Sakine Cansýz Dersimli bir Ermeni'ydi iddiasý
Arkadaþý Sarkis Hatspanian Sakine Cansýz'ýn Ermeni asýllý olduðunu, asýl adýnýn da Sara olduðunu iddia etti.
20.01.2013 - 15:19
Paris'te öldürülen 3 PKK'lý kadýn dan Sakine Cansýz'ýn en yakýn arkadaþlarýndan biri Sarkis Hatspanian, Cansýz'la ilgili hiç bilinmeyen detaylarý açýkladý. Gelawej adlý bir sitede yayýnlanan yazýsýnda Sarkis Hatspanian, sanýlanýn aksine Sara Sakine Cansýz’ýn Ermeni asýllý olduðunu belirtiyor..
Ýþte o yazý:
DERSÝM'LÝ SARA’NIN ANISINA
1990’lý yýllarýn sonuydu. Paris’te yaþayan Dersimli bir Ermeni dostum Kürt özgürlük hareketi için deðerli hizmetleri olan hemþehrisi Sakine Cansýz’ýn Fransa’ya politik iltica talebinin olumlu yanýtlanmasý ricasýyla baþvurunun yapýldýðý devlet kurumu OFPRA’nýn üst derecedeki yetkililerinden olan üniversiteden yakýn bir arkadaþýma baþvurmuþ ve onun hem 1915, hem de 1938 soykýrým maðduru bir ailenin evladý olmakla beraber, politik tutuklu olarak bulunduðu uzun mahpusane yýllarýnda çok aðýr iþkencelere maruz kalmýþ olduðunu da anlatmýþtý.
"BEN ONU SARA ADIYLA TANIDIM"
Deðerli SARA’yla (Ben Sakine Cansýz’ý bu ismiyle tanýdým) ilk kez Paris’te, Silopi’nin Ermeni Varto aþiretinden sýnýf arkadaþýma ait iþyerinde, zamanýnda onun iltica baþvurusunun kabul edilmesi için yardýmýný esirgemeyen Dersimli Ermeni arkadaþým vasýtasýyla tanýþmýþtým. Onunla neredeyse bütün bir gün Ermeni davasý, Doðu ve Batý Ermenistan sorunlarý, Daðlýk Karabað özgürlük mücadelesi, kendi doðup-büyüdüðü Dersim’in yüzlerce Ermeni köyleriyle hýsýmlýk iliþkileri olduðunu bildiði aþiretlerdeki Ermeni insanlar, yaþamýþ olduðu Kharbert (Elazýð) ve tutuklu bulunduðu Tigranakert (Diyarbakýr) mahpusanesinden yakýnen bildiði ortak dostumuz, çocukluk ve okul arkadaþým Liceli Garbis hakkýnda uzun uzun konuþup durduk.
"ÝKÝNCÝ KARÞILAÞMAMIZ ALMANYA'DA OLDU"
Ýkinci karþýlaþmamýz Almanya’da ve bu kez büyük bir tesadüf eseri anamla-babamýn ikamet ettiði iltica yurdunda, bizimkilerin hemen kapý komþusu, Diyarbakýr zindanýndaki iþkencehanelerden geçirilmiþ eski PKK üyesi bir Kürt bayanýn tek odalý dairesinde olmuþtu. Gerçek ismi olmadýðýný iþte o gün öðrendiðim SARA adýný Ermeni kimliðini hiç yaþayamamýþ nenesinin hissetmiþ olduðuna emin olduðu tarif edilemez acýlara duyduðu saygýdan dolayý, onun anýsýný canlý tutmak için gururla taþýdýðý hakkýnda bilgilendirilmemle Sakine’ye çok derin bir saygý duydum.
Sarkis HATSPANIAN Yerevan, 12.ocak.2013

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri