Microsoft’un kurucusu ve üst yöneticisi Bill Gates, Windows’un yeni iþletim sistemi Vista’yý, ABD’nin Las Vegas kentindeki CES elektronik fuarýnda tanýttý.
Ankara - Geleceðin evlerinde ayný zamanda önemli bir eðlence ve oyun merkezi olarak da kullanabileceði görülen yeni iþletim sistemi Vista’nýn tanýtýmý sýrasýnda Bill Gates, Vista’nýn yüksek çözünürlüklü (HD) görüntüleri kayýt ve açma olanaðý saðlayan, albüm tarihleriyle müzikleri filtre ederek indiren özelliklerini gösterdi.
Geniþ bant ve yüksek çözünürlüðün artýk daha fazla bir arada ve birleþtiricinin yazýlým olduðunu söyleyen Gates, yeni yazýlýmýn kullanýcýlar tarafýndan beðenileceðini umduðunu kaydetti.
“ASIL RAKÝP IBM”
Vista ile birlikte yeni bir arama fonksiyonunu da hayata geçiren Microsoft’un patronu Gates, konuþmasý sýrasýnda Google ve Apple gibi bu sektördeki bazý rakiplerine de “dokundurdu.” “Rakiplerimizden biri abartýlýyor. Bunu sürekli görüyoruz” diyenGates, bilgisayar sanayiinin en büyük firmasýnýn IBM olduðunu ve bu þirketin Microsoft’tan 4 kat fazla çalýþaný, daha fazla kazancý olduðunu söyledi.Gates, “IBM her zaman en büyük rakibimiz oldu. Basýn IBM hakkýndayazmayý sevmiyor” diye konuþtu.
Microsoft’un daha önce Longhorn kod adýyla bilinen yeni kuþak iþletim sistemi Windows Vista’nýn ilk deneme sürümü “Vista Beta 1” daha önce son derece sýnýrlý bir kitle için deneme amacýyla yayýnlanmýþtý. 2006 sonunda raflardaki yerini almasý beklenen Windows Vista’nýn arayüzünde yarý þeffaf karakterler ve görseller kullanýlýyor.
Windows Vista’nýn en çok konuþulan özelliði ise, bilgisayar dünyasýnda hýzla yükselen arama eðilimine uygun, arama teknolojilerini iþletim sistemine entegre etmiþ olmasý. Kullanýcý hesaplarýnýn açýlmasýnda Apple’ýn Mac OS X ve bazý Linux iþletim sistemlerine benzediði belirtilen Vista, bilgisayara “administrator” olarak giriþler konusunda da bazý deðiþiklikler getiriyor.
Windows Vista’ya eklenen “task scheduler” adlý özellik de, kullanýcý tarafýndan tanýmlanan komutlarý kullanýcýya hatýrlatýyor. Yeni iþletim sisteminde izinsiz kullanýcýlarýn bilgisayardan bilgisýzdýrmasýný önleyici yeni bir teknoloji de bulunuyor.Vista yüklü dizüstü bilgisayarlar çalýnsa bile, kripto teknolojisi sayesinde çalan kiþi bilgisayardaki dosyalara ulaþamayacak.
Windows Vista’nýn yeniliklerinden bir diðeri de, yeni internet tarayýcý Internet Explorer 7 olacak. Microsoft, yeni iþletim sistemi ile desteklenen tarayýcýnýn daha güvenli olduðunu savunuyor. Vista’da ayrýca dýþa çýkýþlar için firewall (güvenlik duvarý), dýþtan gelen verileri tarayan bir de filtre bulunuyor.
Service Pack 2 destekli Windows XP’deki güvenlik duvarý ise, sadece içeri giriþleri koruyordu. Yeni iþletim sisteminde açýlýþ hýzlanýrken, “sleep” (uyku) modu da Windows XP’nin “standby” ve “hibernate” özelliklerinin bir birleþimi olarak bulunuyor ve daha kolay çalýþýyor.
Microsoft, Vista’nýn veri akýþýný düzelteceðini ve dosyalarýn daha verimli organize edeceðini vurguluyor. 2001 yýlýndan bu yana Longhorn olarak anýlan Window Vista’nýn, ilk etapta 2004’te çýkacaðý açýklanmýþ daha sonra ise 2006 sonuna ertelenmiþti.
Alýntý ntvmsnbc.com

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri