Telefonunuza "Cihazýnýz 30 gün içerisinde kapatýlacaktýr" diye mesaj gelirse cep telefonunuzun IMEI numarasý klonlanmýþ demektir.
Çalýntý ve kaçak yollarla getirilen cep telefonlarý sizin cep telefonunuza ait IMEI ile deðiþtiriliyor.
Cep telefonunuzu ister teknoloji ürünleri satan bir maðazadan, ister internetten ya da bir gsm firmasýndan taahhütlü alýn, her an cep telefonunuza telefonunuzun IMEI numarasýnýn klonlandýðýna dair bir mesaj gelebilir. Bu demek oluyor ki, sizde IMEI numarasý kopyalanan binlerce insanýn arasýna katýldýnýz. Telefonunuz klonlandýðý zaman sizin yapabileceðiniz bir þey yok. Ýthalatçý firma sizin telefonunuzu sadece bir numarayla kullanmak üzere sisteme tanýmlayabiliyor.
Neden klonlanýyor?
Birçok cep telefonu kullanýcýsý birden telefonlarýna gelen “IMEI numarasý klonlanmýþtýr. Cihaz 30 gün içerisinde kapatýlacaktýr. Satýn aldýðýnýz yere baþvurunuz” mesajý ile ne olduðunu þaþýrýp cep telefonlarýný satýn aldýklarý yerleri þikayet yaðmuruna tutuyor diyen sikayetvar.com uzmanlarý þikayetlerden çýkardýklarý analiz ile olayýn nasýl gerçekleþtiðini þöyle anlattý:
“Gelen þikayetler sonrasý ortaya çýkan gerçeðe göre IMEI numaralarý iki nedenden dolayý klonlanmaktadýr. Cep telefonlarý, kanun gereði Türkiye operatörlerinde IMEI kayýtlarý olmadýðý takdirde kullanýlamamaktadýr. Kaçak yollarla toplu olarak getirilen telefonlar için bu yöntem uygulanamamakta. Kaçak telefonlarýn IMEI nolarý, ülkemizde kayýtlý bulunan baþka bir IMEI ile deðiþtirilerek kullanýma açýlabilmektedir. Diðer bir neden ise çalýntý cep telefonlarý.Takibe takýlmak istemeyen dolandýrýcýlar da telefonun IMEI sini kayýtlý bir IMEI ile deðiþtirmekte ve takibi atlatmaktadýrlar.”
IMEI numaralarýný nasýl buluyorlar!
Peki IMEI numaralarýnýn dolandýrýcýlar tarafýndan nasýl bulunduðunu merak ediyorsanýz bunun yanýtý da çok basit diyen uzmanlar, “IMEI numaralarý cep telefonu üreticileri tarafýndan her bir telefona ayrý olarak verilmektedir. Fakat bu numaralar bazý yasadýþý cihaz ve yazýlýmlarla deðiþtirilebilmektedir. Bu numaralar genelde telefonun arkasýnda bataryanýn alt kýsmýnda yazmaktadýr. Fakat bazý telefon üreticileri, yeni telefon kutularýnýn üzerine IMEI numaralarýný yazmaktadýrlar. Bu da dolandýrýcýlarýn iþini kolaylaþtýrýyor. Açýkta olan bu numaralar dolandýrýcýlar tarafýndan çok rahat olarak not edilebiliyor. Ayrýca cep telefonu servisleri, tedarikçiler vs telefonunuzun IMEI numarasýný çok rahat görebiliyor. Hatta tamamen deneme-yanýlma ile bile IMEI numarasý bulmak mümkündür” dedi.
Tüketici þaþkýn!
Ýþte cep telefonlarýnýn IMEI numarasý kopyalandýðý için maðdur olan vatandaþlarýn þikayetleri þöyle: “Aralýk ayýnda aldýðým cep telefonuma Þubat ayý içinde IMEI numarasýnýn klonlandýðýný 1 ay içinde kapanacaðýný bildiren mesaj geldi. Satýn aldýðým yer form vererek fatura ile firmaya göndermemizi söylediler. Gönderdim nitekim. Ancak sonradan fark ettim ki sadece tek hatla kullanabiliyormuþum. Ben o hattýmý kullanmayacaðým, yeni hat içinde mi ayný iþlemleri yapmam gerekiyor? Veya satmak istesem nasýl olacak bilemiyorum. Ayrýca bu telefona yeni bir IMEI numarasý atanacakmýþ. O zaman garanti durumu ne olacak faturadaki IMEI numarasý ile eþleþmeyecek. Þaþýrdým kaldým. Bu durum ayýplý mal olarak nitelendiriliyor ve iade kapsamýna giriyor.”
“Tek çözüm yolu; tek hat Ýle kullanmak"
“Þikayetim 4 gün önce telefonuma gelen; ‘IMEI’niz klonlanmýþtýr, telefonunuz 30 gün içinde kapanacaktýr.’ diye gelen mesaj. Telefonumu gsm operatöründen taahhütlü olarak 2 Bin TL para vererek aldým. Garantili cihaz ve garantisi devam etmekte. Daha 1 senelik olan telefonumun IMEI klonlanmýþ, Operatöre gittim onlar da BTK’ya yönlendirdi. Onlar da telefonunuzu kullanýma açarýz lakin tek hatla kullanabilirsiniz dediler. Þimdi ben bu telefonu ileride daha üst bir model ile deðiþtiremeyecek ve eskiyene kadar kullanmak zorunda kalacaðým.Acil bir durumda, baþka hattýmý takamayacaðým ve diðer hatlarýmý kullanamayacaðým. Telefonumu satmak istesem satamam. Bu nasýl iþtir anlamadým. Tek çözüm yolu; tek hat ile kullanmakmýþ.”

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri