Ýþbaþý Eðitim Programlarý Nedir – Ýþsizlere Maaþ Þartlarý Nelerdir – Ýþsiz Gençlere 740 TL Maaþ. ÝÞKUR ve Ýþte detaylar…
Ýþsiz gençlere 740 lira maaþ!
Çalýþma Bakanlýðý, sayýlarý 2 milyona ulaþan genç iþsizler için yeni bir düzenleme baþlatýyor. Ýþbaþý eðitim programlarýna katýlan iþsizlere 6 ay 740 tl maaþ baðlanacak
Çalýþma ve Sostal Güvenlik Bakanlýðý, sayýlarý yaklaþýk 2 milyona ulaþan genç iþsizler için,ÝÞKUR tarafýndan organize edilecek yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor.
Ýþbaþý eðitim programlarýna katýlarak firmalarda staja giden iþsizlere 6 ay boyunca maaþ ödenecek. Bu kiþilerin sigorta primleri de devlet tarafýndan karþýlanacak. Maaþlar, net 740 lira olarak asgari ücret üzerinden Türkiye Ýþ Kurumu (ÝÞKUR) tarafýndan ödenecek.
Bu uygulamayla iþsizlerin, iþbaþý programlarýna baþvurarak tezgah baþýnda meslek sahibi olmasý teþvik edilecek. Ayný zamanda iþsizler için tam maaþla, en az 6 aylýk iþ kapýsý imkaný saðlanacak.
Ýþbaþý Eðitim Programlarý Ýþsizlere 740 TL Maaþ
Tezgah baþýnda öðrenecek
Bakanlýk, iþ baþý eðitim programýndaki yeni düzenleme ile istihdam imkanlarýný artýrmayý ve iþsizlere nitelik kazandýrmaya hedefliyor. Ayrýca iþsiz gençler, tezgahýn baþýnda ustadan iþi öðrenecek. 6 ay boyunca uyum saðlarsa ve iþveren isterse devam edecek. Ýþveren istihdam etmek istemese bile iþsiz gençler meslek sahibi olacak.
Halen ÝÞKUR, iþ baþý eðitim programlarý düzenliyor. Ancak bu kurslara katýlanlara maaþ ödenmiyordu. Önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek deðiþiklikle artýk maaþ ödenmeye baþlanacak olmasý, talebi artýracak. Ýþsizlerin, hýzla nitelik kazanmasý saðlanacak.
ÝÞKUR’A KAYITLI OLMA ÞARTI
Ýþ baþý programlarý en az 5 çalýþaný bulunan firmalarda düzenleniyor. Bu programlara katýlacak kiþilerin, o iþyerinde çalýþan kiþiler dýþýndaki kiþilerden olmasý gerekiyor. Ayrýca iþ baþý programýna katýlacak kiþilerin, son altý aylýk çalýþan sayýsýna ilave olarak iþe alýnmasý gerekiyor.
Firma, iþbaþý programý kapsamýnda stajyere baþvurduðu meslek kapsamýnda fiilen çalýþtýrmak zorunda. Baþvurduðu meslek dýþý bir iþ ise yaptýramýyor. Ýþ baþý programlarý günlük en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere haftalýk 45 saat oluyor. Toplamda 6 ayý geçemiyor. Ýþbaþý programlarýna katýlacak kiþilerin Ýþkur’a kayýtlý iþsizler arasýndan seçilmesi zorunlu.
Verilen bilgiye göre, programýn en önemli hedefi, iþsizlere nitelik kazandýrmak. Programla, sürekli olarak nitelikli eleman bulamamaktan þikayet eden iþverene ‘elemanýný kendin yetiþtir, mesleði öðrenene kadar maaþýn ben ödeyeceðim’ mesajý verilecek.
Daha önce günlük 15 TL cep harçlýðý verilen kiþilere artýk aylýk 740 lira net maaþ ödenecek. Böylece staja gelen kiþilerin düzenli gelir elde etmesi saðlanacak. Daha önce yalnýzca saðlýk primleri ödenen bu kiþilerin sigortalarýný da yatýrýlacak. Bu harcamalar, ÝÞKUR tarafýndan Ýþsizlik Fonu’ndan karþýlanacak.
Haber Kaynaðý GAZETEVATAN

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri