Hýzla büyüyen akýllý telefon pazarýnda Google’ýn geliþtirdiði Android ve Apple’ýn iOS’uyla yarýþacak yeni bir sistem çýkýyor. Üstelik yeni sistem, Android’le ayný ‘aile’ye mensup.
Masa üstünden mobil cihazlara kayan bilgisayar dünyasýna yeni bir iþletim sistemi geliyor. Popüler Linux daðýtýmý Ubuntu’nun akýllý telefonlarda çalýþacak versiyonu hazýrlandý. Telefonlar için Ubuntu (Ubuntu for Phones) adý verilen iþletim sisteminin yüklü olduðu ilk cihazlarýn bu yýl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Alman biliþim uzmaný Jan Rähm, geliþmeyi Deutschlandradio’ya deðerlendiriyor:
“Ubuntu kurucusu Mark Shuttleworth akýllý telefon patlamasýndan yararlanmak istiyor. Ýþletim sistemini masa üstünden ARM yongalarýyla donatýlan mobil cihazlara da taþýmak istiyor. Hedeflerden biri de otomobil. Ama öncelik, akýllý telefonda.”
Popüler Linux daðýtýmý
Ubuntu, dizüstünden iþ istasyonlarýna yaygýn þekilde kullanýlan Linux daðýtýmlarýnýn baþýnda geliyor. Ýþletim sisteminin mobil sürümü, farklý tasarýmý ve özellikleriyle uzmanlardan puan topluyor.
Jan Rähm, Telefonlar için Ubuntu’nun yeni kullaným konseptiyle iOS, Android ve Windows Phone’dan farklýlýðýný ortaya koyduðuna iþaret ediyor. Rähm, “Ekran kilidi olmadýðýndan kullanýcýlarýn uygulamalara eriþimi daha hýzlý ve pratik hale geliyor. Uygulamalar iOS ve Android’de olduðu gibi masaüstünde deðil. Ekranýn dört köþesini de kullanarak parmak hareketiyle uygulama ve özellikleri aktif hale getirebiliyorsunuz” diyor.
Alman biliþim uzmaný Jan Rähm, Telefonlar için Ubuntu’yu diðer mobil iþletim sistemleriyle kýyaslýyor. iOS ve Windows Phone’un kapalý iþletim sistemleri olduðunu hatýrlatan uzman, Android’i de “kýsmen açýk kaynak kodlu bir sistem” olarak tanýmlýyor.
Açýk kaynak kodlu
Ýþletim sisteminin kaynak kodunun açýk olmamasýnýn hem kullanýcýlarý hem de cihaz üreticilerini, geliþtiriciler tarafýndan belirlenen sýnýrlar çerçevesinde hareket etmeye zorladýðýna dikkat çeken Rähm, sözlerini þöyle sürdürüyor:
“Açýk kaynak kodlu olacaðý duyurulan Telefonlar için Ubuntu’nun iþletim sistemi piyasasýnda kendisine yer edinmesi ihtimali yüksek. Akýllý telefonlarýn kullaným konseptinde son yýllarda geliþme kaydedilmedi. Ubuntu bu alanda önemli bir adým atýyor. Gerek iOS gerekse Android zaman içinde biraz eskimiþ bir görünüm aldýlar. Telefonlar için Ubuntu bu anlamda akýllý telefon tasarýmýna yeni bir boyut katýyor.”
Deutsche Welle’nin haberine göre Telefonlar için Ubuntu’nun baþarýsýnda Androidli cihazlarda çalýþmasý önem taþýyor. Diðer taraftan sistem için ayrý bir uygulama maðazasý kurulup kurulmayacaðý veya Android sisteminden mi yararlanýlacaðý henüz yanýtlanmayan sorularýn baþýnda geliyor.
H.K: TechnoLogic
![]()

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri