Yakacýk Köyü Merzifon Amasya

Bilgiler

Nüfus 1.025 [1] (2007)

Koordinatlar

Posta Kodu 05300

Alan Kodu 0358

Yönetim

Coðrafi Bölge Karadeniz Bölgesi

Ýl Amasya

Ýlçe Merzifon

Web Sitesi [2]

Yakacýk, Amasya ilinin Merzifon ilçesine baðlý bir köydür.

TARIHI eski adý muþruf olup sonradan yakacýk adýný almýþtýr köyün tarihi çok eskidir köy 3 sülaleden kurulmuþtur bunlar eseler,köseler,birde musalar vardýr köyün yakýn yrinde yerleþen dibalan yaylasý tellioglu köyü birde inalan (derealan) köyünden gelenler ve gümüþhaden gelenler vardýr.

Yemekleri

Köyün genellikle bayramlarda ve düðünlerde yapýlan keþkeði, haþhaþlý çöreði meþhurdur bide semaver çayý çok güzel olur.ve özelliklede bakraç .... ayraný içilir. (yoresel þive olarak -heri- kelimesi meþhurdur.)pýtýl sacüstü biþi somun baslýca tüketilen hamur iþlerindendir

Coðrafya

Amasya iline 48 km, Merzifon ilçesine 3 km uzaklýktadýr.Köyün kuzeyinde Gökoluk ormaniçi dinlenme ve piknik alaný ile Plasent Hill ormaniçi dinlenme ve piknik alaný bulunmaktadýr.muþruf köyü merzifonun en büyük üç köyünden birisidir.merzifon içinde önemli köylerimizden birisidir.yani musruflu olmak bi ayrýcalýktýr.yazýn yaylalarý çok güzel ve serin olur. bu yaylalar kabakçý, akbel, dibalan, kýrk dilim, çukur yurt'tur,çamýsökü

Ýklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alaný içerisindedir.fakat yazlarý kurak geçer ve karasal iklim görülür

Nüfus

Yýllara göre köy nüfus verileri

2009 1021

2007 1025

2000 1148

1997 1023

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarým ve hayvancýlýða dayalýdýr ve inþaat ustalarýda kendilerini geliþtirerek önemli þirketlere iþ yapmaktadýr.bunun yanýnda eskiden gecimini ormancýlýkla saðlamýstýr ama son zamanlarda bu iþi yapan yok denecek kadar azdýr.

Muhtarlýk

Yerleþim yerinin köy tüzel kiþiliði almasý ile birlikte köyün tüzel kiþiliðini temsil etmesi için köy muhtarlýk seçimleri de yapýlmaktadýr.

2009 - Abdurahman KOÇ

2004 - Recep AY

1999 - Kemal ZENGÝN

1994 - Abdulkadir YALÇIN

1989 - Recep AY

1984 - Recep AY

Altyapý bilgileri

Köyde, ilköðretim okulu vardýr ve kullanýlmaktadýr fakat sadece ilköðretim beþe kadar eðitim verilmektedir taþýmalý eðitimden yararlanýlmaktadýr. Köyün hem içme suyu þebekesi hem kanalizasyon þebekesi vardýr. Ptt þubesi yoktur ancak ptt acentesi vardýr. Saðlýk ocaðý ve saðlýk evi yoktur. Köye ayrýca ulaþýmý saðlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardýr.