Türk otomotiv sektörü son dönemde Çinli otomobiller ve otobüsleri tartýþýyor. Mermerler Grubu Çinli Chery markalý otomobilleri Türkiye’ye getirmeye çalýþýrken, Ýstanbul Motor Çinli Zonda markalý otobüsleri þimdiden yollara çýkardý bile. Zonda markalý otobüslerin Ýstanbul’da trafiðe nasýl çýktýðýna iliþkin ortada bir belirsizlik var.Sanayi Bakanlýðý ve Dýþ Ticaret Müsteþarlýðý, bu otobüsler için onay verilmediðini belirtse de Zonda’lar yolcu taþýmacýlýðýna baþlamýþ durumdalar. Geçtiðimiz haftalarda bir çok gazeteci bu konuda bilgi almak için uðraþtý durdu.
SADECE KÝRALAYABÝLÝRLER
Bende konuyu Çinli Chery’i ve Hintli Mahindra’yý Türkiye’ye getirmek isteyen Yüksel Mermer ve Ýlhan Çetinkaya’ya sordum. Ýkisi de Zonda için onay almalarýnýn mümkün olmadýðýný belirterek, "9 otobüsten bahsediliyor. Bunlarý kendileri için Türkiye’de tescil ettirmiþlerdir. Satýþ iznini alamazlar çünkü önce gerekli altyapýyý kurmadan garanti onayý verilemez. Zaten satmamýþlar kiralamýþlar" açýklamasýný yaptýlar. Çetinkaya, "Ben de 16-17 Mahindra’yý Türkiye’ye getirdim. Þahsým adýna kayýtlarýný yaptýrdým. Bu araçlarý þu anda Türkiye þartlarýnda test ediyoruz. Ama satýþýný yapamayýz" dedi. Çetinkaya isterse bu araçlarý kiraya verebileceðini de belirterek, "Bu konuda yasal bir engel yok. Sadece ticari amaçlý satýþ yapýlamaz" yorumunu yaptý.
RESMÝ MÜRACAAT YAPILMADI
Yani ortada Çin otobüsleri dolaþýyor ama gerekli altyapý oluþmadan satýþ imkaný gözükmüyor. Zaten onay almalarý baþta Chery olmak üzere diðer Çinli firmalarýn da yolunu açacak. Bu noktada Yüksel Mermer’e Çinli Chery’e iliþkin son durumu soruyorum. Cevabý net: "Altyapýsýný kurmaya çalýþýyoruz. Henüz hükümete resmi müracaatta bulunmadýk."
Gerçekten inanýlmaz. Ortada daha resmi bir müracaat yokken, internet sitesi kurulmuþ, kart vizitleri basýlmýþ, hatta halkla iliþkiler þirketi bile ayarlanmýþ bir marka var. Yüksel Mermer, reklamýn iyisi kötüsü olmaz diyen yöneticilerden. Sonuçta Chery’nin Türkiye’ye geleceðini aylar öncesinden yazmýþtým ama daha sonra Mermer’in bazý gazetelere sanki gelmiþ gibi açýklamalar yapmasý kafalarda soru iþaretleri yaratmýþtý. Hatta OSD’den zehir zemberek bir açýklama yapýlmýþtý.
Belli ki Mermer, Chery için önce zemin hazýrlýyor. Hintli ve Ýranlý markalarýnýn bile satýþ onayý alamadýðý Türkiye’de Çinli Chery’nin onay þansýnýn olmadýðýnýn farkýnda. Mermer, önce servis ve bayi teþkilatýný kuracaklarýný belirterek, "Bunlarý yerine getirdikten sonra resmi müracaat yapacaðýz" diye konuþuyor.
CHERY ÜRETÝM YAPABÝLÝR
Diðer taraftan bir türlü faaliyete geçemeyen otomotiv markalarýnýn son hamlesi Türkiye’de üretime soyunmak. Satýþ onayý almak için Türkiye’de montaj fabrikasý kurma teklifinde bulunan markalar arasýnda Hintli Mahindra’dan sonra Çinli Chery’de bulunuyor. Yüksel Mermer, Chery’nin Avrupa’da da satýlamadýðýný hatýrlatarak, "Þimdi Türkiye’nin bu konuda büyük bir avantajý olabilir. Çünkü Çinli Chery firmasý Türkiye’de üretim yaparak Avrupa’ya açýlmayý planlýyor. Bu öyle küçük bir yatýrým deðil. Gerçekleþirse çok önemli bir yatýrým olacak. Bu sayede Çinli Chery Türkiye üzerinden Avrupa’ya açýlabilecek" açýklamasýný yapýyor. Konunun þu an için görüþüldüðünü kaydeden Mermer, önümüzdeki günlerde Çin’e bir ziyaret yaparak detaylarý konuþacaklarýný kaydetti. Bekleyip göreceðiz, Çinliler ya girecek ya girecek gibi gözüküyor.
Bu arada Yüksel Mermer 2 Kasým’da Ýstanbul’da düzenlenecek Auto Show fuarýnda Chery markasý için görkemli bir stand hazýrlatýyor. Markanýn modellerini merak edenlere duyurulur.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri