Kamu kurumlarýnda özgür yazýlým kullanma dönemi baþlýyor. Kamu kurumlarýnýn bilgisayarlarýnda Microsoft’un iþletim sistemleri yerine açýk kaynak kodlu Linux tabanlý iþletim sistemi kullanýlacak.
Ýlk uygulama Milli Savunma Bakanlýðý tarafýndan yapýlacak ve Türkiye’nin milli yazýlýmý Pardus, Askeralma Dairesi (ASAL) ve þubelerinde ana iþletim sistemi olarak kullanýlacak.
Pardus iþletim sistemini geliþtiren ekipte yer alan TÜBÝTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araþtýrma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, 2003 yýlý baþýnda baþlatýlan "e-dönüþüm Türkiye Projesi" ile özellikle kamu kuruluþlarýnýn bilgi teknolojilerini daha etkin kullanmasýnýn, bu yolla vatandaþlara daha hýzlý ve daha kaliteli hizmet verilmesinin hedeflendiðini ifade etti.
Bu kapsamda geliþtirilen "Kýsa Dönem Eylem Planý" ve "2005 Eylem Planý" çalýþmalarýnda bir kamu kuruluþunda açýk kaynak kodlu yazýlým uygulamalarýna geçiþ için pilot uygulama gerçekleþtirilmesinin öngörüldüðünü anýmsatan Tekman, iþin sorumluluðunun TÜBÝTAK UEKAE’ye verildiðini belirtti.
Pardus projesi koordinatörlüðünde yürütülen çalýþmalar sonucunda iki rapor hazýrlandýðýný kaydeden Tekman, kamu kurumlarýnýn açýk kaynak yazýlýma geçerken dikkat etmeleri gereken noktalarýn belirlendiðini söyledi. Tekman, Yüksek Planlama Kurulunca onaylanan 2006-2010 Eylem Planý’nda da kamuda açýk kaynak kodlu yazýlým kullanýmý için örnek oluþturmak üzere pilot uygulama yapýlacaðý maddesine yer verildiðini dile getirdi.
YILDA 15 MÝLYON YTL TASSARRUF
Erkan Tekman, açýk kaynak kodlu yazýlýmlarýn kapalý ve sahipli yazýlýmlara göre birçok üstünlüðü bulunduðunu, bunlarýn en baþýnda "güvenlik" konusunun geldiðini vurguladý.
Açýk kaynak kodlu yazýlýmlarýn, geliþtirilme sürecinden kullanýlma aþamasýna kadar on binlerce göz tarafýndan denetlendiðini, kötü niyetli bir programcý ya da kuruluþ tarafýndan yerleþtirilebilecek bir kod parçasýnýn böyle bir ortamda gizlenmesinin mümkün olmadýðýný anlatan Tekman, ayrýca, kaynaðýn açýk olmasý nedeniyle olasý güvenlik açýklarýnýn hýzla yamanabildiðine dikkati çekti.
Kaynak kodunun isteðe ve gereksinime göre özgürce deðiþtirilip yeni amaçlara hizmet edecek þekilde uyarlanmasýnýn da yazýlýma benzersiz bir esneklik kazandýrdýðýný ifade eden Tekman, Linux camiasý tarafýndan üretilen iþletim sisteminin, gerek lisanslama yöntemi ve gerekse bakým ve yönetim kolaylýðý ile bilgisayar edinme maliyetinde önemli tasarruf saðladýðýný belirtti. Tekman, þöyle devam etti:
"Þu anda kamu kuruluþlarýmýzýn özellikle masaüstü iþletim sistemleri için ödemekte olduklarý lisans bedelleri konusunda kesin rakamlara ulaþmak hayli zor olmakla birlikte, muhafazakar bir tahminle en az yýllýk 150 milyon YTL civarýnda olduðunu düþünüyoruz. Masaüstü sistemlerinin hemen tümüyle web tabanlý uygulamalarý çalýþtýrmak, internet iþleri yapmak ve ofis uygulamalarý için kullanýldýðý düþünülürse, söz konusu iþlevsel gerekliliklerin karþýlanmasý için Pardus’un herhangi bir eksiðinin olmadýðý rahatlýkla görülecektir.
Kamuda masaüstünde yüzde 10’luk Pardus kullanýmýnýn saðlayacaðý yýllýk tasarruf 15 milyon YTL olacaktýr ki, bu Pardus projesinin yýllýk bütçesinin 20 katý civarýndadýr. Sadece ASAL projesine bakýldýðýnda, sunucular da dahil edilirse saðlanan tasarrufun 1-2 milyon YTL arasýnda olduðunu söylemek ve Pardus çözümünün bunun çok çok altýnda bir maliyetle gerçekleþeceðini belirtmek yeterli olacaktýr."
PÝLOT UYGULAMA ASAL’DA BAÞLIYOR
Türkiye yazýlým sektörünün öncelikle iç pazara üretim yaparak baþarýlý olacaðýný düþündüklerini ifade eden Tekman, yüksek katma deðerli yazýlýmlar üretme iþine yönelmek gerektiðini, açýk kaynak kodlu yazýlýmlarýn öðrenme eðrisinin dikliði, sahip olma maliyetlerinin düþüklüðü ve tasarýmdan gelen güvenlik ve esneklik özellikleri ile bu amaç için son derece uygun araçlar olduðunu vurguladý.
Erkan Tekman, kamu kurum ve kuruluþlarýnda açýk kaynak kodlu yazýlým kullanýmý hedefi kapsamýnda ilk ve þimdilik en önemli uygulamanýn Milli savunma Bakanlýðý Askeralma Dairesi ve þubelerinde baþlayacaðýný, iþletim sistemi olarak Pardus kullanýlacaðýný söyledi.
ANA ÝÞLETÝM SÝSTEMÝ PARDUS
"Milli Savunma Bakanlýðý tarafýndan geçtiðimiz aylarda açýlan ihalede kullanýlacak ana iþletim sistemi olarak Pardus seçildi" diyen Tekman, ihaleyle Milli Savunma Bakanlýðý Bilgi sistemi Yazýlýmý ve Askeralma (ASAL) Bilgi Sistemi donanýmýnýn temin edileceðini belirtti.
Geçtiðimiz haftalarda entegratörlerin teklif verdiði ihalenin þu sýralarda deðerlendirmesinin sürdüðünü ifade eden Tekman, þunlarý kaydetti:
"ASAL, Ankara’daki merkezi ve Türkiye çapýnda tüm daire ve þubeleri için toplam 625 adet sunucu ve 4 bin 500 adet istemci bilgisayar alacak. Ýhalenin donaným kýsmý ayný zamanda bilgisayarlarýn birbirleri ile irtibat kurmasýný saðlayacak að sistemini, yazýcý ve benzeri çevre birimlerini de kapsýyor. ASAL sisteminde Pardus ekibi sürekli sahada olacak ve sistem kurulum ve desteði konusunda entegratör firma ve ASAL ile birlikte çalýþacaktýr. Bu uygulamadan elde edilen sonuçlar ASAL’ý izleyecek kamu kuruluþlarý ve þirketler için derlenmiþ olacak."

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri