Kocaeli, Turkcell’in desteðiyle Akýllý Su Yönetim Sistemine geçti

Kocaeli Su ve Kanalizasyon Ýdaresi Genel Müdürlüðü (ÝSU), Turkcell’in sayaçlarý uzaktan yönetmeye imkan saðlayan Akýllý Su Yönetim Sistemi ile hem abonelerine sunduðu hizmet kalitesini arttýrdý hem de sadece projenin ilk 6 ayýnda bile 3 Milyon Liraya varan tasarruf ve fayda saðlamýþ oldu. 2013 sonunda bu rakamýn 10 milyon TL’ye ulaþmasý hedefleniyor. Turkcell’in Ýþ Ortaðý Manas ile birlikte hayata geçirilen sistem, öncelikli olarak su tüketimi yüksek olan 1.200 endüstriyel aboneye uygulanmaya baþlandý. Sistemin diðer abonelere de yaygýnlaþtýrýlmasý hedefleniyor.

Su sayaçlarýnýn uzaktan okunarak kayýp ve kaçaklarýn kontrol altýna alýnmasýný hedefleyen Turkcell Akýllý Su Yönetim Sistemi ile coðrafi zorluklar nedeniyle okumasý yapýlamayan sayaçlara M2M (makineler arasý iletiþim) teknolojisi ile kolaylýkla ulaþýlabiliyor. Sistem ayný zamanda anlýk kesintilerin takip edilmesi sayesinde su þebekesinin çok daha verimli yönetilebilmesini saðlýyor. Arýza ya da kesinti halinde ilgili teknik ekiplere anýnda SMS ile alarm gönderiliyor ve müdahale süreci hýzlanýyor.

Türkiye’de sanayileþme oranýnýn en yüksek olduðu illerden biri olan Kocaeli’nde, Akýllý Su Yönetimi sayesinde, su tüketimi oldukça yüksek olan endüstriyel abonelerin üretim sürecinde su kesintisinden kaynaklanan zararý engelleniyor. ÝSU, bu proje ile tasarruf ve maliyet avantajýna ek olarak tam yönetim, tam kontrol, problem oluþmadan önce en hýzlý müdahale ve daha iyi hizmet ile tüketici memnuniyetinin artmasýný hedefliyor.

Turkcell Akýllý Su Yönetim Sistemi’ne ilk etapta dahil edilen 1.200 abone, ÝSU’nun toplam tüketimin yaklaþýk % 35’ini gerçekleþtiren endüstriyel abonelerden oluþuyor.

Kocabaþ: “Suyu artýk su gibi harcayamayýz. Turkcell Akýllý Su Yönetimi ile Türkiye’nin sudaki kayýplarýný önemli ölçüde azaltabiliriz”

Konuyla ilgili bir açýklama yapan Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Selen Kocabaþ, Turkcell Akýllý Su Yönetim Sistemi için ÝSU ile gerçekleþtirilen iþ birliðinin kent ekonomisine önemli katký yapacaðýný ifade etti. Kocabaþ, “Kocaeli’nde Ýþ Ortaðýmýz Manas ile birlikte hayata geçirdiðimiz bu proje, teknolojinin desteði ile hem operasyonel maliyetin azaltýlmasý ve verimliliðin artýrýlmasý, hem de çevreye duyarlýlýk adýna çok baþarýlý bir örnek teþkil ediyor. Sayaçlarýn uzaktan okunabilmesi, kayýp ve kaçaklarýn önlenmesini, arýzalý sayaçlarýn tespitini ve gerektiðinde uzaktan müdahale edilmesini, ve personelin etkin yönetimini saðlýyor. Üstelik günümüzün ‘mavi petrolü’ suyun ekolojik olarak sürdürülebilir þekilde kullanýmýný destekliyor. Bugün Türkiye’de þebeke sistemlerinden her yýl yaklaþýk olarak 3,3 milyar ton arýtýlmýþ su, nihai tüketiciye ulaþmadan kayboluyor. Arýtýlmýþ suyun sadece %49’unun nihai tüketiciye ulaþmasý su bedelini de yükselten bir etkenSuyu artýk su gibi harcayamayýz. Turkcell teknolojisi bu tasarrufa imkân veriyor” dedi.

ÝSU Genel Müdürü Ýlhan Bayram ise projeye iliþkin þunlarý söyledi:
“ÝSU Genel Müdürlüðü olarak ‘En yüksek standartlarda hizmet veren ve gelecek nesiller için çalýþan bir su idaresi olma’ vizyonu ile ülke çapýnda bir ilke daha imza atmanýn mutluluðunu yaþýyoruz. Dünyada uygulanan ve hýzla geliþmekte olan uzaktan sayaç okuma sistemlerini ilk olarak 2009 yýlýnda ülkemize ve Kocaeli'ne kazandýrdýk. Þimdi de dünyada su tüketim ölçümlemede sayýlý projeler arasýnda yer alacak bir iþe imza atýyoruz. Ülkemizde de bir ilk olarak akýllý þebekelerde kullanýlan M2M teknolojisinden faydalanýp ve gelen verilerin analizini yaparak yüksek tüketimli abonelerde proaktif ve reaktif bir sayaç yönetimi kurduk.

Bu sistemle abonelerimiz internet üzerinden saatlik tüketimlerine ve su kullaným alýþkanlýklarý ile ilgili birçok bilgiye ulaþabilecek. Özellikle sanayicilerimiz imalat ve iþletmelerinde kullanýlacaklarý suyu planlayabilecek ve su tüketimlerini kontrol altýna alabilecek. Ayrýca abonelerimize su faturalarý elektronik olarak gönderilecek, böylece zamandan tasarruf saðlanacak ve faturalama ile fatura daðýtýmýndan kaynaklanan hatalarýn önüne geçilecek. Bu anlamda abonelerimize verdiðimiz hizmetin kalitesi bir kademe daha artmýþ olacak ve ÝSU insan için en önemli kaynak olan suyun sevk ve idaresini daha güvenilir bir þekilde yapacak.”