Þimdi içerik saðlayýcýlarý cezbetme zamaný!
Capacity Eurasia 2013’de konuþan Turkcell Superonline Operatör Ýliþkileri ve Toptan Satýþ Yönetimi Direktörü Emre Erdem, “Ýstanbul’un dünya haberleþme altyapýsýnda bir merkez olmasý yönünde 2009 yýlýndan bu yana önemli adýmlar atýldý. Önümüzdeki 2 yýllýk süreçte bu dönüþümün tamamlanacaðýný düþünüyoruz. Turkcell Superonline olarak bu süreçte yaptýðýmýz yatýrýmlarla piyasada daha çok alternatif oluþmasýna, fiyatlarýn daha makul seviyelere ulaþmasýna ve Ýstanbul’un dikkate deðer miktarda trafiðe sahip oyuncular için daha güvenli bir nokta haline gelmesine katkýda bulunuyoruz” dedi.
Turkcell Superonline Operatör Ýliþkileri ve Toptan Satýþ Yönetimi Direktörü Emre Erdem, dünyanýn baþlýca telekom operatörlerinin bir araya gelerek, geleceðin altyapýsýna iliþkin öngörülerini paylaþtýðý Capacity Eurasia 2013’de yaptýðý konuþmada, dünya üzerinde 70’den fazla operatörle anlaþmasý bulunan ve bölgesinde “operatörlerin operatörü” unvanýný üstlenen Turkcell Superonline’ýn fiber altyapý yatýrýmlarýný anlattý.
“Fiber yatýrýmlarý veri merkezleri, enerjide istikrar ve regülasyonda düzenlemelerle desteklemeliyiz”
Türkiye’de dünya ile ayný anda fiber internet çaðýný baþlatan Turkcell Superonline’ýn, sýnýr baðlantýlarý üzerinden Avrupa, Kafkasya, Asya ve Ortadoðu arasýndaki telekomünikasyon hizmetleri ve transit veri trafiðinin taþýnmasýnda önemli rol oynadýðýna iþaret eden Emre Erdem, bölgedeki son geliþmelerle birlikte istikrarsýzlýk sýkýntýsý yaþayan ülkelerden transit geçiþ konusunda çekincelerin arttýðýný ve alternatif arayýþlarýnýn yoðunlaþtýðýný kaydetti. Bu noktada Türkiye’yi ve Ýstanbul’u bir merkez haline getirmenin önemini vurgulayan Erdem, sözlerini þöyle sürdürdü:
“Bu yönde 2009 yýlýndan bu yana önemli adýmlar atýldý. Önümüzdeki 2 yýllýk süreçte bu dönüþümün tamamlanacaðýný düþünüyoruz. Turkcell Superonline olarak bu süreçte yaptýðýmýz yatýrýmlarla piyasada daha çok alternatif oluþmasýna, fiyatlarýn daha makul seviyelere ulaþmasýna ve Ýstanbul’un dikkate deðer miktarda trafiðe sahip oyuncular için daha güvenli bir nokta haline gelmesine katkýda bulunuyoruz. Ancak merkez haline gelmek için fiber altyapý yatýrýmlarýmýz tek baþýna yeterli deðil. Veri merkezleri ve enerji konularýnda istikrar saðlanmasý, destekleyici politikalar oluþturulmasý, düzenlemeler açýsýndan barýndýrma hizmetlerinde bazý kolaylýklar saðlanmasý gibi alanlarda da ilerleme kaydedilmesine ihtiyaç var. Barýndýrma hizmetleri konusunda uluslararasý içerik oyuncularýnýn Türkiye’ye geliþini mümkün kýlmak için yasalarý daha anlaþýlýr ve yurtdýþýndaki örneklere paralel olarak riskleri açýkça ortaya koyan þekilde düzenlemek büyük önem taþýyor.”
“Bölge, bütün trafiðin batýya aktarýlmasýný istemiyor”
Emre Erdem, özellikle son 1,5 senede uluslararasý veri merkezi gruplarýnýn ve þirketlerinin Türkiye için analiz yaptýrdýklarýný ya da þirket aldýklarýný belirterek, bunun Ýstanbul’un gelecekte üstleneceði merkezi role iliþkin pozitif bir iþaret olduðunu vurguladý. Ýstanbul’un bir merkez haline gelme potansiyelinde bölgenin bütün trafiðini batýya aktarma konusundaki isteksizliðin de rolüne dikkati çeken Erdem, “Bunun da iki ayaðý var. Bir yandan bölge kendi içeriðini de üretir hale geliyor. Diðer yandan da Avrupa ve Amerika’dan gelen içeriklerin Türkiye’ye yerleþmesi sayesinde kitleye daha kaliteli ve çeþitli içerik sunulacaðý düþünülüyor. Bu yönde bir talep de var. Son dönemde Tier-1 küresel IP aðý ile yaptýðýmýz iþbirliði sayesinde bu konuda bir talep olduðunu da görüyoruz. Deutche Telekom, GTT, Tata Telekom gibi operatörlerin T-1 omurgalarýnýn Türkiye’den hizmet verir hale gelmesi yönünde önemli adýmlar attýk. Bu çalýþmalarýmýz, Türkiye’nin bir merkez olarak potansiyelini ve bölgedeki oyuncularýn buna inancýný gösteriyor” diye konuþtu.
“Ýçerik konusunda operatörler uzun vadede iþbirlikleri geliþtirecek”
Üs haline gelme konusunda Türkiye’nin rakiplerine de deðinen Erdem, Sofya’nýn düzenleme konusundaki rahatlýklarý, hukuksal düzenlemeleri, transit fiyatlarý ve düþük transport maliyetleri ile bu yönde önemli bir çalýþma içinde bulunduðunu; Dubai’nin de internet servis saðlayýcýlar ve uluslararasý oyuncularla geliþtirdiði ortak projelerle bu yönde adýmlar attýðýný anlattý. Emre Erdem, “Ýstanbul’da da bizim aksiyonlarýmýz açýkça görülüyor. Türkiye’nin içerik üretiminin çok arttýðýný görüyoruz. Örneðin, bugün Türk TV dizilerinin izlenme oranlarýna bakýldýðýnda Balkanlardan baþlayýp, Kuzey Afrika’ya kadar gidebilen bir yapý söz konusu. Ýçerik konusunda uzun vadede operatörlerin kendi aralarýnda iþbirlikleri geliþtirebileceklerini görebileceðiz” deðerlendirmesinde bulundu.
“CDM ve veri merkezi yatýrýmlarý ile ekosistem oluþturulacak”
Turkcell Superonline Operatör Ýliþkileri ve Toptan Satýþ Yönetimi Direktörü Erdem, bugüne kadar yapýlan fiber optik altyapý yatýrýmlarý sayesinde Türkiye’de otoyollarýn tamamlandýðýný belirterek, “Bu otoyollar üzerine geçmek için artýk içerik saðlayan aðlarýn nasýl oluþacaðýný, uluslararasý oyuncularla nasýl iþbirliði yapýlacaðýný, Türkiye’deki yerel içerik saðlayýcýlarýnýn nasýl konumlandýrýlacaðýný ve operatörlerin bunlarla iliþkilerini ciddi bir þekilde deðerlendirmek lazým. Bunun vazgeçilmez bir yatýrým alaný olduðu belli. Birçok operatörün de CDN (content delivery network) ve veri merkezi altyapýsýna yatýrým yaptýðýný görüyoruz.” dedi.


Teþekkur:
Beðeni: 


Alýntý

Yer imleri