Allah dinde zorlama yoktur der. Hiç kimse karþýsýndaki bir insaný, kendisi gibi iman etmeye zorlayamaz. Çünkü hepimiz imtihandayýz, her Müslüman kendi imtihanýný yaþamakla bizzat mükelleftir. Daha açýkçasý kendi imtihanýný, baþka kiþilere havale edemez, onlarýn sözleriyle yaþayamaz. Allah sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum diyorsa, imtihanýmýzýn da kaynaðý yalnýz Kur’an dýr.
Kur’an terbiyesi alan bir Müslüman, hiçbir zaman kendisini temize çýkartarak, karþýsýndaki kiþinin inancýný küçümsemez, onun inancýyla alay etmez. Çünkü Allah kendinizi temize çýkartarak, baþkalarýna öðüt mü veriyorsunuz diyerek uyarýr ve kimin Allah katýnda doðru yolda olduðunu, yalnýz ben bilirim der.
Kur’an terbiyesi alan bir kiþi ya da kiþiler, ayný kitaba, ayný peygambere iman eden farklý düþünen din kardeþine, düþünce ve inancýnda asla baský yapmaz. Onu inancýndan dolayý küçümsemez, saygýsýz tek bir söz dahi söyleyemez. Ayný düþüncede olmasa bile, özgürce konuþmasýna müsaade eder. Farklý dinlerden bile olsa, kimse kimseye baský yapamaz ve inancýndan dolayý hakaret edemez. Çünkü herkes kendi yaptýklarýndan hesaba çekilecekte ondan.
Toplumlar din ve iman adýna, eðer birbirlerine tahammül edemiyorsa, özgürce konuþamýyor ve özgürce inancýný yaþayamýyorsa, o toplumda doðrular, gerçekler uzun süre açýða çýkamaz. Gerçeklerin bastýrýldýðý bir toplumda, hayatýn huzurlu olmasý da beklenmemelidir.
Hak batýldan deðil, batýl haktan korkar. Onun içindir ki yasaklarý koyanlar, haktan yana olanlar deðil, batýldan yana olanlardýr. Eðer bir toplumda fikir, düþünce ve inanç ekseninde yasaklar ve baský varsa, orada hakkýn yerini batýl almýþ demektir.
Tüm bu sözleri neden söylediðime gelince. Ben birçok sitede, Kur’an a davet adýna yazýlar yazýyorum. Din kardeþlerimi, Kur’an ýn çevresinde birleþmeye ve onun ipine sarýlmaya, onu anlayarak okuyup, Rabbin emrettiði gibi, ayetler üzerinde düþünmeye davet ediyorum. Günümüzde bizlere, Kur’an dýþýndan öðretilen birçok bilgileri ve Kur’an ýn bahsetmediði birçok hükümleri, Kur’an a danýþarak, hakký batýldan ayýrmamýz gerektiðine dikkat çekiyorum.
Allah þahittir ki, benim yaptýðým bunun ötesinde bir þey deðildir. Ýþte bazý siteler ne yazýk ki benim Kur’an a davet ve düþünerek, aklýmýzý kullanarak iman etme davetime karþý, öyle bir tavýr alýyorlar ki, doðrusu bana alýnan tavrý anlatmam, izah etmem mümkün deðil.
Bir Müslüman a yakýþmayan küfür ve hakaretler den tutun, siz sünnet inkârcýsýsýnýz, sizin gibi kiþileri sitemizde barýndýrmayýz diyerek, ilginç nedenlerden beni sitelerinden atýyor ve giriþimi yasaklýyorlar.
Sitelerinden atma nedenleri olarak, o kadar ilginç düþüncelerle karþýlaþýyorum ki, bir site siz kadýnlarýn ve çocuklarýn kafalarýný karýþtýrýyorsunuz, onun için siteden süresiz uzaklaþtýrýldýnýz diye yazmýþtý. Düþünebiliyor musunuz zihniyeti. Çocuklar ve kadýnlar ayný safta. Kadýnlarýmýz üzerinde kurulan baskýnýn, onlara ne gözle baktýklarýnýn güzel bir örneði.
Benim yazdýklarým eðer, kafalarda bir soru iþareti yaratýyorsa, o soru iþaretini gidermek için, Kur’an a danýþmak yerine, onu kendimizden uzaklaþtýrýyorsak, korktuðumuz bir þeyler var demektir. Gerçeklerden kaçarak, üstünü örterek imtihanýmýzý yaþayamayýz, lütfen bu gerçeði göz ardý etmeyelim. Kaybeden bizler oluruz.
Kimisi de sizin gibi sünnet inkârcýlarýna, sitemizde yer yok diye yazýyordu. Bir sitenin yasaklama nedeni de çok ilginçti. Ýslam dini hakkýnda saçma mesajlar verdiðimi söylüyordu. Bir siteden de atýlma nedeni olarak, Prensiplerimize aykýrý düþtüðü için, kaydýnýz silinmiþtir diyordu.
Çok daha ilginç bir olayla karþýlaþtým. Bir site yazýlarýma yasak getirmek yerine, tüm yazýlarýmý farklý bir baþlýk altýnda toplamýþ. Ben yazýlarýmý dini konular bölümünde yayýnlýyordum, yazýlarýmý bu bölümden almýþlar ve çok düþündürücü bir baþlýk altýnda toplamýþlar.
AYKIRI YAZILAR: (Üyelerin hazýrladýðý, aykýrý Ýslami düþünceler içeren yazýlar.)
Düþünebiliyor musunuz, ben Ýslam a aykýrý yazý yazýyormuþum. Ýslam demek, Kur’an demektir. Eðer Kur’an a aykýrý yazý yazýyorsam, toplumu Kur’an ýn hiç bahsetmediði hükümleri de, bunlarda Allah katýndandýr diyorsam, gerçekten ben o zaman Ýslam a aykýrý yazý yazýyorum demektir. Rabbim bunun zerresini yapmaktan beni korusun.
Günümüzde Ýslam, Kur’an dan öyle uzak yaþanýr olmuþ ki, Ýslam da neyin dine aykýrý, neyin hak olduðu bilinemez olmuþ. Bunu yapanlarý yadýrgamýyorum, çünkü Hak ýn yerini batýl alýnca, Ýslam ý yaþayanlarýn büyük çoðunluðu, BATILI HAK GÖRÜR OLMUÞ. Yaptýðýmýz yanlýþlarýn ikazýný yapanlarda, elbette Ýslam a AYKIRI düþünce ilan edilecektir. Allah yardýmcýmýz olsun.
Din ve iman kiþisel, þahsi prensiplerle yaþanmaz. Din ve iman, Kur’an ýn koyduðu kanunlarla yaþanýr. Eðer sizin inancýnýzda, Kur’an ýn onay vermediði bir konu varsa, onu Kur’an merkezinde düzeltmek yerine, bu ikazý yapanlarý yakýnýnýzdan uzaklaþtýrýyorsanýz, gerçeklerle yüzleþmekten korkuyorsunuz demektir. Kur’an ile yüzleþmekten korkanlar, bir gün mutlaka O acý gerçekle yüzleþeceklerdir.
Benim yaptýðým, Kur’an a davettir. Benim yaptýðým emin olmak adýna, imanýmýzý en doðru Kur’an çizgisinde yaþamak adýna, aklý devreye sokmaktýr. Çünkü Allah onlarca ayetinde akla, düþünmeye bizleri yönlendirmiþtir. Hatta aklýný kullanmayanlarý pislik içinde býrakýrým demiyor mu bizlere? Kur’an ýn indirilmesindeki amaç, anlaþýlmasý ve üzerinde düþünülerek bizlere yol göstermesidir. Onu anlamadan okursak, bizlere nasýl yol gösterebilir?
Kur’an gerçekleri ile hurafe itikatlarýnýn yanlýþlýðý ortaya çýkmasýndan korkanlarýn, toplumu korkuttuklarý silahta, dikkat çekicidir.
Senin bu konudaki ilmin, tahsilin nedir? Sen Arapça tahsili gördün mü? Senin ilmi kariyerin var mý? Hadisler konusunda, ne gibi bir ilmi çalýþma yaptýn? Ýþte bu tür sorular sorularak, toplumu korkutmuþ, ürkütmüþ ve Kur’an ile toplumun arasýna edindikleri velileri sokmuþlardýr.
Hâlbuki sorsanýz, Ýslam dininde ruhban sýnýfý yoktur der. Ama iþine gelmediðinde, sen Kur’an dan anlayamazsýn, senin ilmi kariyerin nedir ki, bu konuda konuþuyorsun diyerek, kendi yanlýþýna delil arama çabasý içinde olurlar. Daha açýkçasý Ýslam dininde yarattýðý ruhban sýnýfýnýn, kurbaný olduklarýnýn bile farkýnda deðiller.
Allah ýn yemin ederek, sizler için Kur’an ý kolaylaþtýrdým ki öðüt alasýnýz sözlerine, kulak asmayanlar, düþünmeden, aklýný kullanmadan iman edenler, elbette Rabbin gerçeklerini göremeyeceklerdir. Yaradan ýn sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum uyarýsýný, beþerin sözlerine feda ederek, edindikleri velilerin ardý sýra gidenler, bunun gerçek acýsýný, mahþerde göreceklerdir.
Düþünebiliyor musunuz bizler eðer düþünmeden, bizlere iletilen her sözü, bilgiyi kontrol etmeden, bu peygamberimizin sözleridir diye doðru kabul edersek, peygamberimize iftira atma riskimizin büyüklüðü, sizce çok yüksek olmaz mý? Ýþte ben bu hataya düþmemek için, çaba harcýyorum ve bizlere iletilen her rivayeti, Kur’an ile doðrulama yolunu seçiyorum. Sizce peygamberimiz, Kur’an ýn onay vermediði, hiç bahsetmediði bir sözü söyler mi?
Kur’an gerçeklerinden ürkenlerin korkusu, Allah ýn, size indirdiðimiz Kur’an yetmiyor mu sözlerinedir. Þefaat tümden bana aittir diyen Rabbimizin gerçekleri, elbette þefaatçi edinenleri korkutacaktýr. Velilerin ardýna düþmeyin, sizin dostunuz, veliniz yalnýz benim ayetlerinden tedirgin olanlar, velisi olmayan cennete giremez diyenlerdir. Ýnançlarý ile ters düþen ayetleri gördüklerinde, elbette Kur’an da her þey yoktur, herkes Kur’an ý anlayamaz, veli insanlar anlar diyeceklerdir. Kur’an ýn ipine sarýlýn sizi doðruya iletecektir, diyen Allah ýn gerçekleri ile rivayet ve sanýnýn ardý sýra gidenler, elbette bu gerçekler karþýsýnda huzursuz olacak ve bu düþünceye, fikre yaþama hakký vermeyeceklerdir.
Peygamberimizin hadislerinin, tümünü inkâr ettiðim iftirasýný atanlarý, Rabbim e havale ediyorum. Ben söylediklerimden sorumluyum, onlarýn anladýklarýndan deðil. Çok þükür ben, Rabbin apaçýk ayetlerini gördüðüm halde, beþerin rivayetlerini doðrulamak adýna, Rabbin ayetlerini görmezden gelmiyorum. Bunu yapmak, Allah ýn ayetlerini inkâr etmektir. Hiçbir doðru bilgi reddedilemez. Yeter ki o bilginin doðru olduðunu ve Kur’an ýn onayýndan geçtiðini görelim.
Bir sarrafa altýn bozdurmak için gittiðimizde, önce aldanmamak, zarara uðramamak için onu kontrol eder. Eðer kontrol etmeden alýrsa, zarara uðrayacaðýný, sahte çýkacaðýný bilir. Peki, bizler neden Kur’an dýþýndan bizlere iletilen bilgileri Kur’an a danýþarak, kontrol etmiyoruz? Sarraf kadar olamýyor muyuz? Ya yanlýþsa bizlere iletilen sözler, bilgiler ne olur bizlerin hali mahþer günü?
Yoksa bu Dünyanýn nimeti, nefsimiz için çok daha fazla mý deðerli, ahiret hayatýmýzdan?
Hani emin olmadýðýnýz bilgilerin, ardýna düþmeyin diyordu Rabbimiz? Yaradan ý duyan, dinleyen yok mu? Ama edindikleri velilerin sözleri, ne yazýk ki baþ tacý olmuþ. Allah ýn ayetlerini, herhangi bir konuda örnek gösterdiðimde, neden hadis örnekleri çok fazla vermiyorsun diyecek kadar, bazý kiþilerin gözleri perdelenmiþ, kör olmuþ. Bu nasýl kýyas, bu nasýl akýl ve mantýk. Ýnsan bunu söylerken, yaptýðý saygýsýzlýðýn farkýnda olur. Peygamberimiz, farklý bir kaynaktan mý yaþadý Ýslam ý? Topluma, farklý bir kaynaktan mý teblið etti bu dini?
Peygamberimiz bizler için örnek bir insandýr. Bunu Allah söylüyor. Nasýl olurda onun hayatý, yaþam örnekleri göz ardý edilir. Elbette bu bilgileri Kur’an süzgecinden geçirerek almalý ve yararlanmalýyýz. Bende öyle yapýyorum, Rabbim þahittir. Allah da, peygamberimizde böyle yapmamýzý öneriyor din ve imanýn þaka götürmeyeceði uyarýsýný yapýyor. Peki, bizler gereken itinayý, titizliði gösteriyor muyuz?
Benim yazýlarýmda üzerinde durduðum en önemli konu, bizlere peygamberimizin hadisleridir dedikleri her sözü, kesin doðru kabul ederek almamýzýn, bizleri yanlýþa götüreceði gibi, din düþmanlarýnýn, dine nifak sokanlarýn oyununa geleceðimizi anlatmaya çalýþýyorum. Peygamberimizde bu konuda bizleri, dikkatli olmamýz için uyarmýþtýr.
Peki, bu uyarýdan, imanýmýzý Kur’an ile kontrol ederek, daha garantili ve itinayla yaþamamýzdan, neden korkuluyor ve telaþ ediliyor? Peygamberimizde yalnýz Kur’an a iman edip, yalnýz Kur’an ý teblið etmedi mi bizlere?
Tarikat ve cemaat eksenli siteler, ne yazýk ki yalnýz kendilerine layýk gördükleri, biz ehlisünnet inancýndayýz, bunun dýþýnda düþünceyi kabul etmeyiz diyerek, kendi yanlýþlarýnýn bile açýða çýkmasýndan korkuyorlar. Ben Müslüman ým diyen hiç kimse zaten ehlisünnet dýþýnda olamaz ki.
Ehlisünnet inancý, peygamberimiz ve ashabý nasýl iman ettiyse, Ýslam ý nasýl Kur’an merkezli yaþadýysa, öyle iman ediyoruz anlamýndadýr. Peygamberimiz Allah ýn sünnetine iman edip, onun dýþýna nasýl çýkmasý mümkün deðilse, bizlerde ehlisünnet inancýna iman ettiðimizi söylüyorsak, Kur’an ýn asla dýþýna çýkmamalýyýz.
Peygamberimiz hayatýnda, yalnýz Kur’an a uyduðunu bizlere anlatýrken, yemin ederek, Kur’an ýn helal kýldýðýndan baþkasýný helal kýlmadýðýný, Kur’an ýn haram dediðinden baþkasýna da haram demediðini söylüyorsa bizlere, lütfen imanýmýzý yaþarken, gerçek ehlisünnet i yaþamak için, Kur’an ý elimizden düþürmeden, onu anlayarak ve üzerinde düþünerek çaba göstermeliyiz.
Gerçek ehlisünnet yolcusu, takipçisi asla kendisi gibi düþünmeyenden korkmaz. Ona da saygý gösterir, içinde barýndýrarak onu asla uzaklaþtýrmadan, gerçekleri görmesini saðlar din kardeþinin. Tabi bunu yapacak kiþiler, inancýndan emin olan insanlardýr. Bunu yapamýyorsa, bu hoþ görüyü gösteremiyorsa, bu kiþilerin inançlarýndan emin olmadýklarýndandýr. Ýnancýndan emin olan, karþýsýndaki kiþinin sözlerinden etkilenmez, korkmaz. Tekrar söylemek gerekirse, HAK BATILDAN DEÐÝL, BATIL HAKTAN KORKAR.
Peygamberimizin takipçisi olduðunu söyleyip de, kendisi gibi düþünmeyene yaþama hakký vermeyenlere sormak isterim. Peygamberimiz kendisine iman etmeyenlere dahi, nasýl davranmýþtýr? Elbette ne kýzmýþtýr, ne hakaret etmiþtir, nede yakýnýndan uzaklaþtýrmýþtýr. Her zaman güzellikle, hoþ görüyle onlarla geçinerek, onlara Ýslam ý anlatmanýn, teblið etmenin yol ve yöntemini aramýþtýr. Onun içindir ki Müslüman olmayanlarýn bile, takdirini kazanmýþtýr. Yaradan da elçisine bu güzel davranýþýndan dolayý, nasýl bir ayet indirip bu güzel huyunu takdir etmiþtir, gelin hatýrlayalým.
Ali imran 159: Allah’ýn rahmeti sayesinde sen onlara karþý yumuþak davrandýn. Eðer kaba, katý yürekli olsaydýn, onlar senin etrafýndan daðýlýp giderlerdi…….
Ýþte peygamberimizin, Ýslam ý anlatmaya çalýþýrken çevresine olan tavrý. Acaba bu tavrý bizler kendi aramýzda yaþayabiliyor muyuz? Hiç sanmýyorum. Eðer yaþayamýyorsak, din kardeþlerimize bile tavrýmýzda hoþ görülü deðil de, kaba, saba ve kötü sözlerle hitap ediyorsak, kusura bakmayýn böyle bir toplumun, ehlisünnet bir inanç takipçisi olduðunu söylememiz, ancak sözde olur. Sözde deðil, özde ehlisünnet inancýnda olduðunu söyleyen, hiç kimseye saygýda kusur etmez, çevresine güler yüzle bakarak, örnek bir insan olur.
Ben hiçbir yazýmda, düþünce ve fikirlerimden dolayý, kendimi temize çýkartýrcasýna, ben haklýyým siz haksýzsýnýz demedim, karþýmdaki din kardeþime. Yazdýklarým Kur’an dan benim anladýklarýmdýr dedim ve karþýmdaki düþünceye saygý duydum her zaman. Çünkü Yaradan ayetler üzerinde düþünmemizi, aklýmýzý kullanmamýzý ve imtihanýmýzý bizzat kendimizin yaþamasýný istediði için, ben bu yolu izledim.
Elbette bende bir beþerim, hata yapabilirim diyerek, her düþünceye saygý duydum, her uyarý üzerinde günlerce düþündüm. Hatta bana yapýlan uyarýlar üzerinde yazýlar yazdým. Elbette bende karþýmdaki kiþiden, düþünce ve inancýma karþý saygý bekledim. Saygý gösteren den Allah razý olsun. Saygý göstermeyip, hakaretler yaðdýranlarýn hükmünü de, Rabbim e havale ediyorum.
Her yazýmda yaptýðýmý, yazýmýn sonunda tekrarlamak istiyorum ve din kardeþlerimi Kur’an ý anlamaya, üzerinde düþünmeye davet ediyorum. Çünkü Allah Kur’an ýn temeli olan Muhkem ayetlerinin, anlaþýlýr, açýklanmýþ ve nice örneklerle ifade edilmiþ olduðunu, bizzat Yaradan söylüyor.
Kur’an ý anlayarak, düþünerek okuyanlarýn, gönül gözlerini açacaðýný söylüyorsa, birilerinin söylediði gibi, Kur’an anlaþýlmasý zor deðildir. Bunu söyleyenlerin, bizlerden gizlemeye çalýþtýklarý, Kur’an gerçeklerinden korktuklarý bir þeyler var demektir. Lütfen onlarýn oyunlarýna gelmeyiniz. Bakýn Yüce Rabbimiz ne diyor ve uyarýyor bizleri.
Enbiya 10; And olsun, size öyle bir kitap indirdik ki, bütün þan ve þerefiniz ondadýr. Hâlâ akýllanmayacak mýsýnýz?
Rabbim sana þükürler olsun. Sen bize öyle bir rehber gönderdin ki, bizler onun kýymetini hiç bilemedik. Çünkü Kur’an ile aramýza, edindiðimiz velileri soktuk. Onun içindir ki onun ýþýðýndan, nurundan da istifade edemiyoruz.
Þanýmýzýn ve þerefimizin Kur’an da olduðunun farkýnda olamadýðýmýz içinde, tüm bu güzelliklerin farkýnda olmadan yaþýyoruz. Senin GÜNEÞÝNÝ yüksek bir yere astýk, ona saygýmýzý böyle gösteriyoruz. Elimizden düþmeyen, beþerin rivayetlerini, mum ýþýðýný ise ne yazýk ki rehber edindik. Senin kitabýný, rehberini anlaþýlmasý zor ve her þeyin açýklanmadýðý, herkesin anlayamayacaðý kitap ilan ettiðimiz içinde, hayatýmýzý rivayetlerle ve sanýyla yaþýyoruz. Bizleri affet ve aklýmýzý baþýmýza getirmek için, bizlere yardým et Rabbim.
Yaratýcýmýz bütün þanýnýz, þerefiniz Kur’an da dediði halde, bizler Allah’ ý dinlemedik, Kur’an ý siz anlayamazsýnýz diyenlerin sözüne kandýk, beþerin sözlerinin ardýna düþtük. Kur’an ýn nurundan uzak yaþayan toplumlar, nasýl hayatýný sürdürürse, bizlerde öyle yaþýyoruz. Lütfen affet bizleri Rabbimiz. Çünkü sana layýk bir kul olamadýk.
Saygýlarýmla Haluk GÜMÜÞTABAK

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri