Sakal...
Atatürk Amasya ziyaretinde.Vali konaðýnda yörenin ileri gelenleri ile sohbette. Bir ara tam karsýsýnda oturan birine takýlýr gözleri. Yaþý ellinin üzerinde bu adam beline kadar inen sakalýyla Atatürk'ün dikkatini çeker. Ata, yanýndaki valinin kulaðýna eðilip sorar;
- Kimdir bu?
Vali yanýt verir;
- Efendim kendisi Þýh'týr. Yörede çok hatýrlýsý vardýr.
Atatürk Þýh'ý yanýna çaðýrýr ve;
- Bak baba, imanýn ölçüsü sakalýn boyunda deðildir. Sunu rica etsem de en azýndan Peygamber efendimizinki gibi kýsaltsan der ve eliyle de boyun altý hizasýný gösterir.
Þýh;
- “ Emrin olur Paþam ” diyerek yerine çekilir.
Aradan zaman geçer, bir aksam Atatürk Amasya'daki Þýh'ý hatýrlar ve Vali'yi telefonla arayýp durumu sorar. Vali nasýl söyleyeceðini bilememekle birlikte, Þýh'ýn sakal boyunda en küçük bir kýsalma bile olmadýðýný aksine kimselere el sürdürmediðini anlatýr. Atatürk telefonu kapatýr, kaðýdý kalemi eline alýr ve az sonra nazýrýný çaðýrýp, yazdýðý yazýyý Amasya Valiliði’ne teblið etmesini ister. Ertesi gün Amasya'dan bir haber gelir ki Þýh Efendi Ata’yý görmek üzere Ankara'ya yola çýkmýþ...
Þýh gelir, Ata’nýn karsýsýna çýkar. Sakal tamamen kesilmiþ, sinekkaydý bir týraþ olunmuþ, saçlar kýsaltýlmýþ, kýlýk kýyafet bastan sona deðiþtirilmiþ, bambaþka bir görünüme bürünülmüþtür. Atatürk'ün mesai arkadaþlarý bu deðiþimi anlayamaz ve Ata'ya sorarlar;
- Aman Paþam, o Þýh ki sakalýna el dahi sürdürmezdi, siz ne ettiniz de kökünden kesmesini saðladýnýz?
Ata gülümser, sonra da yanýndakilere dönüp;
- Dün aksam Amasya Valiliði’ne bir yazý gönderdim ve Þýh'ý Afyon'a vali atadýðýmý bildirdim
der.
Ardýndan da yeni bir yazý hazýrlayýp nazýrýna bu yazýyý da Þýh'a vermesini söyler. Yazýda söyle yazmaktadýr;
- Ýnancýn ölçüsünün sakalda olmadýðýný anladýðýna sevindim. Valilik meselene gelince, bugün koltuk uðruna kýrk yýllýk sakalýndan vazgeçebilen yarýn baþka þeyler için milletinden bile vazgeçebilir. Seni böyle bir ikileme mahkum býrakmayalým. Kal saðlýcakla...

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri