Türkiye'deki Antik Kentler - Ýskila
Ýskila adý tarihte ilk olarak Sümer kaynaklarýnda yer alýr ve ünlü Gýlgamýþ destanýnda iškila-bi biçiminde yer almaktadýr.
Ýskila, Hitit öncesi dönemde iç ve kuzey Anadolu'da yaþayan Hatti uygarlýðýnýn önemli bir kentidir. Hititbilimci Sedat Alp'in yaptýðý haritalar ile tam olarak yeri saptanmýþ olup bu yer günümüzde Ýskilip olup bu kentin adýnda çok az bir deðiþim olarak halen ayný yerde yaþamaktadýr.
Hitit öncesi dönemde iç ve Kuzey Anadolu'da yaþayan Hatti uygarlýðýnýn önemli bir kentidir.
Ýskila, (Hitit dili: Iškila) Hitit öncesi kadim devirde kuzey iç anadolu'da yaþayan Hatti / Kaþkalar için önemli bir þehirdir.
Ýskila adý Hitit ve kadim Mýsýr medeniyetine ait kayýtlarda geçer. Bu kayýtlara göre Ýskila bir Kaþka /Hatti yerleþmesidir. O devirde Mýsýrlýlar, Hititlilerden ýsrarla Kaþkalý insanlar istemektedir.
Bu özel istek nedeni olarak Iskila'lýlarýn ulaþmýþ olduðu tarým ve ziraat kültürünün neden olduðu düþünülmektedir. Iskila'lýlarýn özellikle bað ve bahçe kültüründe bir çok mevye ve bitkiyi yeryüzünde ilk kez kültüre aldýklarý düþünülür. Bir tez aþamasýnda olan bu görüþ kanýtlanmaya çalýþýlmaktadýr.Erken Bizans dönemi kayýtlarýna göre Ýskila, Rodos'tan göçen esir kabilelerin konakladýðý yerdir.
<div>
Çek git bakalým sana da bu yakýþýr.Elbet bu yürek buna da alýþýr.Kendini yerden yere vurmalýsýn.Kalbini yakýp ateþe atmalýsýn.Sevgi nedir sen bunu anlamazsýn.Çünkü sen vicdansýzsýn.Geceler boyu yolunu gözleyen ben.Senin için her gece aðlayan ben. Kalpsizsin kalpsiz

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri