Aykut Kocaman: Türkiye'den Avrupa devi çýkmaz
Fenerbahçe teknik direktörü Ayku Kocaman, Alex'ten takýmýn Avrupa performansýna birçok soruya yanýt verdi.
![]()
Sarý lacivertli takým hakkýnda merak edilenler ve son günlerde çok konuþulan kadro rotasyonuyla ilgili tüm sorulara ilk aðýzdan cevap verecek olan Kocaman ayný zamanda, UEFA Avrupa Ligi'ndeki rakiplerini Maraton Özel'e deðerlendirdi.
EDÝZ BAHTÝYAROÐLU ÝLE BAÞLADI
"Bu kadar genç ve hayat dolu bir arkadaþýmýzýn aramýzdan ayrýlmasý çok üzücü. Allah ailesine ve sevdiklerine sabýr versin. Ayrýca tüm þehitlerimizin ailesine de Allah'tan sabýrlar diliyorum. Ülkemizin içinde bulunduðu bu acý ortamda futbol konuþarak sorularý cevaplamaya çalýþacaðým."
MEÝRELES'ÝN TAKIMA KATILMASI
"Fenerbahçe daha önce bu þekilde transferler yapmýþtýr. Vaslui'ye elendikten sonra Yobo ve Krasic gelmiþti. Yobo'nun transferi kulüple ilgili nedenlerden sonra Vaslui maçýnýn sonrasýna kaldý. Hem Mehmet Topal hem de yanýndaki oyuncu için çok erkenden hareket geçmiþtik. Ama bu transferler bugüne kaldý.
Takýmýn kapasitesinin yukarý çýkacaðýna inancým nedeniyle Meirelles transferi biraz gecikti. Meirelles geldikten sonra yapýlan diðer 7 transfer çöpe atýlýyor. Son gün transferleri tüm dünya kulüpleri için geçerli. Haziran ayýnda ayrýlan oyuncularýmýz yerine doðru oyuncularý transfer ettik ve derinlikli bir kadro haline geldik."
"FUTBOLA YAPILAN YATIRIMIN KARÞILIÐI YOK"
"Türkiye futbolunda inatla ve sabýrla yapýlan yatýrýmýn karþýlýðýnýn alýnmadýðýný düþünüyorum. Yatýrým ve verimlilik arasýnda doðru orantý yok. Transferler ile ilgili birinci sýnýf oyuncularý birinci sýnýf zamanlarýnda getirmek çok zor. Dünya futbolunun merkezi deðiliz. Biz en zor zamanlarýmýzda 3 tane 1. sýnýf oyuncuyu getirmeyi baþardýk. Sow, Krasic, Kuyt ve Meirelles...
Türkiye'deki futbol medyasý takýmlar ve futbolcular üzerinde çok etkili. Oyuncular bazen bu gücü arkasýna alýyor bazen de altýnda ezilebiliyorlar.
Türkiye'de çalýþan antrenörlere doðru futbol iklimini saðlanmýyor. Biz ileri doðru deðil gerilemek için kötülemek için yarýþýyoruz. Bir daire içierinde birbirimiz ile didiþip duruyoruz. O daire içerisinde futbolcular, yöneticiler, antrenörler medya bir yer edinmiþ ve bu dairenin dýþýna çýkamýyoruz. Ülkemizde kulüpler yüzde yüz teknik direktörlerin kontrölünde deðil. Takýmlar bir antrenör takýmý olamýyor."
"GRUPTAN ÇIKARSAK FAVORÝ OLURUZ"
"Avrupa Ligi'ndeki 6 maç çok önemli maçlar olacak... Gruptan çýkmayý baþarýrsak o kupanýn favorilerinden oluruz.. Bugünkü takýmla Young Boys ve PAOK maçýna çýksaydýk sahadan siler süpürürüz. Bir deðiþim içerisindeyiz. Bu görülüyor ya da görülmüyor bilmiyorum. Ama ben farkýndayým.
Mondchengaldbach, Alman futbolu ile birlikte Avrupa'nýn yükselen deðerleri arasýnda. Çok önemli oyuncularýný sattýlar fakat çok temel özellikleri var. Alman takýmý maç baþýna 130 km konuþuyor. Biz ise geçen sezon 98-99 km civarýndayýz. Vaslui ve Spartak Moskova maçlarýnda 112 km'yi bulduk. þampiyonlar ligi'nde yer almak isterseniz en az onlar kadar koþmak zorundayýz. Türk futbolu ile Avrupa arasýnda makas açýlýyor diyorlar. Bunun nedeni tamamen fiziksel...
Ben de futbolcuyken takýmda koþmayan oyunculardandým. Futbolcu Aykut Kocaman benim þu anki takýmýmda asla oynayamazdý."
"ALEX'ÝN DEMEÇLERÝ ASILSIZDIR"
"Alex'in 'Fenerbahçe Avrupa'daki hedeflerini tamamen küçülttü' þeklindeki demeci tamamen asýlsýzdýr. Yapýlan transferlere bir bakýn.. Fenerbahçe bu yatýrýmlarý 10 yýl daha sürdürürse en az 7-8 yýl Avrupa arenasýnda kalýcý olur.
Doðru düþünen F.Bahçelilerin geçtiðimiz sezona genel olarak bakmalarýný istiyorum. Geçtiðimiz sezon Galatasaray'a karþý son 3 maçýn 2'sini biz kazandýk.
Galatasaray'a karþý olan Süper Kupa final maçý benim için sadece Spartak Moskova maçýnýn bir provasýydý. Benim kafamda sadece Avrupa vardý. Bütün hamleleri bunu için yaptým.
Barcelona dýþýnda dünyada Spartak Moskova'yý çok az takým dize getirebilirdi. Biz bunu baþardýk. Ama nedense ülkemizde bazý þeyler küçümseniyor."
"FENERBAHÇE KORKAK OYNUYOR" ÝDDÝALARI
"Korkak oynadýðýmýz söylenemez.. Son 3 maça kadar gücümüz yettiði sürece rakipleri baský altýna almaya çalýþarak oynadýk. Son iki sezonda ligin en dominant takýmý bizdik. Geçtiðimiz sezon oyanan Süper Final'de korkak ve etkisiz Fenerbahçe rakiplerine 4 puan fark attý.
Son 4 maçta topa sahip olma ve pas sayýmýz azaldý. Çünkü oyuncu profili deðiþti. Bu sistem bizi hýzlý top oynamaya götürürken ileride hem hýzlý hem de topa daha fazla sahip olan bir takým olmaya götürecektir."
KOCAMAN ALEX'Ý KISKANIYOR MU?
"Bu soruyla karþýlaþacaðým hiç aklýma gelmezdi. Ne kiþiliðim ne de herhangi bir durum bana bu soruya cevap verdiremez. Cevap vermeye bile tenezzül etmiyorum...
Alex konusunda yüzde yüz istediklerimi uygulayamýyorum. Antrenörün herhangi bir oyuncusuyla ilgili tasarrufunda medyanýn büyük bir bölümü çok çabuk reaksiyon gösteriyor. Antrenörlere bu konuda çok büyük insafsýzlýk yapýyorlar. Sadece bana deðil tüm antrenörlere.. Bir antrenör tercihlerinden dolayý ülkemizde olduðu kadar baþka hiç bir ülkede bu kadar sert eleþtirilmiyor. Alex futbol yaþamýnýn sonlarýna gelirken en çok topla buluþtuðu en iyi oynadýðý sezonu geçirdi. Alex geçtiðimiz sezon benim en büyük yardýmcým olmuþtu. Onunla ilgili sezon baþýnda hiçbri tsarrufum yoktu. Antrenman döneminde mükemmele yakýn bir antrenman yaptý. Hazýrlýk maçlarýnda çok istekli görünüyordu. Fakat Ýstanbul'a geldikten sonra bu halinden eser kalmadý. Ancak bütün bunlara raðmen ben yine de kendisiyle devam ettim. Spartak Moskova maçýnda taktiksel nedenlerden dolayý Alex'e ondan faydalanmayý düþünmediðimi ilettim."
KOCAMAN'IN ALEX KARARI...
"Bundan sonraki periyotta Alex'in antrenman ve maç performansýna bakacaðým. Geçtiðimiz sezonu yakaladýðý takdirde Alex bu takýmýn bir parçasý olacaktýr. Artýk Fenerbahçe'nin menfaatleri benim için her þeyden önde geliyor. Hem Alex hem de diðer futbolcular Fenerbahçe'nin geleceði için bir sorun yaratmadýðý sürece hepsini deðerlendireceðim. Alex ile konuþmamda artýk öðretmen futbolcu olmasýný istedim. Zaman zaman kulübede yanýmda oturmalý. Alex gibi deðerler bu þekilde davranmalý. Alex bundan sonraki süreçte sahada kaptan olarak yer alacak."
TARAFTARIN KOCAMAN ALEYHÝNE TEZAHÜRATLARI
"Ben genelde sahada maça konsantre olurum.. Maçýn baþýnda 30-35 kiþilik taraftar grubundan bu tezahüratlar geliyordu. 70. dakikadan sonra bütün stadyuma yayýldý ve bitmemesi için zorladýlar. Bu andan itibaren organize olduðunu ve kasýtlý olarak yaptýrýldýðýn düþündüm. Sonrasýnda ise Baþkanýmýz kadýn taraftarlarýmýzda kulübe sahip çýkmasýný istedi.
Sahada en sakin olmasaý gereken antrenördür. Bir teknik direktör karmaþa ve kargaþanýn dýþýnda kalýp oyunu izlemesi gerekiyor. Kiþilik özelliðimden çok bu iþin böyle yapýlmasý gerektiðini düþünüyorum."
Aykut Kocaman kendisini deðerlendirirken en büyük sýkýntýnýn altyapýdan bir iki oyuncuyu ilk 11'e yerleþtirme konusunda yaþadýðýný belirtti.
"Geçtiðimiz sezon yaþadýðý sýkýntýlý sezonda takýmýn liderliðine soyunmamdaki tek neden mesleðim ve Fenerbahçeliliðimdir.."
TRANSFERLERÝ DEÐERLENDÝRDÝ
Oyunculara sihirbaz muamelesi yapmayalým. Bazý isimlerden istediðiniz verimi alabilirsiniz de alamayabilirsiniz de.. Manchester United'a bakýn. Nani transferinde yýllardýr kývamýna getirmek için çalýþtýlar. Ülkemiz için de ayný þeyler geçerli. Ne kadar titizlenirseniz titizlenin bazen transferler tutmayabilir. Sonuçlar da bunlar da insan makine deðil. Transferlerde taraftarlar biraz daha sabýrlý olmalý...
Takýmda ana amacým iki yönüde oynayabilen isimleri takýma kazandýrmak ve bu þekilde oynayamayan isimlerle yollarýmýzý ayýrmaktýr.
Cristian'da form düþüklüðü olduðu için kadro dýþý býraktým. Ama bir antrenör oyuncusunu kadro dýþýnda býraktýðý zaman bu durum tam sayfa manþetlik bir haber deðildir. Geçtiðimiz sezon ki performansýnýn çok gerisinde kaldý.
Selçuk Þahin antrenörler bir takým oyunculardan vazgeçemiyor ve her zaman tercih ediyorsa bir nedeni vardýr. Hiddink, Aragones, Daum, Zico ve ben Selçuk'a deðer veriyorsam taraftarlardan þunu beklerdim; "Bu kadar sisim Selçuk'u tercih ediyorsa demek ki bir bildiði vardýr" þekilnde düþünmelerini beklerdim. Tüm sporlarýndoðasýnda savunma vardýr. Savunma gücü çok yüksek bir oyuncu. O yüzden tercih ediyorum..
Mehmet Topuz, Kayserispor'daki liderliðinden Fenerbahçe'de takým oyuncusu kimliðine büründüð için teþekkür ettim. Geçirdiði deðiþim çok takdiri haak eden bir deðiþimdir...
Önümüzdeki yýllarda Recep ve Salih bu takýmýn deðiþmez isimleri olacaklardýr.
3 Temmuz sürecinde kaybettiðimiz, Lugano, Niang, Emenike, Andre Santos çok deðerli oyunculardý. Ve onlarýn gönderilmesi geçtiðimiz sezonun özetiydi aslýnda. Onlarýn yerini doldurmakta zorlanmadýk desem spekülatif davranmýþ olurum.
"LÝGDE KOPMA 25. HAFTADAN SONRA OLUR"
Ligin iki takým arasýnda geçeceðine inanmýyorum.. Kayserispor, Bursaspor, Gaziantepspor çok dominant takýmlar.. Belki ligde bu iki takým arasýnda kopma 25. haftadan sonra gerçekleþir. Galatasaray da biz de çok puan kaybedecektir mutlaka...
"TÜRKÝYE'DEN AVRUPA DEVÝ ÇIKMAZ"
Ülke futbolu olarak hiçbir zaman Barcelona Real Madrid düzeyine çýkamayacaðýz. Çünkü onlar yapýyor biz izliyoruz. Oralara çýkabilmek için bir þeyler üretmemiz gerekiyor. Bunun en önemli yolu da büyük takýmlarýmýzý antrenör takýmý yapmaktan geçiyor. Antenörlerimizi itibarsýzlaþtýrmamak gerekiyor. Takýmlarýmýzýn baþýna Schuster, Rijkard, Aragones, Bel Bosque gibi isimler geldi. Ama adamlarý sadece eleþtirdik.
Türkiye Ligi ödenene yayýn geliri bedelini hak edecek deðerde deðil gibi geliyor bana...

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri