaretçi manzara karşısında Sakarya Türküsü'nün meşhur dizelerini dillendiriyor: "İnsan bu su misali kıvrım kıvrım akar ya, bir yanda akan benim öbür yanda Sakarya..."
Perşembe Yaylası'nı gören mutlaka çevresine gitmesi için telkinde bulunuyor. Yaylada yalnızca muhteşem bir menderes manzarası yok. Kayıkla gezebileceğiniz küçük bir de göl var. İsterseniz güne, göl kenarındaki tesislerde kahvaltı yaparak başlayabilirsiniz. Öğle yemeği olarak camış (manda) yoğurdu ve ızgarada kuzu etinden mutlaka tatmalısınız. Yaylada bulunan Çiseli Şelalesi'nde yüzebilirsiniz de... Fiziki şartları çok iyi olmasa da gece kalmak isteyenler için yaylada iki pansiyon var. TOKİ buraya yayla evi yapmayı planlıyor
YASİN ÇANAKÇI
<div>
___________________________________________________________________________
Bir Başkası Seni Bir Ömür Boyu Sevse,Benim Bir Anlık Sevdigim Kadar Sevemez ..[/b]
Bazen dayanmaktır sevmek, hayat nerden vurursa vursun ayakta durabilmek,
Bazen yaşamaktır sevmek, soluksuz ciğer gibi sevgisiz kalbin duracağını bilmek,
Bazen ağırdır sevmek, sevdiğine layık olabilmek ve
Bazen hayattır sevmek birini çok uzaktayken bile yüreğinde taşıyabilmek,
Bazen ise fedakarlıktır sevmek sevdiğin için HERŞEYİNDEN
Yer imleri