Baþbuð Atatürk'ün Harbord'a verdiði Türkçü Mülakat
Birinci Cihan Harbi'nde, General Pershing'in kurmay baþkaný bulunan General Harbord 1919 Eylülünde Sivas'a gelir ve burada Baþbuð Atatürk'le görüþür, General bir hayli konuþtuktan sonra sözlerine þunlarý ekler:
''- Ben bu vazifeye getirildiðim zaman Türk tarihini okudum. Gördüm ki milletiniz büyük ordular hazýrlamýþ, büyük kumandanlar yetiþtirmiþtir. Bunu yapan bir millet, mutlâka bir medeniyet sahibi olmalýdýr. Bunu takdir ederim. Fakat bugünkü vaziyetimize bakalým. Baþta Almanya olmak üzere dört müttefiktiniz. Dört sene muharebe ettiniz, neticede maðlûp oldunuz. Dördünüz bir arada yapamadýðýnýz bir þeyi, bu vaziyetimizde tek baþýnýza yapmayý nasýl düþünebilirsiniz? Fertlerin intihar ettiðini vakit vakit görürüz. Þimdi de bir milletin intiharýna mý þahit olacaðýz!
Baþbuð Atatürk, bu sözlere karþý þu cevabý vermiþtir:
''- General, Tarihimizi okumuþ, milletimizin büyük ordular, büyük kumandanlar yetiþtirdiðini, bunun için milletimizin bir medeniyete sahip olmasý lâzým geleceðini takdir ve kabul ediyor. Fakat þunu bilmesini isterim ki biz, emperyalistlerin pençesine düþen bir kuþ gibi tedrici, sefil bir ölüme mahkûm olmaktan ise babalarýmýzýn oðlu sýfatýyla vuruþa vuruþa ölmeði tercih ediyoruz.''
Baþbuð Atatürk'ün ve Türk Milleti'nin kararlý duruþunu gören Harbord, ve arkadaþlarý sessizce ayaða kalkýyorlar, Baþbuð Atatürk'le arkadaþlarýnýn elini sýkarak oradan uzaklaþýyorlar.
Derleme: Türkiye Atatürkçüler Birliði Teþkilatý
Savaþan Atsýz
Kaynak: Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
(ALINTIDIR)

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri