Toklucak Köyü Merkez Amasya

Bilgiler

Nüfus 890 [1] (2000)

Koordinatlar

Posta Kodu 05000

Alan Kodu 0358

Yönetim

Coðrafi Bölge Karadeniz Bölgesi

Ýl Amasya

Ýlçe Merkez

Web Sitesi [2]

Toklucak, Amasya ilinin Merkez ilçesine baðlý bir köydür.

Tarihi

Toklucak köyünün eski adý da OLUZ'dur. Önceden eski insanlar koyun ya da keçilere toklu dedikleri için köyün ismi toklucak olarak kalmýþtýr. Anlamý Toklu bucaðý dýr.Köyde küçükbaþ hayvancýlýk çok meþhurdur. Geniþ meralarý ve otlaklarý vardýr. Bu yüzden eski insanlar buraya Toklucak demiþlerdir.

Coðrafya

Amasya merkezine 33 km uzaklýktadýr.Amasyadan rakýmý 19 metre daha fazla olup yeraltý sularýyla oldukca verimli bir araziye sahiptir köy cevresi kýrsaldýr.içerisinden küçük bir dere geçer. Ancak bu derenin sularý yazýn kurumaktadýr. Merkez ilçeye baðlýdýr. Yakýnýnda Gökdere, Kaleboðazý, Çavuþ, Çulpara köyleri ile Doðantepe kasabasý yer alýr. Köye en yakýn ilçe Amasya'nýn Göynücek ilçesidir.

Ýklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alaný içerisindedir.

Nüfus

2007

2000 890

1997 891

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarým ve hayvancýlýða dayalýdýr. Geniþ arazileri ile dikkati çeken köyde makine kullanýmý oldukça yaygýndýr. Karadeniz bölgesinin varlýklý köylerinden biri olmasýna raðmen varlýk daðýlýmý homojen deðildir.Köy civar köylerde örnek nitelikte gösterilebilmektedir, yeniliklere açýk oluþundan dolayý intibasý yeterince yüksektir,bunu sulu tarýmýn yüksek oluþu ve arazi engebesinin düþük olmasý olumlu etki saðlar,

Ulaþým

Köye ulaþým oldukça kolaydýr. Köyün kendi arabalarý sabah ve öðle saatlerinde servis yapmaktadýr. ayrýca Amasya - Göynücek arasý ulaþým yapan belediye otobüsleri ve minübüsler köye 5 km kadar yakýndan geçer. Toklucak köyü yol ayrýmýnda müþterilerini býrakýr.

Muhtarlýk

Yerleþim yerinin köy tüzel kiþiliði almasý ile birlikte köyün tüzel kiþiliðini temsil etmesi için köy muhtarlýk seçimleri de yapýlmaktadýr.

Seçildikleri yýllara göre köy muhtarlarý:

2009 -aydýn terkan

2004 -kadir baþ

1999 -hüseyin çetin

1994 - Mustafa Terkan

1989 - Alican Ýncekulak

1984 - Ekrem Sezer

Eðitim

Köyde bir ilkokul mevcuttur. Ýlkokul sonrasý eðitime (6.7.ve8. sýnýf) taþýmalý eðitimle Kayabaþý ilköðretim okulunda devam etmektedirler. Bir kýsým aileler çocuklarýný okutabilmek için geçici bir süre Amasyaya yerleþmekte veya çocuklarýný akrabalarýnýn yanýna göndermektedirler. Köyde üniversite bitiren genç sayýsý da oldukça yüksektir. Köyden en fazla Öðretmen, polis ve mühendis yetiþmiþtir.

Altyapý bilgileri

Köyde ilköðretim okulu vardýr. Köyün hem içme suyu þebekesi hem kanalizasyon þebekesi vardýr. Ptt þubesi yoktur ancak ptt acentesi vardýr. Saðlýk ocaðý vardýr ancak saðlýk evi yoktur. Köye ayrýca ulaþýmý saðlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon internet mevcuttur. Köyde 6 bakkal ve 2 kahvehane de yeralmaktadýr. Köye yapýlmasý beklenen bir gölet projesi de vardýr. Böylece köy arazilerinin büyük bir kýsmý sulanabilir olacaktýr. 2009 yýlý baþýnda geldingen ovasý projesi baþlamýþtýr ve böylece köy arazisinin hemen hemen arazinin sulama potansiyelini % 90 a kadar çýkarabilecektir, kýsaca özetlersek çekerek ýrmaðýndan yapýlan bu proje 4 yýl sürecektir,