Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
6 sonuçtan 1 ile 6 arasý

Konu: AYAKTA SU ÝÇMEYÝNÝZ zararlý

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart AYAKTA SU ÝÇMEYÝNÝZ zararlý

uzmanlar, ayakta su içmenin insanlara týbben zarar verebileceðini ifade ederek þu açýklamlarda bulundular:

"Ýnsanlarýn mideleri pozisyonlarýna göre farklýlýk gösterir. Yani ayakta ve oturur vaziyetteki midenin pozisyonu farklýdýr. Ayakta duran bir insanlar eðer sývý gýda içerse doðrudan doðruya onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Bu da midenin küçük eðriliðine uyan kýsmýnda Waldeyerin mide caddesi denen oluk bulunur."

"Sývý gýdalar bu yolu takip ederek devamlý küçük bir açýklýðý olan mide çýkýþýný geçerek onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Yani þöyle diyecek olursak insanlarýn ayakta su içmeleri sonucunda suyu içerler ve hiçbir yere etkisi olmadan direk onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Su insanlar için önemlidir. Bu sývýyý ayakta içtiklerinde vücuttaki su mide de birikmez ve vücuda hiçbir faydasý olmaz."

"Eðer insanlar sývýyý oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karýþarak mikroplarý ölür ve sonra onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera dahil, bir çok insan hastalýklarýndan korunmuþ olur. Ýnsanlar rastgele yerde sývýlarý alýp ayakta içerseler bazý hastalýklara ve tehli***e daha fazla maruz kalýrlar." dedi.

Halbu ki Peygamber Efendimiz 1400 yýl önce “Hiçbiriniz ayakta su içmesin.” (Müslim, Eþribe 116) diyerek insanlara uyarý ve tavsiyelerde bulunmuþtu.

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Arkadaþlar ben olaya dinsel açýdan bakmak istemiyorum. olaya akademik olarak bakmak istiyorum, evet þimdi bakýnýz ben doktor deðilim ama. bunu bana anlatacak ve beni buna inandýracak bir doktor lazým. yukardaki açýklama güzel olmuþ beyendim ama kafama uymadý sebebide þu. diðelimki ben suyu ayakta içiyorum. evet bu onikiparmak baðýrsaðýna gidiyor diðelim. oturdum tekrar su içtim otururken içtiðim su direk mideye gidiyor ve orda duruyor yemekle beraber yemeðide hazmedip sonra onikiparmak baðýsaðýna gider ne güzel. peki kafama uymayan ben ayakta iken ve oturur iken insan anatomisinde insan oturduktan sonra bazý organlarýn yeri deðiþmiyorki. yanii onikiparmak baðýsaðý insan oturduktan sonra nereye gidiyor kanalmý kapanýyor, bence ayaktada oturukende içtiðimiz su direk mideye gidiyor. ya bir doktor bunun doðrusunu teyid eder yada ben sürekli ayakta iken su içmeye devam edecem. selametle. konu içinde teþekkürler. en azýndan duymuþ olduk.
    LEBEN ?

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Bazý vatandaþlar ayakta su içmenin dinen söylenen hadisleri ve týbben zararlarýný bilmeden, kolaylýk ve pratiklik olsun diye ayakta su içmeyi tercih ederken kendilerine zarar verdiklerinin farkýna varamýyorlar.

Uzmanlar, ayakta su içmenin insanlara týbben zarar verebileceðini belirterek, “Ýnsanlarýn mideleri pozisyonlarýna göre farklýlýk gösterir. Yani ayakta ve oturur vaziyetteki midenin pozisyonu farklýdýr. Ayakta duran bir insanlar eðer sývý gýda içerse doðrudan doðruya onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Bu da midenin küçük eðriliðine uyan kýsmýnda Waldeyerin mide caddesi denen oluk bulunur.
    Sývý gýdalar bu yolu takip ederek devamlý küçük bir açýklýðý olan mide çýkýþýný geçerek onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Yani þöyle diyecek olursak insanlarýn ayakta su içmeleri sonucunda suyu içerler ve hiçbir yere etkisi olmadan direk onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Su insanlar için önemlidir. Bu sývýyý ayakta içtiklerinde vücuttaki su mide de birikmez ve vücuda hiçbir faydasý olmaz.

Eðer insanlar sývýyý oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karýþarak mikroplarý ölür ve sonra onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera dahil, bir çok insan hastalýklarýndan korunmuþ olur. Ýnsanlar rastgele yerde sývýlarý alýp ayakta içerseler bazý hastalýklara ve tehli***e daha fazla maruz kalýrlar.” dedi.

Ayakta su içmenin týbben zararlarý olmasýnýn yaný sýra dinimizde de Peygamber Efendimiz tarafýndan söylenen hadisler yer alýyor.
    Ayakta su içmek hususunda söylenen hadisler þunlardýr;

“Eðer ayakta su içen kimse midesine verdiði zararý bilseydi içtiði suyu þüphesiz ki geri kusardý” (Abdürrezzak 10/427 hadis 19588).
    “Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutur da içerse kusmaya çalýþsýn” buyurmuþtur
    (Müslim eþribe Hadis 116)

Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem “Ayakta su içmeyi yasaklamýþtýr” ifadesi, Müslimin bir baþka rivayetinde “Ayakta su içmekten men etmiþtir” þeklinde geçmektedir. (Müslim, Eþribe 112, 114)

Ebû Hüreyre radýyallahu anhdan rivayet edildiðine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu: “Hiçbiriniz ayakta su içmesin. Unutarak içen de kussun!” (Müslim, Eþribe 116)

Suyu içerken imkânlar ölçüsünde kýbleye yönelip, oturarak besmele çekip su bardaðý sað ele alýnarak içmelidir. Her hususta olduðu gibi su içerken de itidal üzere hareket etmeli aþýrý derecede su içmemeli, çok soðuk ve çok sýcak olanlardan da sakýnmalýdýr.

Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Ayakta su içme konusunun bilimsel gerçeði

Çocukluðumdan beri suyu ayakta içme konusunda büyüklerimizden duyduðum tek þey, ayakta içme.

Ama neden ayakta içmemeliyiz.

Týbben veya dinen nedir açýklamasý.

Dün yarým kiloluk pet þiþedeki suyu büyük su bardaðýna boþalttým ve hepsini ayakta birden içtim. O an da büyüklerin sözü aklýma geldi... Bunun üzerine biraz büyüklerle konuþtum, biraz da konuyla ilgili yazýlar okudum...

Buyrun sizde okuyun; (dini)

Peygamber efendimiz ayakta su içmeme hususunda da bizi uyarmýþtýr. Ýlk bakýþta bu biraz anlamsýz ve saçma gelen bir öðüt olsa da bu sözün özüne bakýldýðýnda yine bizim saðlýðýmýz için etkileri çok büyüktür.

Bir hadisde ayakta su içmenin zararýna þu þekilde iþaret etmiþtir:

“Eðer ayakta su içen kimse midesine verdiði zararý bilseydi içtiði suyu þüphesiz ki geri kusardý” (Abdürrezzak 10/427 hadis 19588).

Yine ayný konu ile alakalý olarak;
    “Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutur da içerse kusmaya çalýþsýn” buyurmuþtur (Müslim eþribe Hadis 116)

Diðer açýklama; (bilimsel)

Ýnsan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklýdýr.

Ayakta duran bir insan eðer sývý gýda içerse doðrudan doðruya onikiparmak baðýrsaðýna geçer.

Midenin küçük eðriliðine uyan kýsmýnda Waldeyerin mide caddesi denen oluk bulunur. Sývý gýdalar bu yolu takip ederek zaten devamlý küçük bir açýklýðý olan mide çýkýþýný (pilor) geçerek onikiparmak baðýrsaðýna (duodenum) geçer.

Eðer insan sývýyý oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karýþarak mikroplarý ölür ve sonra onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera dahil, bir çok insan hastalýklarýndan korunmuþ olur.

Rastgele yerde meþrubatý alýp ayakta içenler bu tehli***e daha fazla maruz kalýrlar...

Kaynak: Dr. H. ÝSPÝRLÝOÐLU

Bunlarý okuduktan sonra su içtiðimde hatýrladýðýmda oturup içtim, unuttuðumda ayakta...

Sizlerin düþüncesi, bilgisi ve fikrini merak ettim, paylaþmanýzý dilerim.

Hep beraber doðruyu, öðrenip, öðretebilmek için.

Saðlýklý günler diliyorum...

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Uzmanlar, kolaylýk ve pratiklik olsun diye ayakta su içmeyi tercih edenlerin kendilerine zarar verdiðini açýkladý.

Uzmanlar, ayakta su içmenin insanlara týbben zarar verebileceðini belirterek, "Ýnsanlarýn mideleri pozisyonlarýna göre farklýlýk gösterir. Yani ayakta ve oturur vaziyetteki midenin pozisyonu farklýdýr. Ayakta duran bir insanlar eðer sývý gýda içerse doðrudan doðruya onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Bu da midenin küçük eðriliðine uyan kýsmýnda Waldeyerin mide caddesi denen oluk bulunur.

Sývý gýdalar bu yolu takip ederek devamlý küçük bir açýklýðý olan mide çýkýþýný geçerek onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Yani þöyle diyecek olursak insanlarýn ayakta su içmeleri sonucunda suyu içerler ve hiçbir yere etkisi olmadan direk onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Su insanlar için önemlidir. Bu sývýyý ayakta içtiklerinde vücuttaki su mide de birikmez ve vücuda hiçbir faydasý olmaz.

Eðer insanlar sývýyý oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karýþarak mikroplarý ölür ve sonra onikiparmak baðýrsaðýna geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera dahil, bir çok insan hastalýklarýndan korunmuþ olur. Ýnsanlar rastgele yerde sývýlarý alýp ayakta içerseler bazý hastalýklara ve tehli***e daha fazla maruz kalýrlar." dedi.

Ayakta su içmenin týbben zararlarý olmasýnýn yaný sýra dinimizde de Peygamber Efendimiz tarafýndan söylenen hadisler yer alýyor.

Ayakta su içmek hususunda söylenen hadisler þunlardýr;

"Eðer ayakta su içen kimse midesine verdiði zararý bilseydi içtiði suyu þüphesiz ki geri kusardý" (Abdürrezzak 10/427 hadis 19588).

"Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutur da içerse kusmaya çalýþsýn" buyurmuþtur
    (Müslim eþribe Hadis 116)

Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem "Ayakta su içmeyi yasaklamýþtýr" ifadesi, Müslimin bir baþka rivayetinde "Ayakta su içmekten men etmiþtir" þeklinde geçmektedir. (Müslim, Eþribe 112, 114)

Ebû Hüreyre radýyallahu anhdan rivayet edildiðine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu: "Hiçbiriniz ayakta su içmesin. Unutarak içen de kussun!" (Müslim, Eþribe 116)

Suyu içerken imkânlar ölçüsünde kýbleye yönelip, oturarak besmele çekip su bardaðý sað ele alýnarak içmelidir. Her hususta olduðu gibi su içerken de itidal üzere hareket etmeli aþýrý derecede su içmemeli, çok soðuk ve çok sýcak olanlardan da sakýnmalýdýr.

Kullanýcý Bilgi Menüsü

akademik açýdan çok bu olayadinsel açýdan bakmak lazým nasýl oturarak yemek yiyiyosak suyuda oturarak içmek gerekir çünkü oda bir nimet ..oturarak yiyip içtiðimiz gibi ,küçük abdestimizide oturarak yapmamýz gerekiyor ama çoðumuz üþengeçliktem ayakta yapýyoruz
    Boþ zaman yoktur boþa geçen zaman vardýr.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri