![]()
65 yaþýný doldurmuþ muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere, yersiz ya da fazla ödenmiþ aylýklar nedeniyle çýkarýlan borç ve para cezalarý ile bunlara iliþkin faizler silinecek.
Meclis Genel Kurulu'nda Torba Yasa Teklifi üzerindeki görüþmeler devam ederken pakete muhtaç aylýðýyla ilgili yeni düzenlemeler eklendi.
Sabah Gazetesi’nden Evrin Güvendik’in haberine göre, AK Parti, CHP ve BDP'nin önergesi ve MHP'nin desteðiyle yasa teklifine eklenen düzenleme, hem aylýk alanlarýn sayýsýný hem de sýnýrýný artýrýlacak. Buna göre kiþi baþý yerine hane bazlý gelir hesaplamasý sistemi getirilecek. Mevcut sisteme göre 65 yaþ aylýðý almak isteyen bir kiþinin 119.62 liradan fazla gelirinin olmamasý gerekirken yeni düzenlemeyle bu rakam 233 liraya yükseltildi. 1.2 milyon olan engelli ve muhtaç aylýðý alan kiþi sayýsýnýn da 1.5 milyona çýkmasý öngörülüyor.
SAÐLIK HARCAMASI DEVLETTEN
Genel Kurul'da kabul edilen bir baþka önergeyle de 18 yaþ altý engelli aylýðý alan kiþiler için önemli bir deðiþikliðe gidildi. Buna göre 18 yaþ altý engelli aylýðýndan yararlananlar genel saðlýk sigortasý kapsamýna alýndý. Bu kiþilerin her türlü saðlýk giderleri devlet karþýlayacak. Mevcut sisteme göre 18 yaþ altý engelli aylýðý alan kiþilerin saðlýk sigortasýndan faydalanabilmeleri için gelir testi yaptýrýp yeþil kart almalarý gerekiyordu.
Para cezalarý silinecekTeklifeeklenen bir baþka maddeyle de kanunun yürürlüðe girdiði tarihe kadar, 65 yaþýný doldurmuþ muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere, yersiz ya da fazla ödenmiþ aylýklar nedeniyle çýkarýlan borç ve para cezalarý ile bunlara iliþkin faizler silinecek. Söz konusu kiþilerin haklarýnda herhangi bir idari, adli ya da icra takibi yapýlmayacak.


Teþekkur:
Beðeni: 



Yer imleri