Galatasaray ve Fenerbahçe'nin teknik direktörleri Fatih Terim ve Aykut Kocaman, Süper Kupa maçý öncesi basýna konuþtu.

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Palandöken Kýþ Turizm Merkezi'ndeki Dedeman Ski Lodge Otel'de düzenlenen basýn toplantýsýnda yaptýðý konuþmada, yeni sezonun herkese hayýrlý olmasýný dileyerek, sezona Süper Kupa maçýyla baþlandýðýný söyledi.
"HAK EDEN KAZANSIN"

Erzurum'un yeni stadýnda, Erzurumlularla beraber, kentteki Galatasaray ve Fenerbahçeliler ile beraber centilmence bir maç olmasýný temenni eden Terim, þöyle konuþtu:
''Hak eden kazansýn, güzel bir futbol olur inþallah. Bu sene futbolun paydaþlarýna çok daha fazla iþ düþüyor. Tüm futbolun paydaþlarýnýn artýk güzel þeyler duymaya, güzel þeyler yaþamaya ihtiyacý var. Ümit ediyorum bu sene böyle geçer. Tüm paydaþlara da çok büyük görevler düþüyor. Umarým tüm paydaþlar bu görevleri layýkýyla yerine getirir. Hepimiz güzel hareketlerin alkýþlandýðý, o güzel þeylerin konuþulduðu, mutlu bir ortam içerisinde bu seneyi hem Avrupa'da, hem Türkiye'de geçiririz inþallah. Bu konuda dediðim gibi hepimize çok önemli görevler düþüyor.''
Londra olimpiyatlarýnda baþarýlý olan sporcularý da tebrik eden Terim, ''Ezeli rakibimize de baþarýlar diliyorum. Aykut hocamýn da benim de iþimiz çok zor. Daha önce Avrupa serüveni var Fenerbahçe'nin. Ýnþallah Þampiyonlar Ligi'ne beraberce ülkemizi gruplarda temsil ederiz. Baþarýlar diliyorum'' dedi.
KOCAMAN: ZORLU BÝR MARATON BAÞLIYOR

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman da zorlu bir maratonun baþlayacaðýný belirterek, hem Fenerbahçe, hem de rakipleri adýna daha da zorlu bir mücadele baþladýðýný dile getirerek, 21 günde yedi maç oynayacaklarýný söyledi.
Bunlarýn ilkinin Galatasaray ile baþladýðýný ifade eden Kocaman, þöyle dedi:
''Maçla ilgili söylenecek, en azýndan þu anda zihnimde söyleyeceðim þey yok. Daha evvel her vesile ile söylediðim gibi, her zaman da söylemeye çalýþtýðým gibi hakça bir maç olmasýný diliyorum. Kazananlarýn mutlu bir þekilde sahadan ayrýldýðý, kaybedenin de kaybetmenin üzüntüsüyle sahadan çekildiði bir maç olmasýný diliyorum.''
TERÝM: TRANSFERLER MAÇI KAZANMIYOR

Bir gazetecinin, Ýspanya'da Real Madrid ve Barcelona örneði gibi Galatasaray ve Fenerbahçe'nin önümüzdeki yýllarda kopup gideceði yönünde görüþler bulunduðunu hatýrlatmasý ve Erzurum'da iki takýmýn da kamp yapma ihtimalinin olup olmadýðýný sormasý üzerine Fatih Terim, þu yanýtý verdi:
''Açýkçasý bence transferler maçý kazanmýyor. Kendi adýma onu söyleyeyim. Yani bizim transferlerimiz iyi oluyor ama çalýþmazsak, sahada rakibimiz kadar ter dökmezsek, kimi alýrsak alalým hiçbir þey ifade etmez. Onun için eksik yerlerimiz diye adlandýrdýðýmýz oyuncular transfer etmeye çalýþtýk. Ayrýca da tabi rakamlarýn nasýl toplandýðýný bilmiyorum ama 250 milyon dolara kadar varan bir ekonomik tablo görüyorum, okuyorum açýkçasý. Nasýl olduðunu da bilmiyorum ama maçlardan önce bir basýn toplantýsý yapacaðým. Büyük ihtimalle Galatasaray TV'de konuþmak için orada nasýl hesaplanmasý gerektiðini ve ne kadar harcadýðýmýzý ifade ederiz. Ancak eðer transferlerle baþarýlý olunsaydý, þampiyon olunsaydý, gerek Avrupa'da, gerek Türkiye'de herhalde ne biz, ne Fenerbahçe Avrupa'da baþarýlý olurdu.
Ýki oyuncuya 100 milyonun üzerinde verenin olduðunu hepimiz izliyoruz. O zaman iþin ekonomisini býrakalým ekonomistlere. Ýhtiyaç olan yerlere ve de önümüzdeki yýllarda ayný zamanda iyi planlamak adýna öyle bir transfer giriþiminde bulunduk. Dediðim gibi isimler, yüksek rakama maçlarý kazanmazlar. Bizim takýmýmýz için de yaptýðýmýz bu yüksek transferlerin de böyle maç kazanmayacaðýný söylüyorum. Sahada futbolun belirli kurallarýnýn mücadeleyle beraber yerine getirmezseniz ne kadar transfer yaparsanýz yapýn.''
"RAKÝPLERÝMÝZ HAYLÝ FAZLA"

Terim ayrýca, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin yarýþta iddialý olacaðýný düþündüðünü, ama rakiplerininde de hayli fazla olduðu kanaatinde olduðunu belirterek, ''En az 6-7 takýmla uzun bir müddet bu mücadeleyi vereceðimiz inanýcý taþýyorum. Yani ben 'iki takým alýr baþýný gider, diðerleri arkadan çok fark yer' diye bir þey düþünmüyorum'' diye konuþtu.
Fatih Terim, ''Ben Erzurum'da kamp yaptým. Türkiye'de kamp yapmanýn en önemli sebeplerinden bir tanesi hava þartlarý. Burada hava da güzel, saha da güzel bildiðim kadarýyla. Ama stadý her zaman kullanamayacaðýmýza göre, demek ki hepimize antrenman sahalarý gerek. Daha kolayý var, Erzurum lige çýkar herkes burada misafir olur bu da sizin yapacaðýnýz bir þey'' dedi.
KOCAMAN: FARK YARATAN TRANSFER DEÐÝL KALÝTE

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman ise ayný soruya þu yanýtý verdi:
''Farký yaratan bence yaptýklarý transferler deðil, kaliteleri. Uzun zaman ortaya koyduklarý kaliteleri. Bu farký yaratan da iþin ekonomisi. Ýlerleyen zamanda eðer Türkiye'de olursa böyle bir þey. Bunun ana nedeni doðru ekonomi yönetimi yapan kulüpler olacak diye düþünüyorum. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin hem sayý olarak, hem nitelik ve nicelik olarak transferde öne çýkmalarýnýn nedeni, ekonomik olarak bunu yapabiliyor olmalarý diye düþünüyorum. Buradan yola çýkarak en azýndan bu sene, önümüzdeki sene sadece iki takýmýn olacaðý kanaatinde deðilim. Çok deðerli takýmlar var. Onlar da 'bu farký nasýl kapatýrýz' diye çalýþýyorlar.''
Kocaman, Erzurum'da kamp yapmayla ilgili olarak, ''Fenerbahçe'nin hazýrlýkla ilgili Topuk Yaylasý ile ilgili söylüyorum. Hakikaten çok iyi bir çalýþma tesisi var. En azýndan ihtiyacý ortadan kaldýrdý. Sezon baþý yükleme antrenmaný yeri olarak böyle bir yere ihtiyacý yok'' dedi.
"FUTBOL BARIÞI ÝÇÝN TOPLUMSAL ZÝHNÝYET DEÐÝÞMELÝ"

Bir gazetecinin, ''Futbolda baþtan aþaðý bir futbol barýþý saðlanacak mý?'' sorusuna da Aykut Kocaman, bu konuda sadece futbol sahalarý olarak deðil, toplumsal zihniyetin deðiþmesi gerektiðine dikkat çekti.
TERÝM: ÝKÝ TAKIM TARAFTARLARI BÝRLÝKTEYDÝ

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim ise þunlarý kaydetti:
''Bizim bu konuya ne kadar hassas olduðumuz, herhangi bir konuya girmeden bu konuya girmemizden çok açýk belli. Size de çok büyük görevler düþüyor. Yazýlý, görsel basýna, radyosuna, sokaktaki insana, seyircisine, kulüplere, yöneticilere, antrenörlere, oyuncusuna, hakemlere, aklýnýza kim gelirse. Kim bir þekilde iliþkisi varsa herkesin görevi o. Ancak belirli mecralara suçu yükleyip bunun içinden çýkamayýz. Hepimiz el birliði ile bu doðruyu bulmalýyýz. Temenniler, herkesin var, benim de var. Artýk temennilerden öte hareket yapmak durumundayýz. Açýkçasý hava alanýndan buraya gelene kadar özlemiþiz, kendi oynadýðýmýz yýllardan Galatasaraylýlar ile Fenerbahçeliler'i beraber gördüm. Bir þey de olmadý. Çok da hoþtu. Bunu sadece Galatasaray, Fenerbahçe'nin þahsýnda söylemiyorum. Tüm ulusa söylüyorum.''
"SEVGÝYE MUHTACIZ"

''Maçlardan sonra teknik direktörlerin birbirlerini tebrik ettiðinin görüldüðü, ancak neden bu tebriðin toplu halde, futbolcularý da kapsayarak gerçekleþtirilmediði'' yönündeki soru üzerine, Terim, þu yanýtý verdi:
''Ümit ederim olur. Yüzde 100 katýlýyorum size. Ama arkadaþlar daha 3 gün önce, 5 gün önce, bir hafta önce yalanlama rekoru kýrdýk. Galatasaray-Fenerbahçe maçýndan önce. Yani herkes demek ki kendi içini iyi temizleyecek. Sadece bizim futbolcularýn, yöneticilerin veya sizin olmasýyla da olmaz. Seyirci de olacak, herkes olacak. Bu maçý bir fýrsat bilmemek lazým. Ýki tarafý birbirine vurdurmak. Ýki tarafýn söylemediklerini söylemek. Bazý taraflarý antipatik göstermek. Bunlar iþ deðil. Yýllarca baþka bir þey denenmedi zaten. Mümkünse daha sevecen sevgiye muhtacýz. Sevginin olduðu yerde kötü bir þey olmaz arkadaþlar. Zaten ya ben kazanacaðým ya orasý. Bu sefer buradan beraberlikle kaçýþ da yok. Ümit ederim herkes saðduyulu, herkes salim, yani kendisine yapýlmasýný istemediðini baþkasýna yapmaz. Empatiyi bu sene biraz daha fazla yapmalýyýz. O yüzden böyle bir yýl diliyorum hiç dilemediðim kadar.''
KOCAMAN: SERTLÝK, GERGÝNLÝK, MAÇ BÝTTÝÐÝ AN BÝTMELÝ

Aykut Kocaman da sonucun ne olursa olsun, maçýn ardýndan teselli ya da tebrik edileceðini belirterek, þunlarý konuþtu:
''Tabi ki sertlik olacak. Futbolun doðasý, gerginlik olacaktýr. Ama maç bittiði andan itibaren birbirlerini ya teselli edecekler, ya tebrik edecekler. Bu çok doðal. Biz bunu ayný þekilde yapabiliriz. Ama bizim bunu toplumun içselleþtiremediðini anlatmaya çalýþýyorum. Ýçselleþtiremediðimiz bir þeyi 'hadi yapalým' demek için yapmak aslýnda bence olaylarý biraz daha sorunsal olarak baktýðýmýz zaman derinleþtiriyor. Ama þahsým adýna söylüyorum. Fatih hocam benim büyüðüm. Antrenörlüðümü yaptý. Maç bittiði andan itibaren skor ne olursa olsun, direkt yanýna gideceðim.''