Daum'dan sonra takımın başına getirilen Zico, sezon başlar başlamaz Fenerbahçe'den kovuldu. Ancak teknik direktörü kovan takım Fenerbahçe kulübü değil. Ayrıntılar..
29 Ağustos 2006 Salı 10:37
Gürcan Bilgiç: "F.Bahçe'nin, kulübü istenilen noktalara taşıyacak bir teknik adama ihtiyacı var; antrenöre değil. Zico adeta bir taraftar gibi maçı izliyor" Kazım Kanat: "Aziz Yıldırım dönme kararı almasaydı F.Bahçe banko şampiyondu. Yıldırım kimseyi kendine muhatap kabul etmiyor, bakanı bile...".
Serbest Kürsü'de bu hafta gündemde yine birçok konu vardı. Yazarlarımız lige damgasını vuran hakem hatalarına parmak basarlarken, yine birbirinden güncel konular hakkında çarpıcı açıklamalar yaptılar.
* Gürcan Bilgiç: F.Bahçe transfer bombalarını patlattı ama yapılan transferler takımın eksiğini giderecek isimler mi bunu tartışmak lazım. Asıl problem savunmadayken alınan iki oyuncu forvet. Daum'un bir sözü vardı. "Yöneticiler transferi forvet almak sanıyorlar" demişti; gerçekten doğru. Öncelikle F.Bahçe'nin kaliteli bir orta saha oluşturması gerekiyordu. İşin diğer yanında bu transferlerin Kiev maçından sonra olması ilginç. Mutlaka bir ön çalışma yapılmıştır. Belki Kiev maçından önce de gerçekleştirilebilirdi. Bu da garip. Fenerbahçe'nin yeni hedefi UEFA Kupası'nı kazanmak. Fakat bu rotaya kendisini götürecek bir teknik adam seçmiş mi bunu sorgulamak lazım. Ben hiçbir hoca Daum'dan kötü olamaz diye düşünürdüm ama Zico bunu şimdiden aştı. Zorlu maçlarda yeterli olmadığı gibi Türkiye için de yeterli bir teknik adam değil. Takım mağlup olabilir ama hoca müdahale edip hataların olduğu yerlere operasyon yapmıyorsa söyleyecek bir şey yok. F.Bahçe'nin stadı dolduran 50 bin seyircisinden bir tanesi de o.
* Kazım Kanat: Gürcan'ın Daum itirafını erken ama doğru buluyorum. Bir itiraf daha yapacaklar. Tümer Metin'in nasıl F.Bahçe'yi kandırdığını anlayacaklar. Daum gibi takımı 2 sene şampiyon yapan 3. sene inanılmaz bir şekilde kaçıran teknik adamı gönderiyorsunuz. İddia ediyorum başkanın da Zico'nun da kafası karışık. Ben burada F.Bahçe yazarlarını ciddi bir şekilde suçluyorum. F.Bahçe yazarları popüler davranarak işin gerçeğini yansıtmıyorlar. Skora göre yazıyorlar.
* Levent Tüzemen: Futbolda pozisyona girmek çok önemli. Hagi döneminde G.Saray bu konuda zorlanıyordu. Geçen sene G.Saray çalışkanlığının karşılığını maçı bırakmayarak son dakikada attığı gollerle aldı. G.Saray yönetiminin başarısızlığına hep beraber tanık oluyoruz. Gerets'in 1.5 senedir istediği hiçbir oyuncuyu alamadılar. Kimler istendi kimlerle görüşüldü ama hiçbir olumlu olay yok. Lig yarışı milli maçtan sonra başlar. Bundan sonra 1 Eylül'den itibaren transfer konuşmaları yapılmayacak. Alınan oyuncuların kalitesi konuşulacak. Yapılan transferler bekleneni vermezse camialar kendi içinde kaynayacaktır. Ama en büyük eleştirileri Galatasaray alacaktır. Türkiye'ye gelen en iyi yabancının Ricardinho olduğunu söyleyebilirim.
* K.K: Son 3 sezonda şampiyonu ligin ikinci yarısı belirliyor. Bence 3 takım yarıştan kopmadan sonuna kadar gider. G.Saray 10 yıl önce büyük paralar harcayarak harika bir takım yaptı. 4 sene üst üste şampiyon oldu. UEFA Kupası alındı. Sonra borçlar nedeniyle yönetim alaşağı edildi. 10 yıl sonra Beşiktaş da aynı durumda olacaktır. Beşiktaş bu krizin içinden çıkabilir mi? Tamam tablo güzel... Büyük oyuncular geldi stat doluyor, herkesin keyfi yerinde. Yıldırım Demirören 23 milyon doları cebinden verdi. Bunu geri almayacağını deklare etmeli. Yıldırım Demirören şeffaf olmazsa, paylaşmazsa ve sonra çekip giderse Beşiktaş acı bir fatura ile karşılaşır. MHK Başkanı bana "Ben dişimle tırnağımla buraya geldim" dedi. "Bu işi yapamayacak hakemleri temizleyeceğim. Kaybedecek bir şeyim de yok. Ceketimi alır giderim. Hakemleri aldatan futbolculara, kötü niyetli oyunculara görüntülerden ceza verilsin. Bizim yetkimiz yok. Federasyon bunu yapmalı. Türk hakemliğinin önü açılacak. Yapılmazsa bu lig bitmez sözü gerçek olabilir" ifadesini kullandı.
* G.B: Nobre kovulsun diye "El değmemiş lig" pankartı ile çıkan Beşiktaş, Nobre'yi aldı. Geçen hafta hemen hemen aynı olayı Burak yaptı. Cin olmadan adam çarpan bir futbolcu. Beşiktaş geçen seneki görüntüsünden çok farklı şeyler yapıyor.
* K.K: Yıldırım Demirören bir dahaki kongrede tekrar başkan olmak için çılgınca harcama yapıyor. Ve F.Bahçe'yi şampiyon yapmamak istiyor. Beşiktaş 100. yılda şampiyon olan tek takım unvanını elde etmek istiyor. Fenerbahçe yenilince Beşiktaşlı yöneticiler bile beni aradı. Üç Büyükler'in hepsi birbirine karşı kompleksli.
* G.B: Fenerbahçe'nin teknik direktör konusunda acil tedbir alması gerekiyor. Zico hemen değiştirilmeli. Eğer Avrupa'da teknik direktör bulamıyorlarsa Türkiye'de Ersun Yanal, Mustafa Denizli gibi isimler var... Fenerbahçe'yi istediği noktalara taşıyacak bir teknik adamla çalışması lazım, antrenörle değil. Bu takım yenilebilir, elenebilir de. Ama eğer bir takım defansının arkasına atılan her topta pozisyon veriyorsa, teknik adamın buna önlem alması gerekiyor. Tutsun tutmasın ama almalı.
Hakan Şükür bırakmalı
* L.T: Hakan Şükür artık belli bir yaşta olduğunu kabul etmeli. Bugün nasıl Figo, Zidane gibi oyuncular Milli Takım'ı bıraktıysa, o da bırakmalı. Bundan sonraki kariyerinde sadece G.Saray olmalı. Parlak bir Milli Takım kariyeri yaşadı. Dünya üçüncüsü oldu. Dünya Kupası tarihinin en erken golünü attı. Bunları yaşamış bir oyuncunun Milli Takım'dan elini ayağını çekip gençlerin önünü açması lazım. Enerjisini ekonomik kullanmak zorunda. Sakatlar iyileştikten sonra gençlerin de katılımıyla G.Saray kadro sıkıntısı yaşamaz. Erik Gerets'in kafası karışık, geçen sezonun sonuna doğru yaptığı hataları bu sezonun başında yapmaya başladı. Hakan Şükür rekoru mutlaka kıracaktır. Hakan Şükür boşuna stres yapıyor. Kalan süre içerisinde, rekor kırması için gerekli olan 7 gole ulaşacaktır. Burak Yılmaz çok sert yargılanıyor. Maradona bile bunu yapmış. Eleştirelim ama öldürmeyelim. Konya'da hakem Anelka'nın pozisyonunu görmüştü ama Burak'ınki görülemezdi. Üç Büyükler içlerinden birinin kopup büyük başarılar elde etmesini istemezler. Bence 17 takımın F.Bahçe'ye karşı ittifakı var. Kulüpler Birliği'nde yoklar. F.Bahçe kendini eleştirmeli. Bugün bakan bile F.Bahçe'yi eleştiriyor. Ne zaman G.Saray, Beşiktaş birine talip olsa F.Bahçe de aynı futbolcu ile ilgileniyor. Bu senelerdir böyle.
Küfür Beşiktaş'ı yakar
K.K: Burak Yılmaz daha dünkü çocuk. Elle kontrol edip gol atıyorsun ve üstüne utanmadan seviniyorsun. Bunu bir tek ben yazdım. Burak Yılmaz bundan sonra büyük oyuncu olacaksa bunun diyetini mutlaka ödemek zorunda. Şımartılmış bir oyuncu. Marcio Nobre "Ben sahada kazanmak için her şeyi yaparım" dedi ve bu Beşiktaş'ın resmi dergisinde yazıldı. İnanılır gibi değil. Aziz Yıldırım dönmeseydi Fenerbahçe'nin şampiyonluğu bankoydu. Fenerbahçe dışındaki bütün takımların Aziz Yıldırım'a karşı tavrı var. Aziz Yıldırım kimseyi kendine muhatap kabul etmiyor. Spor bakanını bile... Ze Roberto'nun Türkiye'ye gelmeme nedeni Fenerbahçe'dir. Ben bunu biliyorum. Tribünlerdeki küfürler yarın büyüyecek. Futbol Federasyonu o zaman puanları silecek. Türkiye'de 3-5 polis rüşvet aldığı için Emniyet Müdürlüğü mü suçlu olacak? 500 taraftar rakibinin sahasında küfür edince, kendi evinde oynayan takım ceza mı alacak? Küfürü durdurmak artık kulüplerin elinde değil. Hakem bir hata daha yapsaydı, Denizlispor maçında Beşiktaş'ın puanı silinebilirdi. Fenerbahçe taraftarı kendi oyuncusunu ıslıklıyor. Bu Futbol Federasyonu, Üç Büyükler'in yalakası... Üç Büyükler'e hiçbir şey yapamaz. Küfürü maçtan önce, sonra ve arada yapıyorlar. Hiçbir taraftar ağlamasın... Her statta 500 holigan takımlarını yakacak. Bunu söylüyorum... "Erken öten horozun kafasını keserler" derler ama ısrarla erken ötüyorum. Bu Beşiktaş kesin şampiyon olur. Matias Delgado-Ricardinho ikilisi şov yapar. Bu ikili, Süper Lig'e damga vurur. Ama 500 kişilik, ne yaptığını bilmez bir taraftar grubu şampiyonluğu Beşiktaş'ın elinden alır.
Çakar: Hakemler skandal
* Ahmet Çakar (Telefonla katıldı): Bu hafta hakemler özellikle Üç Büyükler'in maçlarında skandal yönetim gösterdiler. Daha kötüsü olamaz. Z.Önder İpek bu hataları sezon sonunda yapsa kan gövdeyi götürür. Her kararı yanlış. G.Saray maçında İsmet Arzuman hem doğruları hem yanlışları gösterdi. En önemli yanlışı G.Saray'ın net bir penaltısını vermemesiydi. Bilinçli olarak o kadar vakit geçirilen bir maçta 2 dakika ekleme olamaz. Kuddusi'nin yaptığı da büyük rezillik... Nizami golü vermezken ofsayt golü 'cart' diye veriyor. Genel yönetimi de başarısız. Türk hakemlerin başarısız maç yönetme şansları yok. Eğer sezon başında bu kadar hata yaparsanız maçların kızıştığı noktalarda Allah bilir neler yaparsınız. Gelelim takımlara... F.Bahçe, Lugano'ya bel bağladı. Kişilere bel bağlamanın yanlış olduğunu görüyoruz. G.Saray'ı fazla eleştirmiyorum. Geçen yıl da böyle tuhaf defans hataları yapıyorlardı. Ama Gaziantep maçındaki fark, yakaladıkları mutlak pozisyonları gol yapamamalarıydı. Beşiktaş hâlâ kapalı kutu. Kazım Kanat'ın Rico Paşa'sı ne yapacak çok merak ediyorum. Delgado ile Rico ile bu iş bitecek sanırsa, Beşiktaşlılar yanılır. Gelelim Burak'a... Yaptığı spor ahlakına uymuyor. Bence Anelka'nın attığı golden de büyük rezillik. Şimdi merak ediyorum diğer kulüpler "El değmemiş temiz bir lig" için pankartları hazırladılar mı?
Yer imleri