Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
2 sonuçtan 1 ile 2 arasý

Konu: WRC'yi de elimizden kaçýrdýk!

  1. #1

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart WRC'yi de elimizden kaçýrdýk!

    Türkiye adýna motorsporlarý dalýnda bir çýnar daha devrildi. Uluslararasý Otomobil Federasyonu tarafýndan 2007 yýlýnýn Dünya Ralli Þampiyonasý (WRC) takviminden çýkarýlan Türkiye Rallisi, dördüncü ve son kez Antalya’da koþuldu.

    Daha önce üç kez ayný bölgede koþulan Türkiye Rallisi’nde tanýtým sorunu, yarýþýn takvimdeki yerine kaybetmesinde önemli bir rol oynadý. Oysa ülkemize Formula 1’in gelmesinde bile ralli parkurlarýnda harcanan emeðin yeri çok fazlaydý.
    Dördüncü kez düzenlenmesine raðmen bir türlü tanýtýmýný yapamadýðýmýz için seyircinin gelmediði yarýþta son zaferi ise Ford Focus WRC ile yarýþan Marcus Gronholm elde etti. En iyi Türk pilot ise Subaru Impreza WRC ile yarýþan Ercan Kazaz oldu.
    Uluslararasý Otomobil Federasyonu tarafýndan 2007 yýlýnýn Dünya Ralli Þampiyonasý (WRC) takviminden çýkarýlan Türkiye Rallisi dördüncü ve son kez Antalya’da koþuldu. Daha önce üç kez ayný bölgede koþulan Türkiye Rallisi’nde tanýtým sorunu yarýþýn takvimdeki yerine kaybetmesinde önemli bir rol oynadý. Oysa ülkemize Formula 1’in gelmesinde bile ralli parkurlarýnda harcanan emeðin yeri çok fazlaydý.
    Avrupa Ralli Þampiyonasý’nýn düþük katsayýlý organizasyonlarý ile baþlayan ve sonrasýnda Dünya Ralli Þampiyonasý’na kadar uzanan baþarýlý organizasyonlar Formula 1 ve daha bir çok uluslararasý yarýþýn ülkemize gelmesinde önemli bir rol oynamýþtý. Ancak 2007 yýlýnýn takvimi açýklandýðýnda bu yýl dördüncü kez düzenlenecek olan Türkiye Rallisi’nin Dünya Ralli Þampiyonasý organizasyonuna ev sahipliði yapan eski organizasyonlar arasýna adýna yazdýrdýðý ortaya çýktý.
    TOSFED HALA UMUTLU
    Türkiye Otomobil Sporlarý Federasyonu yetkilileri FIA tarafýndan 2007 yýlýnýn takvimi açýklandýðýnda bu kararýn kesin olmadýðýný ve FIA yetkililerinin bu durum için daha birçok toplantý yapacaðýný dile getirmiþti. Aslýnda þimdi onlarda FIA’nýn yeni uygulamaya baþladýðý kurallar çerçevesinde 2007 yýlýnda Türkiye Rallisi’nin olmayacaðýný ancak gelecek için umutlu olduklarýný belirtiyorlar. Bununla birlikte Türkiye Rallisi’nin koþulduðu parkurun dünyanýn diðer önemli organizasyonlarýna ev sahipliði yapabileceðini de vurguluyorlar.
    Bununla birlikte FIA’nýn yeni kurallara çerçevesinde Türkiye Rallisi’nin dönüþümlü olarak Dünya Ralli Þampiyonasý’na ev sahipliði yapmasý da gündeme gelmiþ durumda. Bakalým geliþmeleri önümüzdeki haftalarda izleyeceðiz. Ýçimiz tanýtýmýný çok iyi yapamadýðýmýz tüm dünyada yüz binleri parkurlara çekmeyi baþaran bu organizasyonun 2007 takviminde olmamasýndan dolayý buruk. Oysa bir Dünya Ralli Þampiyonasý organizasyonu o ülkeye gelen on binlerce ekstra turist anlamý ve ekstra tanýtým anlamý taþýyor. Ne diyelim, bekleyelim ve görelim.
    YAÐMUR SÝNÝRLERÝ GERDÝ
    Türkiye Rallisi’nde start verildiðinde yüzler gülüyordu. Perþembe akþamý her zaman olduðu gibi Antalya caddeleri motor sesleri ile inlemiþti. Ancak Cuma sabahý günün aðarmasý ile birlikte adeta bardaktan boþanýrcasýna yaðan yaðmur nedeniyle sinirler gerildi. Arka arkaya gelen etap iptalleri keyiflerin tamamen kaçmasýna neden oldu. Adeta ekim ayýnýn ortasýnda Antalya’da bir yaðýþ patlamasý yaþanýyordu. Toprak etaplar deyim yerindeyse yerinde yoktu. Olanlarda bir ralli etabýndan daha çok zorlu bir off-road parkurunu andýrýyordu. Tabii ki durum böyle olunca Dünya Ralli Þampiyonasý’nda baþarý kovalayan pilotlardan keyifsiz açýklamalar gelmeye baþladý. Ancak ilerleyen saatlerde ve daha doðrusu ertesi gün hava sakinleþince yarýþta gerçek bir mücadele yeniden yaþanmaya baþladý.
    Daha önce üç kez koþulan Türkiye Rallisi’nde Citroen pilotlarý hep gülen taraf olmuþtu. Ýlk yýl koþulan yarýþý Citroen Xsara WRC ile matador lakaplý Carlos Sainz ilk sýrada tamamlarken, diðer iki yýlda ise yine ayný otomobille yarýþan ve iki sezonu da þampiyon olarak tamamlayan Sebastien Loeb kazanmýþtý. Þampiyonluk yolunda yine en önde giden Sebastien Loeb’ün büyük bir acemilik göstererek bisiklete binerken kolunu kýrmasý ile birlikte Citroen Takýmý bu yýl Türkiye Rallisi’nde ortalarda görünmedi. Tabii ki bundan en iyi yararlanan isim, þampiyonluk yolunda Loeb’ün kolunu kýrmasýnýn ardýndan þansýný artýran Ford Focus WRC pilotu Marcus Gronholm oldu. Marcus Gronholm rakibinin bu yarýþta start alamamasýnýn getirdiði avantajý çok iyi deðerlendirerek yarýþý ilk sýrada tamamladý ve puan hanesine bir 10 puaný daha ekledi. Gronholm yarýþý rahat bir þekilde ilk sýrada tamamlarken, takým arkadaþý Mikko Hirvonen de ikinci sýrada finiþ gördü. Böylelikle Ford Takýmý, Türkiye Rallisi’nden hem duble hem de Markalar Þampiyonasý için çok iyi puanlarla ayrýlmanýn keyfini yaþadý.
    McRae, Loeb’ün yerini dolduramadý
    Bu yarýþ öncesinde hiç kimsenin anlam veremediði bir þekilde bisiklete binerken kolunu kýrarak Türkiye Rallisi’nde start alamayan Sebastien Loeb’ü bu yarýþta parkurlarýn efsane isimlerinden biri olan Colin McRae temsil etti. Bu bir anlamda eski þampiyonun birkaç yarýþlýðýna bile olsa parkurlara geri dönmesi ve bunun bir tanesinin Türkiye Rallisi’nde olmasýndan dolayý büyük bir þans anlamýný taþýyordu. Ancak Colin McRae, Türkiye Rallisi’nde kendisinden beklenen performansý bir türlü sergileyemedi. Yarýþýn son etabýnda da motor problemi nedeniyle yarýþa veda eden Colin McRae, böylelikle geri döndüðü ilk yarýþý puansýz bir þekilde tamamlamýþ oldu. Yarýþta Peugeot 307 WRC ile start alan Henning Solberg ise üçüncü sýrada finiþ görerek kariyerinde ilk kez adýný podyuma yazdýrmýþ olmanýn keyfini yaþadý. Yarýþa iyi bir baþlangýç yapan bu yýlýn þanssýz isimlerinden Subaru Impreza WRC pilotu Petter Solberg de yine istediðini elde edemedi. Ýyi bir start alan Solberg, Superrally yaparak devam ettiði yarýþta arka sýralarda finiþ görmekten kurtulamadý.
    En iyi Türk Kazaz oldu
    Yarýþta start alan Türk ekipler de yarýþýn ve þartlarýn oldukça zorlu olduðunu belirttiler. Türkiye Rallisi’nde son etabýn geride býrakýlmasý ile birlikte Subaru Türkiye Ralli Takýmý pilotu Ercan Kazaz bu yarýþý genel klasmanda 14’üncü sýrada tamamlarken ve Türk pilotlar arasýnda ilk sýrada yer alarak Türkiye Þampiyonluðunu da ilan etti. Ford Rallye Sport Türkiye pilotu Emre Yurdakul ise 15’inci sýraya yerleþirken ayný zamanda Türkiye Ralli Gençler Þampiyonasý’nda da birinciliði elde etti. Türkiye’yi JWRC’de temsil eden tek ekip olan Renault Sport Türkiye pilotu Fatih Kara ise bu zorlu mücadeleyi 26’ncý sýrada tamamladý. JWRC’de ülkemizi temsil eden Renault Clio S1600 pilotu Fatih Kara ise 4:16:24.4’lük derecesiyle dokuzuncu sýrada yer aldý. Subaru Türkiye Ralli Takýmý’nýn diðer pilotu Hasan Özseyhan Türkiye Ralli Þampiyonasý’na puan veren Türkiye Rallisi’nde Grup N birinciliðini elde etti. Pazar günü saat 13.06 itibariyle Kemer Servis Alaný’nda finiþe ulaþan ekipler oldukça zorlu bir yarýþý geride býrakmýþ oldu. 4 günlük macera Türkiye Rallisi finale ulaþýrken gözler, Dünya Ralli Þampiyonasý’nýn 27-29 Ekim tarihleri arasýnda Avustralya’da koþulacak 14’üncü ayaðýna çevrildi.

  2. #2

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    formula ile bunun arasýnda epey fark var tanýnma açýsýndan WRC daðýnýk etaplarda olduðundan seyirci olayý da daðýnýk oluyo ama formula öyle deðil bütün seyirci toplu halde duruyor tabi bununda organizasyonlarda etkisi vardýr mutlaka nasip deðilmiþ ama inþallah devam eder türkiye etaplarý

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •