Dünyada ve Türkiye'de ilk olan hem kara araçlarına hem de deniz araçlarına aynı anda hizmet verebilen hidrojen dolum tesisi açıldı. Tesis, suyu yakıta çeviriyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Haliç'in kenarında kurulan tesis kara ve denize aynı anda hizmet verecek. Bu özelliği ile dünyada ilk olma özelliğini taşıyan tesis, suyu hidrojene çevirerek hem deniz hemde kara araçlarının kullanmasına hazır hale getirecek.
Artan dünya nüfusu ile birlikte fosil yakıtların yerine kullanılabilecek yakıtların üretimine ağırlık verilmeye başlandı. Aynı zamanda çevre kirliliğini de en aza indiren yakıtlar üzerinde çalışan bilim insanları sudan üretilebilen hidrojen ile çalışan araçları üretmeyi başardı. Araçlar hem sessiz çalışıyor hem de egzoz gazı çıkartmıyor. İşte bu araçların sayısının artması için yapılan çalışmalardan biri olarak dolum tesisi açma konusunda İstanbul önemli bir adım attı. Kara ve deniz araçlarına aynı anda hizmet verebilmesi nedeniyle dünyada ilk olan tesis hidrojen üretimini gerçekleştiren sayılı tesislerden. Avrupa'da sadece, Norveç, İzlanda, İngiltere, İsveç ve Almanya'da bulunan tesislerden biri artık Türkiye'de.
Çevreci ve ekonomik oluşu nedeniyle gelecekte kullanılacak yakıtlardan biri olarak gösterilen hidrojen, herhangi bir dış doğal kaynağa bağlı olmaksızın yerel imkanlarla sudan üretilebiliyor. Günlük üretim kapasitesi 65 kilogram olan tesis 100 kilogramda hidrojeni de depolayabiliyor. Günlük 25 araçlık kapasiteye sahip olan tesiste gemi ve teknelere de dolum yapılabiliyor. Üretim maliyeti de düşük olan hidrojenin 1 kilogram fiyatı 12,5 lira olacak. 1 kilogramlık hidrojenle araç 120 kilometrelik yol gidebiliyor.
Yer imleri