Aðýz kokusuna karþý elma
ADANA (ÝHA) - Saðlýklý beslenmede sanýlandan daha fazla faydalý olan elmanýn, aðýz kokusunu da giderdiði bildirildi.

KBB Uzmaný Opr. Þenol Civelek, içerisinde birçok mineral ve vitamin bulunduran ve su içeriði bol olan elmanýn aðýz kokusunu giderdiðini belirtti. Civelek, yemeklerden sonra yenen elmanýn, çoðu zaman diþ fýrçalamak kadar etki yaptýðýný, çünkü elma çiðnenirken diþlerin arasýnýn çok iyi þekilde temizlediðini vurguladý. Her öðünden sonra elma yenmesini tavsiye eden uzmanlar, baðýrsak kanserine yakalanma riskini de azaltan elmanýn diðer faydalarýný þöyle sýralýyor:

"Zayýflamak için: Elmada sadece 50 kalori vardýr ve içindeki petkinden dolayý doyurucudur. Zayýflamak için mükemmel bir meyvedir. Düþük kalorili olduðu için þiþmanlýðý önler, kan þekeri düzeyini ve yüksek tansiyonu olumlu bir þekilde etkiler.

Kabýzlýk için: Öðle yemeðinden önce yenen bir elma, baðýrsakta bakterilerin çoðalýp azalmasýný ayarlamada rol oynar ve bu sayede kabýzlýðý önler.

Baðýþýklýk için: Elmadaki C vitamini vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir. Bunun sonucu olarak soðuk algýnlýðý virüsleri vücuda giremezler.

Diþler için: Yemeklerden sonra yenen elma, çoðu zaman diþ fýrçalamaktan daha iyi etki yapar. Çünkü elma çiðnenirken diþlerin arasý çok iyi bir þekilde temizlenir.

Kolesterol için: Elmadaki petkin maddesi, zararlý kolesterolü düþürür; atardamarlarý koruyan faydalý kolesterolü yükseltir.

Kalp için: Elmadaki etkili maddelere yeni keþfedilen "phenylalanin" maddesi vücutta bulunan ve kalbin çalýþmasýnda destek olan Q enzimini faaliyete geçirir.

Demir eksikliði: Demir, C vitaminiyle birleþtiðinde organizma tarafýndan mümkün olduðunca iyi þekilde alýnýr. Elmada her ikisi de vardýr."