Turkcell Akademi Pazarlama Konferansý marka dahisi Martin Lindstrom’u aðýrladý

“Turkcell Akademi Pazarlama Konferansý” alanýnda dünyaca ünlü konuþmacýlarý konuk etmeye devam ediyor. Bugün beþinci kez gerçekleþen etkinliðe, “markalaþma” dendiðinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Martin Lindstrom damgasýný vurdu. Time dergisi tarafýndan “Dünyanýn En Etkili 100 Ýnsaný” arasýnda gösterilen, “Buy-ology” kitabýnýn yazarý Martin Lindstrom, Ýstanbul ve Türkiye’nin markalaþma yolunda iyi ilerlediðini belirterek tavsiyelerde bulundu.

Türkiye’nin lider iletiþim ve teknoloji þirketi Turkcell’in, pazarlama alanýnda ufuk açýcý etkinliði “Turkcell Akademi Pazarlama Konferansý” bu sene de dev bir ismi aðýrladý. Bu sene 800 kiþinin katýldýðý, beþincisi gerçekleþtirilen konferansýn konuðu Time dergisinin “Dünyanýn En Etkili 100 Ýnsaný”ndan biri olarak gösterdiði Martin Lindstrom’du. Lindstrom, Swissotel’de iþ ve pazarlama dünyasýnýn önde gelenleri ve Turkcell çalýþanlarýna yaptýðý konuþmaya “Benim maaþýmý markalar deðil, tüketiciler ödüyor. Kimse ofiste oturarak yeni þeyler söyleyemez, ben tüketicilerle birlikte yaþýyor, tüketim alýþkanlýklarýný birebir gözlemliyorum. Dünyanýn hemen her bölgesinde çok farklý profilde insanlara konuk oluyorum, iki gün onlarla yaþýyorum. Bu yolla elde edilen bilgiler çok deðerli oluyor. Ama temel olarak satýn alma sýrasýnda verdiðimiz kararlarýn yüzde 85’i irrasyonel ve bilinçaltý. Bu mekanizmayý analiz etmek için beynin iþleyiþini, insanlarý sürükleyen temel duygularý anlayabilmek çok önemli. Burada devreye nöromarketing giriyor” sözleriyle baþladý.

Konuþmasýnda yeni tüketim alýþkanlýklarýný deðerlendiren Lindstrom, “O kadar yoðun bir hayatýmýz var ki artýk dinlemeye vaktimiz yok. Yeni kuþak ise yeni þeylere çok þaþýrýyor, hemen tüketiyor ve çöpe atýyor. Bu ortamda aþk duygusu yaratan bir marka olmadýkça fark yaratmak imkansýz. Bunun yaný sýra hayatýmýzda var olan tüm ürünlere mutlaka oyun ayaðýný eklemek, oyunlaþtýrmak gerekecek. Tüketiciyle fiziksel temas çok önemli. Ayrýca bir þeyi tanýtmanýn ve satmanýn en iyi yolu hala kulaktan kulaða (word of mouth) tanýtým” þeklinde konuþtu.

Konuþmasýnýn sonrasýnda izleyicilerin sorularýný alan Lindstrom, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in “Ýstanbul ve Türkiye markalarýný daha iyi noktalara taþýmak için neler yapabiliriz?” sorusunu þöyle yanýtladý: “Aslýnda Ýstanbul ve Türkiye bu konuda çok iyi bir yolda ilerliyor. Ben Ýsviçre, Avustralya ve Kolombiya için marka danýþmanlýðý yapýyorum. Kolombiya’nýn kötü bir imajý vardý. Holywood’da yürüttüðümüz aktif bir kampanya ile çok olumlu sonuçlar aldýk. Avustralya için sosyal medyayý yoðun bir þekilde kullandýðýmýz kampanya ile yaratýcý video içerikleri ve farklý kampanyalar ürettik. Türkiye ve Ýstanbul’a gelince, marka yolunda sadece TV reklamlarý yetmez, yaratýcý kampanyalara ve farklý kanallarý etkin bir þekilde kullanmaya ihtiyaç var.”
Marka dendiðinde akla ilk o geliyor…

Danimarka asýllý Lindstrom, gerek Buy-ology, BRANDsense gibi best seller olmuþ kitaplarý, gerek dünya devlerine verdiði marka danýþmanlýðý, gerekse her sene dünyanýn dört bir yanýnda yaklaþýk 1 milyon kiþiye ulaþtýðý konuþmalarý ile “marka” dendiðinde akla gelen ilk isim. Ýnsanlarýn satýn alma tercihlerini irdelediði Buy-ology kitabý için 3 yýl çalýþtý ve 7 milyon dolar harcayarak pazarlama ve nörolojiyi harmanladý. Markalarýn, duygularý ve dolayýsýyla tüketici tercihlerini nasýl etkilediðini bambaþka bir bakýþ açýsýyla anlatmayý baþaran Lindstrom, halen New York’ta Lindstrom Company, Londra’da BRANDsense Agency þirketlerinin kurucusu ve CEO’su... Time Magazine, Harvard Business Review ve FAst Company gibi dergilere düzenli olarak katkýda bulunurken, dünyanýn en itibarlý yayýnlarýnda sýk sýk yorum ve görüþleriyle yer alýyor.

Dünyanýn önde gelen isimleriyle beyin jimnastiði…
Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Meltem Kalender Öztürk, Turkcell Akademi Pazarlama Konferanslarýyla ilgili olarak “Yaptýðýmýz tüm çalýþmalarýn temelinde “birbirimize deðer katmak” felsefesi ve “fark yaratmak” arzusu yatýyor. Bu sene 5.si gerçekleþtirdiðimiz Pazarlama Konferanslarýmýz sayesinde alanlarýnda dünyaca ünlü uzmanlarý, hem Turkcell çalýþanlarý hem de iþ dünyasý ile buluþturuyor, herkesin ufkunu açan bir beyin jimnastiði ortamý yaratýyoruz. Bugün marka dahisi Martin Lindstrom’un konuþmasýný dinledik; eminim ki konferansýmýzý takip eden her bir kiþi kapýdan iþ yapýþ biçimlerini sorgulayarak, yeni fikirler ve hedeflerle çýktý. Ýlham verici geliþim programlarýmýza devam edeceðiz” dedi.

Turkcell Akademi’nin Pazarlama Konferanslarý, daha önceki senelerde Amerikan baþkanlýk seçimlerinde Obama zaferinin arkasýndaki isim olarak tanýnan David Plouffe, ünlü Amerikalý sosyolog Malcolm Gladwell, insan davranýþlarý ve ekonomi üzerine yürüttüðü çalýþmalarla ses getiren Dan Ariely’i ve son olarak sosyal medya uzmaný Charlene Li’yi aðýrlamýþtý.

Turkcell'in "Ýnsana Yatýrým" ilkesi doðrultusunda stratejik geliþim ve bilgi yönetimi merkezi olan Turkcell Akademi, Pazarlama Geliþim Programlarý kapsamýnda iþ dünyasýna deðer katan liderleri konuk etmeyi sürdürecek.