Ramazan ayýnda cinsellik sýnýrý
Müftü uyardý: Oruçluyken öpüþün, kucaklaþýn ama ileri gitmeyin
SAMSUN Ýl Müftüsü Osman Þahin, eþlerin oruçlu iken öpüþmelerinin mekruh (dini bakýmdan yasaklanmadýðý halde yapýlmamasý istenen) olduðunu belirterek, “Cinsel iliþki orucu bozar. Eþler kucaklaþtýðýnda ve öpüþtüklerinde ileri gitmesinler'' dedi.
Ýl Müftüsü Osman Þahin, her yýl olduðu gibi bu yýl da halka Ramazan ayý nedeniyle çeþitli uyarýlarda bulunduklarýný söyledi. Orucu bozan konularý 3 ana baþlýkta toplayan Müftü Þahin, þöyle dedi:
“Gýda, ilaç ve lezzet orucu bozar. Yemek ve su içmek, aðýz ve burundan alýnan ilaç ile cinsel iliþkiye girmek orucu bozan konulardýr. Karý- kocanýn öpüþmesi ise mekruhdur. Orucun sevabý azalýr. Bunlara dikkat etmek gerekir. Oruçlu iken kucaklaþma ve öpüþme baþladýðýnda ileri gitmemek gerekir. Oruçlu insan eline, diline ve beline sahip çýkmalý.'' Ramazan ayýnda mesleki hilelerin de yapýlmamasý gerektiðini anlatan Müftü Osman Þahin bu konuda da esnafa ve halka uyarýlarda bulundu. Alýþveriþte yalan söylenmemesi gerektiðini vurgulayan Müftü Þahin müþterinin de hile yapmamasý gerektiðini, bu davranýþlarýn orucun deðerini sýfýrladýðýný dile getirdi.
Orucu sadece açlýk ve susuzluk olarak deðerlendirmenin yanlýþ olduðunu belirten Müftü Osman Þahin, orucun bir çeþit eðitim ve öðretim faaliyeti olduðunu vurguladý. Orucun kiþiye insani geliþimin yaný sýra cömertlik duygusu eðitimini verdiðini belirten Þahin, þöyle devam etti:
“Oruç, insanlar arasýnda iyi iliþki kurma eðitimi verir. 1 ay boyunca insan böyle bir eðitimden geçer. Eðitim sonunda insanlara sertifika verilir. Bu eðitimin sertifikasý da bayramdýr. Bu elle tutulur bir kâðýt parçasý deðildir. Bütün Müslümanlar bu ilahi ödüle layýk olmak için ellerinden geleni yapmalýdýr. Ramazan ayý dolayýsýyla kamu görevlilerinin de iþlerini aksatmamalarý, mesaiden çalmamalarý gerekir.'
Murat SANDIKÇI/SAMSUN, (DHA) HaberTürk

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri