Cumhuriyet Eðitim Müzesi

Ýlçe: Sultanahmet
Adres: Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi, Tarihi Kýlýçhane Binasý, Sultanahmet

Cumhuriyet Eðitim Müzesi, Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde bulunan Tarihi Kýlýçhane binasýnda, 1998 yýlýnda hizmete açýlmýþtýr. Müzenin bulunduðu Tarihi Kýlýçhane binasýnýn asýl adý dýmýþkýhane olup, Osmanlý Ýmparatorluðu`nun kýlýç imalatýnýn yapýldýðý ve kýlýç yapýmýnýn öðretildiði okuldur.

Ýstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Gedik Ahmet Paþa`nýn giriþimi ile 1454’te bir kýlýç imalathanesi kurulmuþtur. I. Mahmut döneminde (1730-1754) Sadrazam Yeðen Mehmet Paþa buradaki kýlýç imalatýný durdurarak binayý Yeniçeri askerlerinin elbiselerinin dikiminin yapýldýðý (dikimhane) haline getirmiþtir. Kýlýçhane III. Selim döneminde (1789-1807) yeniden canlandýrýlarak 1868 yýlýna kadar varlýðýný sürdürmüþtür. Mithat Paþa`nýn giriþimiyle 1868 yýlýnda Kýlýçhane binasý ve çevresinde bulunan ek binalarda Sanayi Mektebi açýlmasýyla Kýlýçhane kapanmýþtýr.

Müzede Atatürk`ün Türk harflerini ilk kez yazdýðý karatahta, Cumhuriyet öncesiyle ilgili resimler, okul künye defterleri, çeþitli dönemlere ait diplomalar, karne ve sicil defterleri, öðretmen okulu diplomalarý, okullarla ilgili belgeler, gazete kupürleri, madalyalar ve eðitim araçlarý sergilenmektedir.

Ziyaret Gün ve Saatleri:Pazar dýþýnda her gün 10.00-17.30 saatleri arasýnda açýktýr.

<div>
Çek git bakalým sana da bu yakýþýr.Elbet bu yürek buna da alýþýr.Kendini yerden yere vurmalýsýn.Kalbini yakýp ateþe atmalýsýn.Sevgi nedir sen bunu anlamazsýn.Çünkü sen vicdansýzsýn.Geceler boyu yolunu gözleyen ben.Senin için her gece aðlayan ben. Kalpsizsin kalpsiz