Patara Antik Kenti

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan beldesi yakınlarında bulunan antik kenttir “Patara

Hitit dilinde Patar, Likya dilinde Pttara olarak anılan kentin Milattan Önce 8. yüzyılda var olduğu yapılan kazılar sonucu ele geçen verilerle kesinleşti. Patara’nın, İskender’in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuştur. Likya-Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır. Patara limanı, tahıl deposu ve sevki açısından önem taşımıştır, bundan dolayı doğu Akdenizde bulunan 3 tahıl deposundan biri “Granarium” Patara’da bulunmaktadır. Bizans döneminde de gelişmesini sürdüren kent, hristiyanlarca da önemli sayılmıştır.. Hatta Noel Baba (Saint Nicholas)’ın da Pataralı olduğu söylenir.

400 metre genişliğinde ve 1600 metre derinliğindeki Patara limanının kumla dolmaya başlaması ve teknelerin yanaşmakta güçlük çekmeleri, Patara’nın giderek önemini yitirmesine neden oluyor. Rüzgarın savurduğu kumlar zamanla limanı doldurur ve kenti büyük ölçüde örtüyor. Bugün kentte görülebilecek kalıntıların bir bölümünün kumlar altında olduğu dikkati çekecektir. Ancak son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarla kent, üzerini örten kumlardan arınmaya başladı.

Patara Plajı

patara’nın plajı ince kumuyla 18 km. uzunluğundadır. Genişliği ise yer yer 200-300metreyi bulmaktadır. Patara Plajı, Türkiye’nin en uzun ve geniş plajıdır. Kumsalda Caretta Caretta kaplumbağaları da yumurtluyorlar.

Patara’ya Nasıl Gidilir?

Fethiye - Kalkan yolu üzerinde, Kalkan’a 10 km. yaklaşınca Patara- Gelemiş köy yolu ayrımı var. Bu ayrımdan Antik kente ulaşmak için 6 km, Patara Plajı’ na gitmek için de 7 km. gitmek gerekiyor.

Ayrıca Patara’ya Fethiye, Kalkan ve Kaş’dan dolmuş ve otobüsler de var.

Yiyecek?

Gelemiş Köyünde bulunan restaurant ve barlardan ve kumsal girişindeki restaurantlardan faydalanabilirsiniz..

<div>

Çünkü Ben Annemi Gülerken De Gördüm, Ağlarken De...

[/b]