Erdoðan Kadýköy - Kartal metrosu açýlýþ töreninde

Anadolu Yakasý'nda Cumhuriyet tarihinin en büyük yatýrýmý olan Kadýköy-Kartal Metrosu, bugün açýldý.
Vagonlar dahil toplam maliyeti 3.1 Milyar TL olan Kadýköy-Kartal-Kaynarca Metro Hattý 22 km. uzunluðunda ve yerin 30 – 40 metre altýnda inþa edilen 16 Ýstasyondan oluþuyor.
Açýlýþta konuþan Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan, Ýstanbullularý daha fazla toplu taþýma kullanmaya davet etti.
ÝSTASYON SAYISI 19'A ÇIKARILACAK

Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan'ýn açýlýþýný gerçekleþtirdiði hat üzerinde yer alan istasyonlar ise þöyle: Kadýköy, Ayrýlýkçeþme, Acýbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyataðý, Bostancý, Küçükyalý, Maltepe, Huzurevi, Gülsuyu, Esenkent, Hastane/Adliye, Soðanlýk, Kartal.

Daha sonra bitirilmesi planlanan Yakacýk, Pendik, Kaynarca ilavesiyle toplam istasyon sayýsýnýn 19'a çýkarýlmasý planlanýyor.

Erdoðan'dan önce kürsüye Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Kadir Topbaþ çýktý. Topbaþ yaptýðý konuþmada "Bir þehrin medeniyet ölçüsü, orada yaþayan insanlarýn toplu taþýmayý ne kadar kullandýðýyla ölçülür. Dünya yerel yönetimleri arasýnda metroya bu kadar büyük yatýrým yapan tek þehir Ýstanbul'dur. Bizler burada tarihe tanýklýk ediyoruz. Günde 1,5 milyon insana hizmet verecek." dedi.
Kürsüye çýkan Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan "Bugün açýlýþýný yaptýðýmýz Kadýköy - Kartal hattýnýn hayýrlý olmasýný diliyorum" dedi.
KADIKÖY - KARTAL 29 DAKÝKA

Baþbakan Erdoðan'ýn konuþmasýndan satýr baþlarý:
"Yarýn arefe, ertesi gün inþallah bayram. Böyle anlamlý bir günde bu açýlýþ çok önemli. Baþta Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi olmak üzere bütün çalýþanlara teþekkür ediyorum. Bu metro hattýný kullanacak Ýstanbullu kardeþlerime hayýrlý yolculuklar diliyorum. 2005 yýlýnda ilk temelini yine böyle bir törenle hep birlikte atmýþtýk. Yaklaþýk 7 yýlda 3.1 milyar dolar finansmanla 22 km uzunluðunda, yerin yaklaþýk 40 m altýndaki hattý tamamlýyoruz. 1.5 dakikada bir Kadýköy'den Kartal'a araç hareket edecek. Günde 1 milyon 266 bin kiþinin bu hattý kulanacaðýný tespit etmiþ bulunuyoruz. Bu hattý Kaynarca'ya kadar uzatacaðýz. Avrupa Yakasý'na geçiþ de kolaylaþacak. Kadýköy - Kartal hattý 29 dakikaya inecek.

TRENLERDE MAKÝNÝST YOK

Anadolu Yakasý'ndaki bu ilk metro hattýmýzýn teknolojik alt yapýsý bir devrim niteliðinde. Trenlerde makinist bulunmayacak. Kumanda merkezindeki arkadaþýmýz treni mouse yardýmýyla hareket ettirecek. AK Parti ilklerin iktidarýdýr. Kasaba mantýðýyla iþ yürütenlerin bugüne kadar attýðý adýmlardýr bu ül***i geride býrakan.. AK Parti iktidarý þehiciliðin, yani Medine, yani medeni olmanýn ifadesidir.
Kadýköy - Kartal metro hattý dünyanýn en ileri hatlarýndan biri olarak inþa edildi. Engelli kardeþlerimizi ihmal etmedik. Onlarý da düþündük. Görme engellilerin, fiziki engeli olan kardeþlerimizin en kolay þekilde kullanabilmesi için her türlü önlem alýndý. Öncelikle bu hatla, zaman noktasýnda çok büyük tasarruf yapacaðýz. Kiþi baþýna yýllýk 15 güne tekabül eden bir zaman tasarrufunu bu hat sayesinde saðlamýþ olacaðýz. Akaryakýttan, bakým giderlerinden, yol bakým ve onarým giderlerinden büyük tasarruf saðlayacaðýz. Yaptýðýmýz hesaplamalara göre, bu hatla birlikte, Türkiye'ye, Ýstanbul'a, Ýstanbullu kardeþlerimize, yýllýk 1 milyar 153 milyonluk bir tasarrufu kazandýrmýþ olacaðýz.
ÝLK YILDA 572 OTOBÜS, 1.227 MÝNÝBÜS TRAFÝKTEN ÇEKÝLECEK

Eðer bu hat (Kadýköy - Kartal metro hattý) yapýlmasaydý, Kadýköy - Kartal arasýnda her yýl 32 otobüs ve 67 minibüsün devreye alýnmasý gerekiyordu. Biz þimdi, tam tersine, ilk yýlda 572 otobüsün, 1.227 minibüsün trafikten çekilmesini bekliyoruz ki bu da trafikte çok büyük rahatlamaya yol açacak.
RIHTIM CADDESÝ TRAFÝÐE KAPATILACAK

Sizlerle bir þey paylaþacaðým. Sevgili Ýstanbullular.. Ýstanbul Türkiye'nin deðil dünyanýn gözdesi. Bu þehrin tamir ve bakýmlarýný süratle bitireceðiz. Bunu yapmak durumundayýz. En uygun mevsim bu mevsim. "Her kutlu doðum zor olur" bunu biliniz. Bu metro hattýnýn inþasýyla birlikte bu Kadýköy'ün de çehresi deðiþiyor. Rýhtým Caddesi trafiðe kapatýlýyor. Eski minübüs ve otobüs duraklarýnýn olduðu yeri halka açýyoruz.
Bu hattýn inþasýnda yer alan bütün arkadaþlarýmý kutluyorum. Kendilerini kutluyorum. Hattýn vatandaþlara hayýrlý olmasýný diliyorum. Ulaþýmý rahatlatmak için hýz kesmeden büyük yatýrýmlar gerçekleþtirmeye devam edeceðiz. Ýstanbul çok uzun yýllar çarpýk bir þekilde büyüdü. Ve baþtan gerekli önlemler alýnmadý. Bir yandan geçmiþe çözüm bulmaya, bir taraftan da çözüm üretmeye çabalýyoruz. Araç trafiðine çare bulmak durumundayýz. Zaman zaman aksamalar yaþanýyor. Bunlarý da süratle gidereceðiz.
BU PROJELER DE BÝTECEK

Önümüzdeki yýlýn 29 Ekim'ine Marmaray'ý yetiþtirmeye çalýþýyoruz. Denizin altýndan bu sistemi yetiþtirmek de bize nasip oluyor. Tüp geçiti de 2015'e yetiþtiriyoruz. Artýk otomobiller bu iki katlý tüp geçitten geçecek. Eskiþehir -Ýstanbul arasý yüksek hýzlý treni bitiriyoruz. Bitmedi; Ýstanbul - Ýzmir otoyolunu yapýyoruz. Ýstanbul - Ýzmir arasý da yakýn hale gelecek. Bitmedi; Yeni bir adým atýyoruz. 3. köprünün ihalesini yaptýk. Aðýr vasýtalarý yoðunlukla 3. köprüden geçireceðiz.
BAYRAM BOYU ÜCRETSÝZ

Birazdan trenle gideceðiz. Sayýn baþkan bayram boyunca bu tren ücretsiz olacak. Bütün vatandaþlarýmýz bayram boyu konforunu yaþamýþ olsunlar.
17 Aðustos depremini hatýrlatan Baþbakan "Bir daha böyle acýlar yaþamak istemiyoruz" dedi.
Erdoðan konuþmasýna þöyle devam etti: "Vatandaþlarýmýzýn bayramlarýný tebrik ediyorum. Baþta Suriye'deki vatandaþlarýmýza yardým diliyorum. Orada da hak hakim olacaktýr; buna inanýyorum. Çünkü zulm ile abad olunmaz. Er ya da geç hak hakim olur.
Arakan'daki kardeþlerimiz.. Birileri Dýþiþleri Bakaný'nýn orda ne iþi var dediler.. Ah ah o tablolar, insana saygýsý olan varsa Türk'ün niye gittiðini çok iyi bilir. Aziz milletim bu millet Hint yarým adasýndaki zulme buradan donanma kaldýran millettir. Biz böyle bir tarihin varisleriyiz. Dünya üzerindeki maðdur tüm insanlýða ben Ramazan Bayramý'nýn hayýrlar getirmesini niyaz ediyorum. Sizlerden de dua bekleyen kardeþlerinize yüreklerinizi açmanýzý, hayýr dualarýnýzý esirgememenizi rica ediyorum.
MEDYA KÝMÝN YANINDASIN?

Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan, zor, tahammül, sabýr ve acýlara karþý metanet isteyen bir ramazan ayýnýn geride kaldýðýný belirterek, ''Ramazanýn ruhuna, anlamýna tamamen ters bir þekilde, her türlü kutsalý çiðneyerek ramazan ayýnda da kan akýtan teröristlere karþý, açýk ve net söylüyorum televizyon kanallarýna, onlarýn avukatlarýný, onlarýn meddahlarýný çýkartan medyaya karþý tavrým vardýr, bundan sonra da olacaktýr. Kimin yanýnda olduðunu söyleyeceksin? PKK'dan mý yanasýn, milletten mi yanasýn?" dedi.

CUMHURÝYET TARÝHÝNÝN EN BÜYÜK METROSU

Baþbakan Erdoðan'ýn konuþmasýnýn ardýndan kurdele kesimine geçildi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatýrýmý olan, ayrýca Anadolu Yakasý'nýn da ilk metrosu olma özelliðini taþýyan Kadýköy - Kartal Metrosu, Kadýköy ile Kartal arasýndaki mesafeyi 32 dakikaya indirerek ulaþýmda da büyük kolaylýk saðlayacak.
HAT UZUNLUÐU 24,5 KM'YE ULAÞACAK

Günlük yolcu kapasitesi 700 bin olan 48,572 kilometre ray uzunluðuna sahip hattýn maliyeti 1,6 milyar dolar. Hattýn Kaynarca'ya kadar uzatýlmasý ile hat uzunluðu 24,5 kilometreye ulaþacak, maliyet 1,9 milyar dolar olacak.
Þehir içinde açýlan dünyanýn en hýzlý tünel çalýþmasýyla metro hattýnda günde 150 metreyi bulan rekor tünel kazýlarý yapýldý. Anadolu Yakasý'nýn ilk metro hattý için 144 vagon alýndý.
GÜNDE 1.26 MÝLYON YOLCU

1 milyon 266 bin kiþilik günlük yolcu taþýma kapasitesine sahip hatta yer alan trenler saatte maksimum 80 km hýza ulaþabiliyor. Ýstasyonlarda 20 saniye bekleyerek hareket eden araçlar baþlangýçta 2.5 dakika ara ile kalkarken, bu ara 90 saniyeye inecek. Çift hatta tünel uzunluðu 44 km olan hatta yolculuk yapan bir vatandaþ, günde 61 dakika bir yýlda ise 15 gün zaman tasarrufu saðlayacak.

METROBÜSE VE MARMARAY'A AKTARMA

Bu hatta binen yolcular, Ünalan Ýstasyonu'nda inerek, E-5 üzerinde Uzunçayýr Kavþaðý'nda yer alan Metrobüs duraðýndan Avrupa Yakasý'na geçebilecek. Ayrýlýkçeþmesi Ýstasyonu'nun üst katýna konuþlanacak Marmaray Ýstasyonu'na geçilerek, buradan da Boðaz Tüpgeçiþi yoluyla karþýya geçmek mümkün olacak. Ayrýca Kadýköy Ýstasyonu'ndan 25-30 metre yürünerek, tüm deniz ve otobüs hatlarýna ulaþýlabilecek.

Marmaray, Yenikapý-Hacýosman, Otogar-Baðcýlar-Ýkitelli Hatlarý tamamlandýðýnda Kartal'dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri ise þöyle olacak:
Kartal'dan - Kadýköy'e: 32 dakika
Üsküdar'a: 35 dakika
Yenikapý'ya: 47 dakika
Taksim'e: 55 dakika
Otogar'a: 66 dakika
Hacýosman'a: 79 dakika
Havalimaný'na: 79 dakika
Olimpiyat Stadý'na: 89 dakika
KADIKÖY MEYDANI YAYALAÞACAK

Kadýköy - Kartal Metrosu'nun iþletmeye açýlmasýyla birlikte Rýhtým Caddesi, Haldun Taner Tiyatrosu'ndan itibaren araç trafiðine kapatýlarak Kadýköy istasyonu bölgesi tamamen trafiðe kapatýlacak.
Daha önce otobüs ve dolmuþ duraklarý olarak kullanýlan alanýn da yayalaþtýrma bölgesine katýlmasý ile Ýstanbul 60.000 m2 büyüklüðünde yayalaþtýrýlmýþ bir meydana kavuþacak.
Kadýköy Metro Ýstasyonu'nu kullanan yolcular, araç trafiðine maruz kalmadan vapur iskelelerine, dolmuþ ve taksi duraklarýna ve 760 araç kapasiteli ÝSPARK otoparkýna rahatça eriþebilecek.
VAGONLARIN ÖZELLÝKLERÝ

* Tüm araçlarýn, geceleri parklanma, tamir-bakým atölyesine intikali, kontrol merkezindeki bir operatör vasýtasýyla ve sürücüsüz yapýlabilecek.
* Vagonlar arasýndaki ara geçiþ yollarý ile yolcular 4 vagondan oluþan bir tren içerisinde hareket edebilecek.
* Tüm vagonlarda ýsýtma, soðutma ve havalandýrma.
* Vagonlarýn içi ve dýþý kapalý devre kamera sistemi ile izlenecek.
* Aracýn dýþýnda hangi yöne gittiðini gösteren dijital göstergeler olacak.
* Vagonlarýn kapý üstlerinde aracýn hangi istasyona doðru gittiðini, hangi istasyonlarý geride býraktýðýný, hattan aldýðý on-line bilgi ile yolculara farklý ýþýklarla gösteren "Dinamik Yol Haritasý" üzerinde, diðer ulaþým sistemlerine aktarma noktalarý da görülebilecek.
* Yolcularý bilgilendirmek için 8 adet yolcu bilgilendirme ekraný (LCD ekran).
* Araç istasyona geldiðinde hangi yöndeki kapýlarýn açýlacaðýný gösteren dijital "OK" göstergesi.
* Tüm vagonlar tam otomatik sürüþ saðlayan son sistem bilgisayarlara ve titreþim, ses ve yangýn izolasyonuna sahip.