RTÜK'TEN ÖNEMLÝ OLAYLAR LÝSTESÝ! 19 MADDELÝK LÝSTEDE NELER VAR?
Televizyon kanallarýnda þifresiz ve ücretsiz yayýmlanacak programlarýn listesi çýkarýldý.
RTÜK'TEN ÖNEMLÝ OLAYLAR LÝSTESÝ! 19 MADDELÝK LÝSTEDE NELER VAR?
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kanallarda þifresiz ve ücretsiz yayýnlanmak zorunda olan ‘önemli olaylar listesi’ni hazýrladý.
RTÜK bir süredir üzerinde çalýþtýðý listeye son þeklini verdi. 16 maddelik ilk listeye CHP ve MHP kontenjanýndan seçilen RTÜK üyelerinin isteðiyle ‘Hacý Bektaþi Veli anma törenleri’, ‘Nevruz etkinlikleri’ ve ‘Boðaziçi kýtalararasý yarýþmalar’ý da eklendi. Ýþte televizyon kanallarýnda þifresiz ve ücretsiz yayýmlanmasý zorunlu önemli olaylar listesi:
1- Yaz, Kýþ ve Paralimpik Olimpiyat Oyunlarý,
2- FIFA Dünya Kupasý yarý final ve final karþýlaþmalarý,
3- UEFA Avrupa Kupasý Kupasý yarý final ve final karþýlaþmalarý,
4- Türk milli futbol takýmlarýnýn eleme ve final karþýlaþmalarý,
5- Türkiye Kupasý (futbol, basketbol, voleybol, hentbol) karþýlaþmalarý,
6- Avrupa kupalarýnda (futbol) Türk takýmlarýnýn oynadýðý bütün maçlar ile yarý final ve final karþýlaþmalarý, UEFA Avrupa Ligi karþýlaþmalarý ve UEFA Þampiyonlar Ligi karþýlaþmalarý, UEFA süper kupa maçlarý,
7- Dünya Þampiyonasý (her branþta) yarý final ve final karþýlaþmalarý,
8- Avrupa þampiyonalarý (her branþ) yarý final ve final karþýlaþmalarý,
9- Türkiye’de yapýlan uluslararasý tenis organizasyonlarý,
10- Cumhurbaþkanlýðý Bisiklet Turu,
11- Akdeniz Oyunlarý,
12- Avrasya Maratonu,
13- Ýslam Dayanýþma Oyunlarý,
14- Kýrkpýnar Yaðlý Güreþleri,
15- Mevlana anma törenleri (Þeb-i Arus),
16- Yunus Emre þenlikleri, 17- Hacý Bektaþi Veli anma törenleri, 18- Nevruz etkinlikleri, 19- Boðaziçi kýtalararasý yarýþmalar.
RTÜK YENÝ BAÞKANINI SEÇECEK!
Ýki yýllýk baþkanlýk görevi önceki gün sona eren RTÜK Baþkaný Davut Dursun’un yerine salý günü seçim yapýlacak. RTÜK’ün yeni baþkaný ve baþkan yardýmcýsý belirlenecek. Baþbakan Erdoðan ve Baþbakan Yardýmcýsý Arýnç’ýn tercihlerini RTÜK Baþkanvekili Taha Yücel’den yana yaptýðý öðrenildi. Bunun üzerine Dursun’un yeniden aday olmayacaðý mesajlarý verdiði kaydedildi. Akp kontenjanýndan seçilen bazý üyelerin Yücel’in baþkanlýðýna sýcak bakmadýðý da kulislerde konuþuluyor.
Medya Radar
AB ülkeleri önemli futbol karþýlaþmalarýnýn sadece þifreli televizyon kanallarý üzerinden yayýnlanmasýna izin vermeme hakkýna sahip olacak. FIFA ile UEFA karara olumsuz tepki verdi.
Türkiye’de Fenerbahçe futbol kulübüne UEFA’nýn verdiði 2 yýl Avrupa kupalarýndan men cezasýnýn yürütmesinin Uluslararasý Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) tarafýndan durdurulmasý, arkasýndan 1 yýl ceza almýþ olan Beþiktaþ için de yürütmeyi durdurma kararý alýnmasý haberi hem sürpriz oldu, hem de iki takýmýn taraftarýný da sevindirdi.
Avrupa Adalet Divaný’ndan da Avrupa ve Dünya þampiyonalarýndaki maçlarýn yayýn haklarý konusunda önemli bir karar çýktý.
Avrupa Adalet Divaný, Uluslararasý Futbol Federasyonlarý Birliði (FIFA) ile Avrupa Futbol Federasyonlarý Birliði’nin (UEFA) önemli futbol karþýlaþmalarýný sadece þifreli televizyon kanallarýnda yayýnlatma hakký olmadýðýna hükmetti.
Belçika ile Ýngiltere bazý futbol karþýlaþmalarýnýn þifreli televizyon kanallarýnda yayýnlanmasýna izin vermemiþ, bu geliþme üzerine FIFA ile UEFA da Adalet Divaný’na baþvurmuþtu. Mahkeme ise yaptýðý deðerlendirme sonrasý verdiði kararda, ‘þikâyetlerin geri çevrildiðini’ açýkladý.
Bu kararla birlikte konuyla ilgili yasal düzenleme olduðu gibi kalmaya devam edecek. Buna göre de AB ülkeleri ‘yüksek toplumsal deðer taþýdýðýný’ düþündüðü spor karþýlaþmalarýyla ilgili bir listeyi Komisyon’a sunabilecek. Böylece söz konusu etkinliðin yayýn haklarýna sýnýrlama getirilemeyecek.
Adalet Divaný karar gerekçesinde, ‘hedefin, bireylerin bilgi alma özgürlüðünü korumak ve kamunun büyük spor karþýlaþmalarýna iliþkin televizyon kanallarý üzerinden bilgilenmesini saðlamak olduðunu’ belirtti. Mahkeme, yayýn hakkýnýn sadece þifreli televizyonlarda kalmasýnýn ise bilgi alma özgürlüðünün kýsýtlanmasý anlamýna geleceðine hükmetti.
Peki, konu Avrupa Adalet Divaný’na nasýl taþýndý?
Belçika, sadece Dünya Futbol Þampiyonasý’nýn final maçlarýnýn yayýn haklarýný þifreli televizyon kanallarýnýn elinden alýnmasýný talep ederken, Ýngiltere ise Avrupa Futbol Þampiyonasý’nýn final karþýlaþmalarýnýn da bu kapsama alýnmasýný istemiþti. Ýlgili komisyon da Belçika ile Ýngiltere’nin sunduðu listeleri onaylamýþtý. Mahkemenin kararýnda ise önemli futbol karþýlaþmalarýnýn toplumsal açýdan önem taþýyýp taþýmadýðýna yanýt verildi.
Almanya’daki yasa
Büyük miktarlarda para söz konusu olduðu için karþýlaþmalarýn þifreli televizyon kanallarý kapsamý dýþýnda tutulmasýna karþý çýkan UEFA ve FIFA ise gerekçesinde mülkiyet haklarýný, rekabet ve hizmet özgürlüðünü AB sýnýrlarý içinde geçerli kýlmak istediðini ileri sürmüþtü. Avrupa Adalet Divaný da bu haklarýn sýnýrlanmýþ olabileceðini kabul etmekle birlikte, kamunun yaygýn bir biçimde bilgilenme özgürlüðünün daha aðýr bastýðýna hükmetti.
Ancak mahkemenin verdiði karar, Dünya ya da Avrupa futbol þampiyonalarý final maçlarýnýn tümünün AB ülkeleri açýsýndan yüksek deðeri bulunduðu anlamýna gelmiyor. Adalet Divaný, tek tek ülkelerin futbol takýmlarýnýn final maçlarýnda oynayýp oynamadýðýnýn kamu ilgisi ile alakalý olduðunu belirtiyor, onun için de her ülkenin ekstra liste çýkartmasý gerektiðine iþaret ediyor. Eðer bir ülke, final maçlarýnýn ‘genel anlamda’ toplumsal açýdan önemli olduðuna hükmederse, bu durumu Komisyon’a ayrýca gerekçelendirerek bildirmesi gerekiyor. Bu arada Olimpiyat Oyunlarý da artýk þifreli televizyon kanallarýnda yayýnlanma kapsamýndan çýkartýlýyor.
Almanya’da yürürlükteki radyo yasalarýna göre ‘toplumsal açýdan önemli görülen etkinlikler’in þifreli kanallarda yayýnlanmasýna ancak ayný zamanda diðer televizyon kanallarý üzerinden de ulaþýlmasý þartý ile izin veriliyor. Örneðin Almanya’nýn katýlýmýyla Dünya ve Avrupa Futbol þampiyonalarý, açýlýþ, yarý final ve final maçlarý ve Almanya’nýn katýlýmýnýn olduðu Avrupa Kupasý maçlarý, ayrýca Olimpiyat Oyunlarý bunlar arasýnda sayýlýyor.
KAYNAK: Deutsche Welle Türkçe - uydusat24.net
Dünya Kupasý ve Avrupa Þampiyonasý þifresiz yayýnlanacak
Avrupa Adalet Divaný, Dünya Kupasý ve Avrupa Þampiyonasý karþýlaþmalarýnýn ücretsiz televizyon kanallarýnda yayýnlanmasýna karar verdi.
Uluslararasý Futbol Federasyonlarý Birliði FIFA ve Avrupa Futbol Federasyonlarý Birliði UEFA, Dünya Kupasý ve Avrupa Þampiyonasý karþýlaþmalarýnýn kamuya açýk, þifresiz televizyon kanallarýnda yayýmlanmasý gerektiði yolundaki Avrupa Topluluklarý Ýlk Derece Mahkemesi'nin kararýna karþý baþlattýklarý temyiz davasýný kaybetti.
2011 yýlýnda Ýlk Derece Mahkemesi, Ýngiltere'nin, bu spor etkinliklerini, 'ulusal ilgi çeken spor karþýlaþmalarý' kapsamýnda þifresiz kanallar aracýlýðýyla ücretsiz yayýnlayabileceklerine karar vermiþti.
Bu karar, Dünya Kupasý ve Avrupa Þampiyonasý karþýlaþmalarýnýn yayýn haklarýnýn, 'münhasýran' þifreli kanallara satýlamayacaðý anlamýna geliyordu.
FIFA ve UEFA, mahkemenin bu kararýn itiraz etmiþ, 'þifresiz kanallarda da yayýnlanabilecek bu karþýlaþmalarý, gerçek deðerleri üzerinden adil olarak satamadýklarýný' belirtmiþlerdi.
Ancak Avrupa Adalet Divaný, Ýlk Derece Mahkemesi'nin 2011 yýlýnda aldýðý kararýn doðru olduðunu belirtti ve FIFA ve UEFA'nýn temyiz talebini reddetti.
Ýngiltere'de BBC ve ITV, 2014 Dünya Kupasý'nýn yayýn haklarýný kazandý ve bu þampiyonanýn þifresiz kanallarda yayýnlanmasý garanti altýna alýndý.
FIFA ve UEFA'nýn temyiz davasýný kazanmalarý durumunda, 2018 yýlýnda Rusya'da düzenlenecek Dünya Kupasý þampiyonasýnýn þifreli kanallar üzerinden yayýnlanacaðý endiþesi vardý.
Ancak Avrupa Adalet Divaný, bu tür endiþeleri giderecek þekilde FIFA ve UEFA'nýn temyiz talebini, 'tamamýyla ve kesin olarak' reddettiðini açýkladý.


Teþekkur:
Beðeni:


Yer imleri