Türk tarihimiz þanlý zaferlerle doludur. Fakat 30 Aðustos 1922’de zaferle sonuçlanan Baþ Komutanlýk Meydan Muharebesi ile Türk Milleti adeta yeniden dirilmiþtir.
Malazgirt Savaþý’yla (1071) 26 Aðustos’ta Anadolu’nun Türklere kapýlarýný açan kahraman ordumuz; Baþkomutanlýk Meydan Muharebesi’yle de Anadolu topraklarýnýn Türk Vataný" olduðunu önünde durulmaz bir iradeyle düþmana ispatlamýþtýr. Ve yine ulusumuzun iradesiyle Cumhuriyet kurulmuþtur.
Baþkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk büyük Nutuk’(Söylev)unda Kurtuluþ Savaþýnýn nasýl kazanýldýðýný anlatýr.. Baþkomutan Gazi Mustafa Kemal Paþa, Batý Cephesi Komutaný ve Ýnönü Savaþlarý kahramaný Ýsmet Paþa ve Genelkurmay Baþkaný Fevzi Çakmak Paþa büyük bir gizlilik içinde taarruz planlarýný hazýrlarlar.
1922 Aðustos ayýnda Türk Ordusu taarruza geçmek için, Kurmay heyeti’nce karar verilir. Mustafa Kemal, Ýsmet Bey, Fevzi Çakmak ve diðer paþalar ile kurmaylar; savaþý yönetmek üzere Kocatepe’ye gelirler.
26 Aðustos sabah, saat 05.30’da Türk topçu birlikleri Afyon’un güneyinden düþman siperlerini ateþle vurmaya baþlar. Ardýndan piyadeler hücuma geçerler. Planlandýðý gibi Büyük Taarruz devam eder ve düþman gerilemeye baþlar, bozguna uðrayarak ikiye ayrýlýr.
30 Aðustos’a kadar düþman ordusu çembere alýnýr. 30 Aðustos sabahý, 1. Ordu ve avcý hatlarýný ile 4. Kolordu’yu denetleyen Baþkomutan Mustafa Kemal Paþa; saat 14.00’da Aslýhanlar yakýnýndaki "Komuta Karargâhýndan taarruz emrini verir. Dumlupanýr’da ordumuz düþmana son darbeyi vurur. Düþman askerleri kaçmaya baþlar. Mustafa Kemal Paþa; kaçan düþman askerlerini kovalamak için, "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. Ýleri!" komutunu verir. Yunan Baþkomutaný General Tikopýs dâhil çok sayýda esir alýnýr.
Þahlanan Türk Ordusu düþman güçlerini Ýzmir’e kadar kovalar. 9 Eylül 1922 günü Türk Ordusu Ýzmir’e girer. Batý Anadolu’yu yakan yýkan düþman kuvvetleri canlarýný zor kurtararak, geldikleri gibi gemilere binerek giderler.
30 Aðustos 1922 tarihi, Türk ulusunu esir etmek isteyen emperyalist güçlere karþý; kadýnýyla çocuðuyla, ordusuyla topyekûn verdiði bir savaþýn ve ulusal benliðini kurtardýðý ve Zafer Destaný’nýn yazýldýðý gündür.
Atalarýmýzýn destanlar yazarak bize emanet ettiði bu kutsal vatanýmýza, bayraðýmýza, tarihimize, sahip çýkmak en kutsal görevimizdir. Vatan sevgi demektir, baðýmsýzlýk demektir, özgürlük demektir, Ýman demektir, Vefa demektir.
Millet olarak içimizdeki coþkuyu heyecaný diri tutmalý bizi birbirimize düþürerek ayrýþtýrýcý, ötekileþtirici politikalarla kendisine rant saðlamaya çalýþanlara cevabýmýz aksine birleþerek, birlikte kenetlenerek sevgi ve kardeþlik baðlarýmýzý güçlendirmek olmalý.
30 aðustos Zafer Bayramýmýz kutlu olsun.
![]()


Teþekkur:
Beðeni: 








Alýntý




Yer imleri