Teşekkur Teşekkur:  0
Beğeni Beğeni:  0
2 sonuçtan 1 ile 2 arası

Konu: Güneş sistemi dışında yeni gezegen

  1. #1
    Users Awaiting Email

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart Güneş sistemi dışında yeni gezegen

    Fransız ve İsviçreli astronomlar, Güneş sistemi dışında Dünya’nın yaklaşık 17 katı büyüklüğünde yeni bir gezegen keşfetti.


    AA
    Güncelleme: 18:46 TSI 14 Aralık 2005 ÇarşambaŞİLİ - Şili’nin kuzeyindeki La Silla rasathanesinde gözlem yapan Avrupalı astronomlar, Dünya’dan 20,5 ışık yılı ötedeki Terazi takım yıldızında bulunan Gİ581 adlı yıldızın çevresinde dönen gezegenin, Dünya’nın yaklaşık 17 katı olduğunu belirledi.



    Bu keşfin, Güneş sistemi dışındaki gezegenlerin, genellikle kendilerinden küçük yıldızların yörüngesinde dolandığını gösteriyor olabileceğini söyleyen araştırmacılar, “kırmızı cüce” adı verilen yıldızların, gezegen keşfi bakımından ideal hedefler olabileceğini düşünüyor.

    SICAKLIK 1500 DERECE
    Astronomlar, şimdiye kadar yaklaşık 200 “kırmızı cüce”yi araştırdı, ancak bunların sadece ikisinin yörüngesinde gezegen bulabildi.
    Yeni keşfedilen gezegen, Gİ581’in yörüngesinde 5,4 günde dolanıyor. Yıldıza yakınlığı (6 milyon km) nedeniyle, gezegenin yüzey sıcaklığının 1500 derece civarında olduğu tahmin ediliyor.

    “Kırmızı cüceler”, Samanyolu galaksisinde en çok bulunan yıldız türü. Güneş’e en yakın 100 yıldızın 80’i bu gruptan. Yıldızların büyük kısmını, en azından Samanyolu’ndakilerin çok büyük kısmını, Güneş’ten epey küçük yıldızlar oluşturur.

    Samanyolu’ndaki 100 milyar kadar yıldız arasında Güneş’ten daha büyük ve daha sıcak olan yıldızların (O ve B sınıfı mavi dev yıldızlar, A sınıfı beyaz ve F sınıfı sarı-beyaz yıldızlar) oranı, yalnızca yüzde bir. Güneş’in de dahil olduğu G sınıfı sarı yıldızların oranı yüzde 4.Güneş’ten biraz daha küçük olan turuncu yıldızların toplama oranıysa yüzde 15 kadar.

    Güneş’ten çok daha küçük ve çok daha soğuk olan “kırmızı cüce” türü yıldızlarsa, toplamın yüzde 70’iyle en büyük grubu oluşturuyor. Geri kalan grubu da, kütleleri Güneş’e yakın olan yıldızların, ömürlerinin sonunda dış katmanlarını uzaya saldıktan sonra sıkışıp Dünya boyutlarına kadar çökmüş merkezleri olan “beyaz cüceler” oluşturur.

  2. #2
    Users Awaiting Email

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    Bizim sistem bittide diğerleri ile uğraşıyoz... Daha marsa yerleşemedik...

    Saygılar...

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanıcı var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •