23 Temmuz Erzurum Kongresi Salonu
Kendi adýný verdiði Kongre Meydaný'nda bulunmaktadýr. XIX. yüzyýl sonlarýnda yapýlmýþtýr.
Erzurum Merkez, Ali Paþa Mahallesi pafta 66, ada 316, parsel 55’de kayýtlý 23 Temmuz Kongre Salonu’nun bulunduðu (Atatürk Yapý Meslek Lisesi) Binasý daha sonra Fen Lisesi, 1998 tarihinden itibaren ise Güzel Sanatlar Lisesi olarak hizmet vermektedir.
23 Temmuz Erzurum Kongresi, Ýdadi Mektebi (Lisesi) olarak hizmet veren bu binanýn birinci katýndaki bir salonda yapýlmýþtýr. 1925 yýlýnda geçirdiði yangýnda binanýn tüm ahþap bölümleri yanmýþtýr. Yangýnýndan sonra onarýlan bina Yapý Sanat Mektebi olarak hizmete açýlmýþtýr. Binanýn ikinci katýnda bulunan bir salon ve salona açýlan iki oda Kongre Müzesi olarak düzenlenmiþtir. Atatürk'ün baþkanlýðýnda gerçekleþtirilen Erzurum Kongresi ile Cumhuriyet'in temelleri bu binada atýlmýþ ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giden yol bu kongre ile aralanmýþtýr. Dolayýsýyla bu bina Cumhuriyet tarihimizde çok önemli bir yere sahiptir.
Milli Eðitim Bakanlýðý'na baðlý özel müze statüsünde bulunan bu salonda kongre üyelerinin fotoðraflarý, biyografileri, o dönemden kalma sýralar ve benzeri kongre belgeleri sergilenmektedir.
Bina U planlý olup, bodrum ve 2 kattan oluþmaktadýr. Binanýn ana giriþi esas alýndýðýnda planda ve cephede tam simetri hakimdir. Ana giriþle beraber iki giriþi daha mevcuttur. Merdivenlerden birinci kata çýkýnca tam karþýda Erzurum Kongresi'nin temsili salonu bulunmaktadýr. Salondan girince tam karþýda Atatürk heykeli, dört sýra halinde oturma gruplarý, duvarlarda kongreye hangi illerden delegelerin katýldýðýný gösteren harita bulunmaktadýr. Salonun karþýlýklý her iki yanýnda küçük odalar zamanýn mobilyalarý ile donatýlmýþtýr.
23 Temmuz Erzurum Kongre Binasý haftanýn her günü ziyarete açýktýr.
<div>
Çek git bakalým sana da bu yakýþýr.Elbet bu yürek buna da alýþýr.Kendini yerden yere vurmalýsýn.Kalbini yakýp ateþe atmalýsýn.Sevgi nedir sen bunu anlamazsýn.Çünkü sen vicdansýzsýn.Geceler boyu yolunu gözleyen ben.Senin için her gece aðlayan ben. Kalpsizsin kalpsiz

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri