Çankýrý Müzesi

Çankýrý Müzesi'nin ilk çekirdeði, Eski Halk Eðitim Baþkaný Þükrü Dölen ve Milli Eðitim Müdürlüðü müfettiþleri tarafýndan çevreden toplanmýþ 116 parçalýk eserle oluþturulmuþtur. Bunlarýn muhafazasý ve sergilenmesi için bir müzeye ihtiyaç duyulmasý üzerine, baþlatýlan çalýþmalar sonucu 16 Mayýs 1972 yýlýnda M. Ziya Kaleli tarafýndan Halk Eðitim binasýnýn alt katýnýn bir bölümünde mevcut koleksiyon sergilenmiþ ve böylece Çankýrý'nýn ilk Arkeoloji ve Etnografya Müzesi faaliyete geçirilmiþtir. Çalýþmalarýný 1976 yýlýna kadar bu binada yürüten Müze, Halk Eðitim binasýnýn yýkýlýp yerine 100. Yýl Kültür Merkezi yapýlmasý nedeniyle Çankýrý Lisesi'nin bir sýnýfý depo haline getirilmiþ ve müzenin büro faaliyetleri burada yürütülmüþtür. 100. Yýl Kültür Merkezi'nin yapýmý tamamlanýnca müze, Kültür Merkezi'nin ikinci katýna taþýnarak 23 Aðustos 1981 tarihinde ziyarete açýlmýþtýr.

Anadolu'nun diðer kesimlerinde yaþamýþ olan medeniyetlerin izlerine bu bölgede de rastlanmaktadýr. Müzede Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlý Dönemi eserleri sergilenip tanýtýlmaya çalýþýlmaktadýr.

Müzenin teþhir salonunda arkeolojik ve etnografik eserler birlikte sergilenmektedir.

Arkeoloji bölümünde Eski Tunç, Hitit, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Sergilenen eserler arasýnda piþmiþ toprak kaplar, kemik, cam, boncuk, bronz aletler ve süs eþyalarý, gözyaþý ve koku þiþeleri, týp aletleri, aðýrþaklar, kandiller, iðneler, yüzük kaþlarý ve çeþitli heykel parçalarý bulunmaktadýr.

Etnografya bölümünde ise, Çankýrý ve çevresine ait çeþitli dokumalar, el iþlemeleri, hat sanatý örnekleri, baský kalýplarý, kýyafetler, silahlar, süs eþyalarý ile günlük hayatta kullanýlmýþ olan çeþitli eserler teþhir edilmektedir.

Salonun doðusunda Kurtuluþ Savaþý'nda Ýnebolu, Kastamonu, Çankýrý, Ankara hattýnda cephane taþýmýþ olan tarihî bir kaðný sergilenmektedir. Cam eserler sergi salonunda ise Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeþitli cam eserler bulunmaktadýr.

Binanýn dýþýndaki tretuvar üzerinde ise çeþitli medeniyetlere ait aslan heykelleri, mezar stelleri, mil taþlarý, mimari parçalar, yazýtlar ve zahire küpleri yer almaktadýr.

100. Yýl Kültür Merkezi

Tel : (0376) 213 02 04

Faks : (0376) 212 25 63

Pazartesi dýþýnda her gün 09.00-17.00 saatlerinde ziyarete açýktýr.