Fethiye Körfezi’nin sað koludur Kapýdað Yarýmadasý... Koylarý, antik yerleþimleri ve doðasýyla Akdeniz’in ortasýndadýr.
Marmaris’ten yelken açan Mavi Yolculuk tekneleri, upuzun Dalaman Kumsalý’ný geçip Kurtoðlu Burnu’ndaki deniz fenerini selamlayarak Fethiye Körfezi’ne girerler. Turkuvaz sularý yararak ilerleyen teknelerin rotasý, körfezin batý ucunu oluþturan kara parçasýndaki irili ufaklý koylardýr artýk. Güzellikte birbirleriyle yarýþan ‘mavi mola bahçeleri’ sýralanýr ardarda. Aðalimaný, Göben, Çamlýk, Hamam, Sarsala koylarý cennetten yeryüzüne inmiþ düþ ülkelerine benzer. Fethiye Körfezi’nin batý ucunu oluþturan Kapýdað Yarýmadasý (Bandýrma’daki adaþý ile karýþtýrýlmamalý) baðrýnda sakladýðý koylarý, antik yerleþimleri, gizemli tarihi ve kendine has doðasýyla Akdeniz’in ortasýnda yer alýr.
SAÐIM SOLUM AKDENÝZ
Dalaman’ýn Kapýkargýn köyünden baþlayan ve 1800’lü yýllarda Fransýzlar tarafýndan açýlan toprak yol göller arasýndan geçiyor. Birbirine kanallarla baðlanan dört gölün en büyüðü ve tartýþmasýz en güzeli Kocagöl. Ortasýnda bulunan adacýk, kocaman açmýþ bir nilüfer çiçeði gibi nazlý nazlý salýnýyor duru suda. Ormanýn bittiði noktada Sarsala Koyu ve Fethiye Körfezi ansýzýn beliriyor aðaçlar arasýndan. Issýzlýðýn tadýný çýkararak Sarsala’ya iniyorum heyecanla. Sadece dalga seslerinin bozduðu sessizliðe bir motor gürültüsü ekleniyor. Birazdan beni yarýmadadaki Hamam (Manastýr) Koyu’na götürecek olan Recep Dayý geliyor akþam alacasý denize yayýlýrken.
Sabah denizin iyot kokusu ve horoz sesleri arasýnda uyanýyorum. Yarýsý sularýn içine gömülmüþ antik manastýr anýlarýný fýsýldýyor usulca. Koy manzarasýna hakim bir tepeye týrmanýyorum bir solukta. Kapýdað Yarýmadasý’ný anakaraya baðlayan dar kýstak ayaklarýmýn altýna seriliveriyor. Bir yanda Akdeniz’in engin maviliklerine bakan Gökgemile Koyu, diðer yanda Fethiye Körfezi’nin bir parçasý olan Hamam Koyu… Güneþ gölgeleri silip doðanýn eþsiz renklerini ortaya çýkarýyor yavaþ yavaþ. Karþýdaki tepenin suya düþen silueti dalgalarla oynaþýyor. Deniz o denli berrak ki, su içindeki her ayrýntý görülebiliyor bulunduðum yerden. Yosunlar, antik taþlar, yeþilden maviye dönüþen denizin tonlarý… Birazdan hareket baþlýyor, beyaz yelkenliler demir alýp enginlere açýlmaya hazýrlanýyorlar. Kýstaðýn öte tarafýnda ise, Nar Adasý açýklarýndan gelen bir balýkçý teknesi Gökgemile’de serdiði aðlarýný topluyor türküler eþliðinde.
YOL ÜSTÜNDE ANTÝK KENT
Hamam Koyu’ndan baþlayýp Kapýdað Yarýmadasý’nýn derinliklerine giden antik yoldayým. Sandal aðaçlarý arasýndaki patika, bir vadi yanýndan Kapýarasý’na geliveriyor. Yarýmadanýn bu ilk düzlük alaný, antik bir yerleþime de ev sahipliði yapýyor ayný zamanda. Likya ülkesinin batýdaki ilk kentlerinden olan Lidai ören yerinin görkemli kalýntýlarý, bugünkü yaþamla iç içe geçmiþ. Keçi ve koyun sürüleri sarnýçlardan su içip harabelerin gölgesinde dinleniyor günün sýcak saatlerinde. Ýki anýt mezarýn bulunduðu önümdeki tepeye yöneliyorum. Manzara inanýlmaz güzel; aþaðýda Çamlý Koyu, irili ufaklý adalarýn yayýldýðý Fethiye Körfezi tüm ayrýntýsýyla önümde beliriveriyor. Kilometreler sadece uzaklýk anlatmaya yarýyor, oysa göz açýsýna giren her coðrafya yakýndan öte insanoðlu için. Ýþte Çamlý ve Göben koylarý… Karþýsýnda önce Domuz Adasý, sonra sýrasýyla Tersane, Yassýca, Kýzýl ve Þövalye adalarý, oradan ver elini Fethiye. Sanki seksek oynar gibi adadan adaya atlayarak varýlacak hissini verecek kadar yakýn ama uzaklar.
Yarýmadanýn ikinci düzlük alaný Gölcük, kýþýn yaðan yaðmurun oluþturduðu ve yazýn çoðunlukla kuruyan su birikintisinden almýþ ismini. Her yan yemyeþil otlara, sarý-beyaz papatyalara kesmiþ. Minik göl, göçmen kuþlarýn da uðrak yeri ayný zamanda. Ýþte biraz ileride iki leylek birbirlerine sýrtlarýný dönmüþ, küskün sevgililer gibi duruyorlar su kýyýsýnda. Ýþlemeli kapaðýyla gölün kýyýsýnda devrilmiþ bir lahit gözüme iliþiyor, ‘Anadolu’nun daðý taþý tarih’ sözünü haklý çýkarýrcasýna. Düzlüðün sonuna geldiðimde bu kez uçsuz bucaksýz Akdeniz’le karþýlaþýyorum. Dalgalarýnýn yýkadýðý Kurtoðlu Burnu ve feneri ile kaptanlarýn can dostu Peksimet Adasý tablonun diðer ayrýntýlarý.
KELEBEKLER VADÝSÝ’NÝN MÝNYATÜRÜ
Bugün sýrada yarýmadanýn eteklerini süsleyen cennet koylar var. Açýk bir elin baþ parmaðýna benzeyen Kýzýlkuyruk Burnu’nun körfez tarafýna konumlanmýþ koylarýn çoðu. Hamam’dan sonraki ilk koy Çamlý. Denizin bir boynuz gibi karaya uzandýðý koy, tekneler için hayli korunaklý. Çamlý’nýn karþý yakasý Yavansu olarak adlandýrýlýyor köylülerce. Aðaçlarýn denize dallarýný uzattýðý sahilde rüzgârýn ýlýk nefesi eþliðinde yürüyorum. Ara sýra alçalýp yükselen patika tüm körfezi dolanýyor. Teknelerin demirlediði Yavansu Koyu’nun arkasýndaki sýrttan, hem Fethiye Körfezi hem de açýk deniz karþýma çýkýyor bir kez daha. Körfez tarafýndaki kýpýrtýsýzlýðýnýn aksine, açýklarda huysuz bir ata dönüþüyor azgýn dalgalarýyla Akdeniz. Çamlý Koyu’nun arkasýndaki tepeler, Kelebekler Vadisi’nin minyatür benzeri Merdivenli Ýskele’yi saklýyor baðrýnda. Ýki küçük tepenin arasýna sýkýþan elli metrelik kumsalýyla benzersiz bir doða oluþumu bu minik koy.
Dalgalar arasýnda süzülen yelkenlilerle yarýþarak yürüyorum Kapýdað’ýn denizle öpüþen yamaçlarýnda. Birden küçük bir göl görüntüsüyle orman içine saklanmýþ Göben (Kapý) Koyu beliriyor alçak bir tepenin üzerinden. Koyun sýrtýný yasladýðý yamaçlarýn ardýnda yine Akdeniz gülümsüyor yaramaz çocuklar gibi. Her tepenin, her aðaçlýðýn arkasýnda saklambaç oynuyoruz onunla. Yorgun teknelerin soluklandýðý kýyýya iniyorum. Denizin içine dek inen antik yapýlar berrak sularýn altýnda net bir þekilde görülebiliyor. Tarih doðayla dost olmuþ, bedenini sarýp sarmalatmýþ bitki örtüsüne.
KARYA ÝLE LÝKYA’NIN SINIRI
Kapýdað Yarýmadasý antik Karya ile Likya ülkelerinin sýnýrýnda yer alýyor. Yarýmadadan Sarsala’ya kadar uzanan yemyeþil çam, günlük, sandal, keçiboynuzu ve zeytin aðaçlarýyla örtülü tepelerin üzerinde dolaþýp her seferinde denizle buluþmak tarifsiz bir haz. Düzlüklerde yer alan toprak damlý evlerin konuksever sofralarý, yolcularýna her daim açýk.
Kapýdað Yarýmadasý’na gitmek için Göcek veya Fethiye’den tekne bulabilirsiniz. Yaz aylarýnda Hamam, Sarsala ve Göben koylarý günübirlik tekne turlarýnýn uðrak yerleri. Bir diðer seçenek de, Dalaman üzerinden Sarsala Koyu’na giden araç yolunu kullanmak... Sarsala’dan balýkçý teknesiyle veya bir saatlik hoþ bir yürüyüþle Kapýdað’a ulaþýlabiliyor. Yola çýkmanýn umuduyla yenilenmek, mavi sularýn günýþýðýyla dansýný izlemek için gitmeli oralara. Baþka hayatlar kurabilmek için durup þöyle bir soluk almalý o cennetin kýyýsýnda.
![]()

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri