TKGS (Türksat Kanal Güncelle Sistemi) Özellikli Uydu Alıcıları;

TKGS (Türksat Kanal Güncelle Sistemi) özelliği çok yeni. Henüz iki firma lisans aldı ve testleri başarılı olursa onlarca firma daha sırada ve lisans aşamasında... Önümüzdeki günlerde yeni markalar lisans alıp TKGS ürününü servis edebilir. İlk etapta üreticilerin bir satış stratejisi daha çok yeni modellere çıkması, daha sonraki aşamalarda eski uydu alıcılarına da adapte olmasını bekliyorum. Bu daha çok lisans işlemleri ve üretici firmanın tercihiyle ilgili bir durum. Kişisel olarak ben zamanla bu yazılımın daha eski modellere de verilebileceğini bekliyor ve umudediyorum.

TKGS'li ürün almak isteyen arkadaşlarımıza bu konudaki marka ve modelleri paylaşalım. Yenileri çıktıkça ekleyelim.

TKGS (Türksat Kanal Güncelle Sistemi) şuan 2 marka; 3 modelde bulunmaktadır.

Bunlar:

NETA 6500 HD'nin tamamında ve NETA 6400 HD'lerin bir bölümünde. NETA HD 6400'ün TKGS yazılımı yüklü olanlarda.

SUNNY AT-14520 modelinde.

Önümüzdeki günlerde TKGS'li modeller yaygınlaştıkça paylaşırız.

TKGS açık vaziyette kullanıcıya geliyor. Dilersen kapatabilirsin. TKGS özelliği olan bir uydu alıcıda TKGS özelliğini kapatırsan listen güncellenmez ama güncellemeleri yine alabilirsin. Ayrıca, TKGS açık iken esnek modda, hem mevcut listede düzenlemeler yapabilir hem de liste güncellemelerini alabilirsin. Aldığınız liste ve kanal güncellemeleri sizin kişisel olarak yaptığınınız değişikliklerinizi bozmaz.

Eğer sizin aldığınız model için üretici firma lisans almışsa TKGS yazılımı çıkacaktır muhtemelen. Şuan birçok firma lisans aşamasında, testler yapılıyor. Az bir zamana daha ihtiyaç var. Kişisel fikrim yaygın olarak kullanılan birçok marka ve modelde TKGS uygulaması olabilir. Bu konuda karamsar olmayın.

TKGS önümüzdeki günlerin en çok konuşulan konusu olacak. Uydu dünyası için önemli bir atılımdır. Özellikle son kullanıcı dostu ve çalışmaları yıllardır süren çok önemli bir proje. Önümüzdeki süreçte yaygınlaşmasıyla daha çok konuşulur ve bahsedilir olacak. Bizim yayıncılığımız konusunda önemli bir basamak; aşama...

Zaten hiçbir ayardan anlamayan bir kullanıcıya TKGS Tam Otomatik Modda ve AÇIK olarak geleceği için bu türde kullanıcının yapması gereken hiçbir şey YOK! Sadece cihazı fişe takacak ve sonsuza dek! sistem kendi kendini işletecek ve güncelleyecek şekilde bir altyapıda o kullanıcıya geleceği için herhangi bir ayar yapması da gerekmiyor!

Bilen, anlayan ve kendi listesini kullanmak isteyen arkadaşlar esnek moda alacaklar sistemi. Burada mevcut listede kişisel düzenlemeler yapabilecekler; hatta favorilerde bile. Bu yaptıkları düzenlemeler hiç bozulmayacak; aynı anda da tüm güncellemeleri eksiksiz alabilecekleri gibi kanal listeleri de kişisel düzenlemeleri bozulmaması kaydıyla da hep güncel kalacak!

TKGS ile 1'den çok uydu kullanabilirsiniz! TKGS'de ilave uyduları kullanabiliyorsunuz. İlave uydu kanalları liste sonuna geliyor. Buna engel bir durum yok!

TKGS'nin en büyük faydaları

Son Kullanıcı Açısından:

*Uydu alıcınız resetlense bile yeni ve 7/24 online güncel kanal listesini sadece 2 saniyede oluşturabilmeniz.

*Yeni gelen bir kanal ya da bir değişiklik olduğunda 7/24 online ve ANINDA size bir bilgi kutucuğuyla ve/veya menüdeki güncelleme seçeneğiyle haber verilmesi. Stand BY güncellemesi dışında kanallar arası gezerken dahi sistem kendini güncelleyebildiği için TV seyrederken bile aniden bir güncelleme olabilir. Ve bu sizi bir bilgi kutusuyla haberdar edebilir.

*Yayın frekans değişikleri için bir ayar yapmaya gerek kalmadı. Sistem bunu otomatik olarak yapacağı için son kullanıcı bunu hissetmiyor bile. Kanal listesi kendini otomatik güncelliyor. Gelen, giden, değişen yayınlar dahil.

*Kullanıcının yaptığı kişisel değişiklikler kullanıcının kanal listesinin güncellenmesine ve yeni güncellemeleri 7/24 online olarak almasına engel olmuyor. Kullanıcının kişisel yaptığı değişimler kesinlikle öncelikli olarak korunuyor! Asla bozulmuyor!

*İnterneti olmayan, internetle çok yakın ilişkide olmayan ve hatta kanal ayarı yapamayan önemli bir kitle de kanalların yayınlarının değiştiğinin bile farkında olmazken; yeni yayınları da listesinde aniden görebiliyor.

TKGS'nin Uydu Operatörüne Faydası:

Kapasite ayarlayabilmek için sıkça frekans değişikliği yapabilecek TKGS yaygınlaştığında. Çünkü bunu TKGS sayesinde son kullanıcı hissetmeyecek dolayısıyla yayıncının bu konudaki şikayet ve tereddütleri azalacak.

Türksat bilinirlik oranı düşük daha ufak çaptaki yayınları ulusal olarak standart TKGS nosu ile daha iyi pazarlayacağı için hem Türksat'a talep artacak, hem de yeni kanallar gelecek.

Yayıncı Açısından:

Kanal kendisini TKGS nosu ile ulusal olarak hedef kitleye yönelik daha iyi pazarlayacağı için izlenme oranı ve bilinirlik oranı artacak. Listede direkt hedef kitlenin numarolojik değerinde olacağı için daha çok izlenecek. Daha çok bilinecek ve daha çok reklam alacak. Yerel bir kanal hatta bir radyo bile standart TKGS nosu ile ulusal olarak hedef kitleye medya reklamlarında direkt TKGS nosunu vereceği için alıcısı ile daha iyi buluşacak ve kendini ulusal bazda daha iyi pazarlayıp daha çok reklam alabilecek.

Yayıncıların listede olamama ve frekans değişiminde son kullanıcıya ulaşamama şi***eti de ortadan kalkacak.

Sonuç olarak TKGS ile kazanacaklar;

*Son Tüketici;

*Yayıncı;

*Uydu Operatörü

ve

*Reklamveren...

TKGS ile bu 4'lü hedef kitle ile daha iyi bütünleşecek.

Uydu alıcısında TKGS özelliği olup da kullanmayan ve açmayan arkadaşlara dostça bir tavsiyem var.

TKGS konusuna gelince TKGS'yi kullanmamakla bence hata yapıyorsun. Yanlış anlama bir dost olarak tavsiye ediyorum; tabii ki tercih senin ama esnek modda bir dene istersen gerçekten seveceksin TKGS'yi.

Bak ben sana örnek vereyim; şöyle bir güzelliği var, uydu alıcısına reset çekiyorum ve güncel listeyi sadece 2 saniyede tekrar alıyorum o da en güncel şekliyle. Bu kadar güncel bir liste başka hiçbir şekilde bulamazsın. Elle veya PC ortamında yapılan her listenin bir eski geçmişi oluyor. Örneğin TKGS'den 2 saniyede indireceğin bir liste o anlık en güncel liste oluyor. Dün gece bir yayın değiştiyse ya da eklendiyse dahi o listede oluyor. Yani online olan bir liste oluyor bu. Bunun bir geçmişi olmuyor. Oysa TKGS dışında alabileceğin her listenin bir başlangıç zamanı vardır ama bitiş zamanı da başlangıç zamanıyla aynıdır. Diyelim ki biz beraber oturup PC başında şuan güncel bir liste hazırlasak bu listenin güncelliği 06.05.13 tarihi ve 14.45 saat itibariyle olur. Saat 17.00'da bir değişiklik olursa giren - çıkan bir kanal bu listenin güncelliği o zaman biter. Oysa TKGS'dan indireceğin ve sadece 2 saniyede alacağın dizili bir liste her zaman son anda yapılan tüm değişiklikleri online olarak kapsar. Yani hiç eskimeyen 7 gün 24 saat online olarak anında güncellenen bir liste TKGS listesi. Senin kişisel yapacağın bir listenin 2 gün sonra güncelliğini kaybetmesi büyük ihtimal. TKGS'ninki ise hep güncel. Bu yüzden TKGS'yi kullan bence.

Sorun şu mu? İstediğin yayınların istediğin sıralamada olmaması. TKGS'de tüm yayınlar dizili olarak geliyor. Örneğin çizgi filmler 110'da başlıyor; haberler 25'de başlıyor; sporlar 90'da başlıyor; müzikler 500'de; yabancılar 400'de gibi.

Burada sadece senin ilgi alanına giren ve girmeyen kanalları kendi içinde takas yapman yeterli. Tüm listeyi takas etmene gerek yok. Yayınlar zaten dizli geldiği için esnek modda ilgi alanına giren birkaç kanalı takas edip kişiselleştirmen sadece birkaç dakika sürüyor. Örneğin ben; Tay TV ile SPORS TV'yi takas ettim. Birkaç ulusal kanal ve habar kanalında değişiklik yaptım. Örneğin FOX ile NTV'yi değiştirdim ve birkaç ilave takas daha yaptım haber yayınlarında. Bir süre tuttum ve listeyi kişiselleştirmem sadece 4 dakikamı aldı. Genel TKGS akışını bozmadım. Zaten 350 kanalın tamamını takas yapmaya gerek yok. Çünkü gruplar kendi içlerinde ayrılmış ve dizili olarak geliyor zaten. Bu listeyi kişiselleştirmekse sadece 3-5 dk'nı alır. Oyda TKGS'den gelen ve dizili olmayan bir liste olmasa bir başka dağınık liste güncel olmayacağı gibi kişiselleştirmek de bu kadar kısa sürede olamaz!...

Şimdi sen diyorsun ki kişiselleştirdikten sonra neden TKGS'yi kullanayım? Burada kişiselleştirmeyi çok kısa sürede yapmanın, anında güncel liste indirmenin bir avantajı var ama sadece bununla sınırlı değil! Sadece oynama yapacağın yayınlar değil; geri kanal 200 civarında kanalda! hep güncel kalıyor! Kişisel listelerde, yani elle yapılan listelerde sadece izlenen kanallar taşınır ve geri kalan yayınlara bakılmadığı için, zamanla değiştikçe güncelliğini yitirir! Oysa burada yine izlediğin yayınları öne koyuyorsun ama ilgilenmediğin ve daha az baktığın geri kanal 200 kanalda otomatikman hep ve sonsuza dek güncel kalıyor. Eğer onların içinde bir değişiklik, ayar gerekiyorsa da bunu sen hiç farketmiyorsun; TKGS otomatik yapıyor herşeyi ve senin ayarlarında bozulmuyor! Bir de TKGS açık olacağı için yeni bir yayın ya da değişim olduğunda, ayarların, hem TKGS tarafından otomatik yapılıyor; hem de sana haber veriliyor. Bu değişim anında, canlı olarak bir kutucuk veya sadece 2 saniyelik bir güncellemeyle haber veriliyor sana. Dolayısıyla internete giremesen bile o gün TKGS sana bu yayını haber verip, değişimi otomatik yapıyor.

O yüzden esnek modda, yani kanalları kişisel olarak takas edebileceğin bir modda TKGS'yi bir dene isterim. Tavsiye ederim. Kaybın olmaz, avantajın olur.

TKGS yazılımcılarına tavsiyem:

Benim gibi çok meraklı kullanıcılar çıkabilir; hem esnek modda kişisel takaslar yaparak kullanan; hem de ana TKGS kanal sıralamasını da aynı anda takip etmek isteyen kullanıcılar. Esnek mod neden önemli: Çünkü stratejik kanal takaslarıyla listemi kişiselleştirebiliyorum ve bu yaptığım kişiselleştirmeler güncellemeleri almamı, listemin güncellenmesini engellemediği gibi bu güncellemelerde benim kişisel değişimlerimde korunuyor! Böyle bir yazılımı sunabilmek gerçekten harika! Herşey o kadar ince ayrıntıyla düşünülmüş ki! Yalnız bir de şöyle bir durum var: Esnek modu kullanırken aynı anda ana listeyi (Tam otomatik moddaki kanal sıralamasını) da takip etmek isteyebilirim. Nedenine gelince; kullanıcıların büyük çoğunluğunda tam otomatik mod olacağı için; uydunun da kısıtlı bir alana değil her alana girdiğini (Büyükşehirlerde %90; taşrada %96...) varsayarsak bir kanalın ana TKGS sıralamasındaki rolünü ve önemini daha iyi anlamış oluruz. Dolayısıyla benim gibi medyayı takip eden meraklı kullanıcılar esnek modda kişisel sıralama yapsalar bile; ana kanal sıralamasını da esnek moddan çıkmadan takip etmek isterler.

Yazılımla eğer mümkünse; (ki biliyorum ki çok zor...)

*Esnek modda kişisel takaslar yapan bir kullanıcı aynı anda bir tuşla ANA TKGS (tam otomatik mod) kanal sıralamasını da görebilmelidir. Esnek moddan tam otomatik moda geçince; esnek moddaki kişisel sıralamaların korunması (tekrar geri dönüş halinde...) veya esnek moddan hiç çıkmadan tek bir tuşla tam otomatik modun sıralamasının görülmesi veya o listede de gezilebilmesi biliyorum ki çok zor....

Ama benim gibi medyaya meraklı ve tam otomatik moddaki sıralamının önemini ve onun da takip edilmesi gerektiğini düşünen esnek moddaki kullanıcılar için esnek moddayken tam otomatik modu da görebilme, takip edebilme, gezebilme ve sonra eski ayarlar kaybolmadan esnek moda dönebilme mümkün müdür?

Bir de TKGS kanal sıralamasında her zaman için üst sayılarda ulusal ölçekli yayınlara öncelik verilirse; yerel yayınlar 300; 500 gibi net bir rakamla başlarsa iyi olur düşüncesindeyim genel olarak. Mümkün olan en iyi sıralamayı yapmanız için elinizden gelen çabayı sarfettiğinizden hiç şüphem yok.