![]()
Elektrik ve doðal gazda en yüksek ortalama birim fiyatlarý en küçük tüketim aralýklarýnda gerçekleþti.
Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK), Avrupa Birliði uyum süreci kapsamýnda, ilk kez Elektrik ve Doðal Gaz Fiyatlarý Ýstatistiði açýkladý.
Elektrik ve doðal gazýn sanayi ve konut ayrýmýnda nihai kullanýcý fiyatlarýnýn elde edilmesi amaçlayan çalýþmanýn verileri, elektrik ve doðal gaz sektörünü temsil eden giriþimlerden, altýþar aylýk iki dönem halinde AB'nin ilgili mevzuatý doðrultusunda tüketim aralýklarýna göre derlendi.
Elektrik ve Doðal Gaz Fiyatlarý 2012 istatistiklerine göre, konutlarda elektriðin ortalama birim fiyatý en yüksek 34 kuruþ oldu.
Konutlarda elektrik ortalama birim fiyatlarý, 2012 yýlý 1. döneminde en küçük tüketim aralýðý olan 1000 kWh'in altýndaki kullanýmlarda 1 kWh için 31,1 kuruþ, 2. döneminde ise 34 kuruþ olarak gerçekleþti. En büyük tüketim aralýðý olan 15 bin kWh ve üstünde ise 1. dönemde 1 kwh için 30,8 kuruþ, 2. dönemde ise 33,7 kuruþ oldu.
Sanayide de en yüksek elektrik fiyatý en küçük tüketim aralýðýnda gerçekleþti. Sanayide 2012 yýlý 1. ve 2. dönem elektrik fiyatlarýna bakýldýðýnda, en yüksek elektrik fiyatý en küçük tüketim aralýðý olan 20 MWh'in altýnda görüldü. Bu tüketim aralýðýnda, tüketiciler 1 kWh elektrik için 1. dönemde (Ocak-Haziran) ortalama 26,8 kuruþ, 2. dönemde (Temmuz-Aralýk) ortalama 28,6 kuruþ ödedi.
- Doðal gaz fiyatlarý
Sanayi doðal gaz fiyatlarýnda tüketim aralýklarý büyüdükçe fiyatlar düþtü.
Sanayide 2012 yýlý nihai kullanýcý doðal gaz fiyatlarýna bakýldýðýnda, en yüksek doðal gaz fiyatýnýn en küçük tüketim aralýðýnda (26 bin 94 metreküp altý) 1. dönemde ortalama 1 metreküp için 83,3 kuruþ, 2. dönemde ortalama 93,1 kuruþ olarak gerçekleþti. En düþük doðal gaz fiyatý ise en yüksek tüketim aralýðýnda (26 milyon 94 bin-104 milyon 376 bin metreküp arasý), 1 ve 2. dönemlerde sýrasýyla 73,6 ve 85,4 kuruþ oldu.
Konutlarda en yüksek doðal gaz fiyatý 522 metreküp altý tüketim aralýðýnda gerçekleþti. Konut doðal gaz fiyatlarý 2012 yýlý 2. döneminde, en küçük tüketim aralýðý olan 522 metreküpün altýnda ortalama 101,2 kuruþ, 522–5 bin 219 metreküp aralýðýnda ortalama 99,6 kuruþ, 5 bin 219 metreküp ve üstü aralýðýnda ise ortalama 97,5 kuruþ olarak uygulandý.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri