Evet ufak ufak güneþli havalar yerini yaðmura býrakmaya baþladý. Kýþa doðru sürüklendiðimiz þu günlerde, trafikte görmeye alýþtýðýmýz, výzýr výzýr gezen pek çok motor da ortadan kayboldu. Ben kýþ mevsimini çok severim. ’Mücadele ve zorluðu’ temsil eder kýþ. Zor olan þeyleri de, mücadele etmeyi de çok severim ya keyfime yoktur kýþ geldiðinde.

Hayat zorlaþýr ve yaþamak için daha büyük mücadeleler verir insan. Her þey daha zordur. Çünkü soðuktur, sýký sýký giyinmen, yaþadýðýn ortamý ýsýtman, kýsacasý onun þartlarýna karþý direnmen gerekir. Motosiklet kullanmak da zordur elbet kýþýn. Hatta tatlý su motorcularý için imkansýzdýr. Býrakýn motosikleti otomobil kullanmak bile daha zordur. Ýþte bu yüzden pek çok ’tatlý su motorcusu’ için kýþ demek motor sevdasýna koca bir ara vermek demektir. Evet zordur kýþýn motora binmek. Ama en güzel aþk da zor olandýr ya... Ýyi gelir yani baþarana... Özel bir kabiliyet deðildir kýþýn motora binmek, ancak kabul, deli iþidir, herkese göre de deðildir diyebilirim. ’Tatlý su motorcusu’ lafýna bazýlarý alýnýyorlar. Kimse alýnmasýn, o da motor sevdalýsýdýr, bizim canýmýz ciðerimizdir. Onun tercihi güzel havalarda, efil efil motoruna binmektir. Bu da saygý duyulasý bir durumdur. Tatlý su motorcusu lafý da eðlenceli bir lakaptýr. Bence kendilerine çok da yakýþmaktadýr. Kendisine bu lakabý yakýþtýranlar, bana mail atarken cümlesine "Merhaba ben sizin tabirinizle bir tatlý su motorcusuyum" diye baþlayanlar da azýmsanmayacak sayýdadýr.

MOTORU KIÞ UYKUSUNA YATIRMA TEKNÝKLERÝ

Evet kýþ yaklaþmakta ve bir ’tatlý su motorcusu’ olarak yavaþ yavaþ motosikletinizin koca kýþý saðlýklý ve mutlu bir þekilde geçireceði, yazýn tekrar size gülümseyecek enerjide kalabileceði ortam ve þartlarý ayarlamanýz gerekiyor. Peki, nedir bu ortam ve þartlar geçen senelerde anlattýklarýmý okuyanlar hatýrlayacaktýr.

1) YER: Öncelikle motosikletinizi güvenle býrakabileceðiniz kuru ve nemden uzak bir yer ayarlamanýz gerekir. Kapalý otoparkýnýz varsa pek þanslýsýnýz. Eðer kapalý otopark lüksünüz benim gibi sizin de yoksa, mümkün olduðu kadar apartman boþluðu ya da saçak altý gibi yaðmur, kar ve rüzgardan daha az etkilenen bir yer bulmaya çalýþýn. Güvenlik açýsýndan motorunuzu kilitleyebileceðiniz, (zincir, özel çelik telli kilitler vs. ile) bir demir, parmaklýk da varsa yakýnlarýnda içiniz daha rahat edebilir. Garajda ya da dýþarýda mutlaka en uygun ebatlýsýndan bir branda edinin.

2) LASTÝKLER: Tüm kýþ boyunca kullanýlmayacak lastikler için de birkaç önlem almanýz gerekecek. En ideali lastiklerin yerden temasýnýn kesilmesidir. "Yapma yaaa... Nasýl becericez o iþi? Asýcak mýyýz yani koca aleti?" dediðinizi duyar gibi oldum. Evet biliyorum zor bir iþ. Þöyle ki en ideali tamir için kullanýlan, kendinden krikolu özel motosiklet sehpalarýndan bir adet edinmek. Ancak motor bu sehpanýn üzerinde sabitlenemeyeceðinden insanlarýn kurcalayabileceði ya da motorun bir þekilde ellenebileceði yerlerde çok saðlýklý olmayabilir. Lastiðin betonla temasý, özellikle de tüm kýþ ayný noktanýn temas etmesi, yazýn çok hayra alamet olmayacaktýr haberiniz olsun. Yerle temas eden bölge sýrt yapacaðýndan, motoru kullandýðýnýzda lastiðin, o sýrtý her yere deðdiðinde periyodik olarak, anlamlandýramadýðýnýz bir ses duyup "Noldu len þindi bu motora?" diye, sesin nerden geldiðini bulana kadar kafayý yiyebilirsiniz. Bu yüzden lastiðin yerle temas ettiði yüzeye ahþap bir levha koymak ve sýk sýk lastiði çevirmek en azýndan manen içinizi rahatlatýr. Ayrýca yüzde 20 kadar lastik havalarýný indirmek de lastiðin hayrýna olacaktýr. Sehpa olayýna girecek yer yoksa, motorunuzu mutlak suretle orta sehpaya alýn. Lastiðin yere temas yüzeyine ahþap bir þeyler ayarlayýn. Üstünü brandayla bir güzel kapatýp, mümkünse uçuþmasýn diye uygun bir aparatla baðlayýn. Çalýnmaya karþý, koyduðunuz yere göre güvenlik önlemlerinizi de alýn.

3) AKÜ: Motosikletlerin kýþýn en belalý parçalarýndan biridir akü... Hele yan gelip yatacak motorlar için "Amman" diyeyim, akünüzü kýþýn motora cidden hiç binmeyecekseniz yerinden sökün. Aranýzda motorunun aküsünün nerede olduðunu bile bilmeyenler olduðunu biliyorum. Bilmemek ayýp deðil ki öðrenin. Sökmesi de çok basit bir iþ. Söktük mü aküyü? Tamaammm... Bakýn bakalým suyunda bir eksiklik var mý? Varsa o kapakçýklarý açýp saf su ile doldurun. Aman dikkat, akünün üstündeki ayar çizgisini aþmasýn. Kapatýn kapaklarý ve tercihen çok sýcaklýk deðiþimi olmayan bir yerde, yine tercihen oda sýcaklýðýnda muhafaza edin. Bir diðer yol da arada bir motoru çalýþtýrmaktýr ama ben þahsen kilometre yapýlmadýðý sürece bunun çok yararlý olduðunu görmedim. Gerçi motosikletinizin motorunun ömrü ve verimliliði açýsýndan arada bir çalýþtýrmak her halükarda faydalý bir harekettir ya... Eðer arada bir çalýþtýrýrým, ilgilenirim derseniz akünün bakýmýný yapýp yerine takabilirsiniz. Ancak eksi kutup baþýný çýkartýp, çalýþtýracaðýnýz zaman takmanýzý öneririm. Bu arada akü baþlarýna gres sürmek de pek faydalýdýr. Aklýnýzda olsun!

4) ZÝNCÝR: Duran motosikletinizin zinciri tozdan yapýþ yapýþ olacak ve eðer bir de nem varsa paslanacaktýr. Pek kimse yapmaz ama benim tavsiyem tüm kýþ yatacak bile olsa motorunuzun zincirini arada bir iyice (geçen hafta anlattýðým gibi) temizleyip yaðlayýn. Hatta sadece zincirini deðil, tüm genel temizlik ve kontrolünü yapýp, arada motorunuzla ilgilenmek hem kafa daðýtýr hem de yaza kafanýzýn aðrýmasýna engel olur.

5) RADYATÖR: Eðer su soðutmalý bir motora sahipseniz, radyatörün içini normal su yerine antifrizle doldurun. Çünkü normal su sýfýr derecenin altýnda donacaðýndan, genleþecek, bu deðiþen hacim de motorunuzda ciddi sorunlar yaratacaktýr. Maazallah patlar bile vallaha. Düþünsenize bir arkadaþýnýz soruyor; "Abdülrezzak abi ya, senin motor vardý noldu ona?"; "Patladý!"; "Nasýl yaaa?" Ayrýca antifriz radyatörün içten çürümesine de karþý duracaktýr. Bunlar dýþýnda; debriyaj ve kilometre tellerini açýp yaðlayarak muhafaza etmek, gözünüzle motorun her yerinin ince ince incelenip paslanma ihtimali yüksek yer ve bölgelere gerekli görüldüðünde temizleyerek antipas spreyleri sýkmak, 3 ay binmeseniz de arada bir yanýna uðrayýp hal hatýr sormak, öpüp sevmek, bir iki güzel söz söylemek yerinde bir davranýþ olacaktýr.

Bayanlara özel: 2 zamanlý ve 4 zamanlý motor nedir

Çok keyifli mailler almaya devam ediyorum, geçen haftalarda sevgili Ebru Tansert’ten aldýðým mail de bunlardan biri. Sevgili Ebru diyor ki; "Sevgili Rüzgarýn Kýzý, seni ne kadar keyifle takip ettiðimi bilemezsin. Zaten içimdeki ikiteker sevdasýný da sen ateþledin ve bu yaz baþýnda ben de motorize oldum. Hayatýmda bu kadar keyifli vakit geçirdiðimi, bu kadar çok yer gezdiðimi hatýrlamýyorum. Ýyi ki varmýþsýn, iyi ki seni bulmuþum ve bu sevdama kavuþmuþum. Þimdi gelelim benim sorunuma. Ben motoru fena sayýlmayacak derecede kullanýyorum. Çok eðitim aldým bu konuda senin hep söylediðin gibi. Oldukça güvenli ve relax bir sürüþüm olduðunu söyleyebilirim. Ancak ben bu motorlarla ilgili hiç bir þey bilmiyorum teknik olarak. Hani binmeye tamam da biraz da motorun orasýndan burasýndan anlasam diyorum. En çok merak ettiðim þey ise motordaki þu zamanlar. Allah aþkýna kimseye de soramýyorum bana anlatýr mýsýn bu 2 zamanlý, 4 zamanlý motorlar nedir?"

BAYANDAN BAYANA TEKNÝK BÝLGÝ

Bayanlar genelde iþin teknik kýsýmlarýndan bi haberdirler. Nedense pek ilgimizi çekmez genelde bu ayrýntýlar ama Ebru’nun çekmiþ. Kýzlar aranýzda böyle teknik þeyler bilmek isteyenler için her an yeni bir köþe açabilirim ne dersiniz? Talep olmazsa parmaðýmý kýpýrdatmam ama... Hadi sizin de böyle kimselere soramadýðýnýz teknik bilgi desteðine ihtiyacýnýz varsa bana yazýn.

Evet iþte sevgili Ebru’nun bu isteðini yerine getiriyorum. Ebru’cum hiç kafana takma, bilmemek ayýp deðil ama o kadar yazýp çizmeme raðmen öðrenmezseniz ayýp olur vallaha.

2 ZAMANLI MOTOR

Ýki zamanlý motorda adý üstünde iki tane zaman var. Birinci zamanda piston aþaðý doðru inerken yakýt hava karýþýmý silindire dolar ve bir önceki turda yakýlan atýk gaz dýþarý atýlýr. Hemen akabinde gerçekleþen ikinci zamanda ise piston yukarý doðru çýkar ve hava yakýt karýþýmýný sýkýþtýrýr pistonun en üst seviyeye gelmesiyle buji ateþleme yapar ve hava yakýt karýþýmýný ateþleyerek enerjiye çevirir. Motor çalýþtýðý sürece bu böyle devam eder gider...

4 ZAMANLI MOTOR

Dört zamanlý motorda ise 4 ayrý piston hareketi söz konusu ki, bu tip motorlar ilk olarak 1876 yýlýnda üretilmiþ. Motoru ilk yapan ise Dr. Otto adýndaki Alman mühendis. Ýlk zaman ya da vuruþ, emme vuruþudur. Piston silindirde aþaðý doðru hareket eder ve silindirin içinde kýsmi bir vakum yaratýr. Hava ve yakýttan oluþan bir karýþým atmosfer basýncýnýn da yardýmýyla içeri dolar (emilir), artýk silindirin içindekinden daha fazla bir basýnç vardýr. Bu vuruþta, egzoz supablarý kapalýdýr. Ýkinci vuruþ ise kompresyon (sýkýþtýrma) vuruþudur. Piston silindirin içinde her iki supap kapalý halde yukarý doðru hareket eder. Hava ve yakýt karýþýmý sýkýþýr ve basýnç artar. Üçüncü vuruþ ise kuvvet vuruþudur. Kompresyon vuruþunun sonuna doðru hava ve yakýt karýþýmý bujiden gelen elektrik karýþýmý ile ateþlenir. Meydana gelen patlama ýsýda artmaya sebep olur ve pistonu aþaðý itecek kuvvette bir basýnç saðlanýr. Son olarak da, egzoz vuruþu, piston tekrar yukarý hareketlenir ve yanmýþ gazlarý silindirden dýþarý egzoz sistemine doðru iter. Bu devir motor çalýþtýðý müddet tekrarlanýr, gider...