![]()
Kullanýmý ýþýk hýzýyla artan mobil data kullanýmý için operatörlerden beklenen güncellemenin zamaný geldi. DSL ve Fiber’de olduðu gibi Upload hýzý, kotadan çýkartýlmalý.
BTK’nýn 3 ayda bir açýkladýðý güncel ve gerçekçi verilere göre hýzla artan mobil veri tüketiminde sürdürülebilir büyüme için, þartlarýn çok iyi deðerlendirilmesi gerekiyor. Operatörler arasýnda yaþanan rekabet, tüketiciler için son derece cazip kampanyalarýn ortaya çýkmasýna vesile oluyor.
Sadece fiyat deðil, iletiþim þirketlerinin altyapý çalýþmalarýna hýz vermesi, yatýrýma devam etmesi de yine mobil veri tüketiminin saðlýklý olarak gerçekleþmesi için çok önemli adýmlar.
Hem fiyatta hem de altyapýda yapýlan bu iyileþtirmeler, mobil internet deneyiminden herkesin faydalanmasý için pozitif geliþmeler olsa da, günlük hayatýmýzda yaþanan deðiþimin beraberinde getirdiði veri tüketimindeki artýþa karþýlýk, sunulan imkanlarda iyileþtirmelere her zaman ihtiyaç olduðu gerçeðini ortaya çýkýyor.
Akýllý telefonu, tableti, Ultrabook’larý ile daha fazla eriþim imkaný olan tüketiciler için satýn alýnan internet kotasýný bitirmek, çok zor deðil. Sosyal paylaþým sitelerinden tutun da, videolar ve güncel haberleri takip etmek için bu kotalar bazen yetersiz kalabiliyor.
Burada kotalarýn artýrýlmasýný beklemek bir çözüm olabilir belki ama benim bir baþka önerim var. ADSL aboneleri veya Fiber internet kullanýcýlarýnda olduðu gibi, internet kullanýmýnda kota, sadece download iþlemlerine tabi tutulmalý. Upload iþlemleri, kotayý etkilememeli.
Oysa mobil internet kullanýmýnda sadece indirdiðiniz deðil, istekler de kotadan düþüyor. Bu da kotanýn planlanan süreden daha erken bitmesine neden oluyor.
Operatörler, sadece konuþturmak ve mesaj göndermek için anýlan þirketlerden biri olmak istemiyor. Katma deðerli servislerin arasýnda bulut biliþim hizmetleri de var. Bulut biliþim imkanlarýndan faydalanmak için sýk kullanýlan upload iþlemlerinin kotaya dahil edilmesi, bu hizmetlerin tercih edilmesi konusunda tüketicileri zor durumda býrakýyor.
Bazý görüþmeler yaptýðým iletiþim þirketi yöneticileri, ajandalarýnda bu tür bir güncelleme olmadýklarýný belirttiler ama ben yine de bu deðiþiklik talebini gündeme getirmek istedim.

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri