Turkcell, ‘Türkiye’nin mobil yazýlým seferberliði’ni baþlattý

Turkcell, yeni projesi “Geleceði Yazanlar” ile yerli mobil yazýlým seferberliði baþlattý. Projeyle, Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusunun mobil yazýlýmcý olmaya yönlendirilmesi ve dünyada her geçen gün büyüyen mobil yazýlým geliþtirme pazarýnda etkin bir oyuncu haline gelmesi hedefleniyor. Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. eðitim alanlar Turkcell servislerini kullanarak Android, iOS ve Windows Phone gibi milyonlarca kiþi tarafýndan kullanýlan mobil platformlara yönelik yazýlýmlar geliþtirebilecek.

Türkiye’nin lider teknoloji ve iletiþim þirketi Turkcell, bugün düzenlediði basýn toplantýsýyla yeni sosyal sorumluluk projesi Geleceði Yazanlar’ý kamuoyuna tanýttý. Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Binali Yýldýrým, Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu Baþkaný Tayfun Acarer ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in katýlýmýyla düzenlenen toplantýda proje, Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde sektör için hedeflenen 160 milyar dolarlýk büyüklüðe ulaþabilmesi için atýlmýþ çok önemli bir adým olarak nitelendirildi.

“Teknolojiyi satýn alan deðil üreten konuma gelmemiz þart”

Toplantýda konuþan Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Binali Yýldýrým, “Dünyada mobil yazýlým pazarýnýn 2013 sonunda 25 milyar dolarlýk büyüklüðe ulaþmasý bekleniyor ve 5-6 sene içinde bu rakamýn üçe katlanacaðý öngörülüyor. Neden Türkiye de bu ekonomiden payýný almasýn? Tüm dünyayla yarýþan altyapýmýz var, pýrýl pýrýl gençlerimiz ve onlarýn elinden tutmak isteyen þirketlerimiz var. Turkcell’in Geleceði Yazanlar’ý bu yönde atýlmýþ çok önemli bir adýmdýr. Türkiye’yi geleceðe taþýmak istiyorsak teknolojiyi satýn alan deðil, üreten bir konuma gelmemiz þart” dedi.

“Biliþim ihracatý potansiyelimiz yüksek”

Toplantýda konuþan Bilgi ve Ýletiþim Teknolojileri Kurumu Baþkaný Tayfun Acarer, “Mobil hizmetler ve internette katma deðer yaratýlmasý, uluslararasý sürdürülebilir rekabet açýsýndan çok önemli. 2012 yýlýnda Türkiye’nin yazýlým pazarýnýn büyüklüðü 2,4 milyar TL, yazýlým ve hizmet ihracatý ise yaklaþýk 750 milyon TL idi. 70’den fazla ül***e yazýlým ihracatý yaptýk, bölge ülkelere biliþim ihracatý potansiyelimiz yüksek. Türkiye’nin sayýsal ve nitelik açýsýndan yetiþmiþ biliþim insan kaynaðý bölgemizde en iyi durumda. Bu nedenle, Geleceði Yazanlar gibi projeleri çok önemsiyoruz” dedi.

“Türkiye yerli mobil yazýlýmlarý ile dünya liginde liderliðe oynayacak"

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Kurulduðumuz günden bu yana Türkiye’nin her noktasýna teknolojiyi götürerek fýrsat eþitliði sunmak, insanýmýzý bilim ve teknolojinin saðladýðý avantajlarla tanýþtýrmak için çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Bu doðrultuda þimdi de Geleceði Yazanlar projemizi hayata geçiriyor ve yerli mobil yazýlým seferberliði baþlatýyoruz. Amacýmýz ülkemizin biliþim sektöründeki potansiyelini harekete geçirmek. Bunun için eðitim ve geliþim fýrsatlarý sunmanýn yaný sýra yazýlým geliþtiricilere Turkcell ekosistemine dâhil olma olasýlýðý sunarak yeni iþ fýrsatlarý yaratacaðýz. Hedefimiz Türkiye’nin mobil yazýlým geliþtirme konusunda öncü ülke haline gelmesi. Geleceði Yazanlar projesiyle eðitim veya kurs olanaðý bulamayan gençlerimizi geleceðin mesleðine hazýrlayacaðýz. Üniversite öðrencilerini, yazýlýmcýlarý, amatör olarak mobil yazýlým geliþtirenleri, kurumsal IT profesyonellerini kýsacasý bu alandaki herkesi yerli yazýlým seferberliðinin aktörleri olmaya davet ediyoruz. Çaðrýmýz hepinize; Türkiye’nin yerli mobil yazýlýmlarýyla liderliðe oynayan ülke olmasý için gelin geleceði hep birlikte yazalým” dedi.

Mobil yazýlým ekosistemini kucaklýyor

Geleceði Yazanlar mobil yazýlým ekosisteminde yer edinmek isteyen herkese açýk. Henüz baþlangýç seviyesinde olan yazýlýmcýlarýn bile projeye dâhil olmasý mümkün. Bunun için tek yapýlmasý gereken Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. üye olmak. Ardýndan hemen Turkcell Akademi liderliðinde hazýrlanan eðitimlere baþlanabiliyor. Eðitim, geliþim ve mentorluk imkânlarýnýn sunulduðu projede ayrýca ortaya çýkacak baþarýlý mobil yazýlýmlarýn çeþitli iþ modelleri ile hayata geçirilmesi olanaðý ve Turkcell iþ ortaklýðý fýrsatlarý da saðlanýyor. Geleceði Yazanlar’da ayrýca ulusal çapta düzenlenecek etkinliklerle yazýlýmcýlarla etkileþim saðlanacak.

Geleceði Yazanlar; 1200 sayfa eðitim dokümaný, 13.000 satýr kod, örnek uygulamalar ve eðitim videolarý ile Türkiye’de mobil yazýlým geliþtirmeye ilgi duyanlarýn buluþma noktasý olmaya aday. 1 yýl kadar süren hazýrlýk aþamasý sýrasýnda platformun tüm içeriði akademisyenler ve tecrübeli mobil yazýlým geliþtiricilerin gözetiminde oluþturuldu. Platform üzerinden eðitim alan gençler, Android, iOS ve Windows Phone gibi milyonlarca kiþi tarafýndan kullanýlan platformlara yönelik mobil yazýlýmlar geliþtirebilecek.

Bilgi düzeyini tescilleyene “Baþarý Belgesi” verilecek

Geleceði Yazanlar kapsamýnda eðitime baþlayan yazýlýmcýlar bu süreçte ilerleyebilmek için, karþýlarýna çýkacak sýnavý baþarýyla tamamlamak zorunda. Bu kriter doðrultusunda 10 farklý baþarý belgesinden en az 4’ünü tamamlayan adaylar, belirlenecek merkezlerde yapýlan mobil yazýlým geliþtirme sýnavýna katýlmaya hak kazanacak.

Eðitim süreci boyunca yazýlýmcýlara, mobil yazýlým geliþtirme alanýnda öne çýkan profesyoneller tarafýndan danýþmanlýk desteði verecek. Geleceði Yazanlar’dan “Baþarý Belgesi” alan, kendi mobil yazýlýmlarýný geliþtirebilen kiþilere, hem Turkcell Grup, hem de iþ ortaklarýnýn oluþturduðu dev ekosistem dâhilinde kariyer fýrsatlarýnda öncelik sunulacak. Yenilikçi bireysel ve kurumsal mobil uygulama yazýlýmlarý geliþtiren giriþimciler Turkcell’in iþ ortaklýðý ekosisteminde yer alma fýrsatý yakalayabilecek. Ayrýca proje kapsamýnda gençlerin geliþtirdiði mobil yazýlýmlar Turkcell’in uygulama maðazasý T-Market üzerinden de kullanýcýlarýn beðenisine sunulacak ve ticarileþme þansý elde edecek.

Geleceði Yazanlar ile bireysel, kurumsal ve toplumsal fayda konularýnda çözüm üretecek tüm mobil yazýlýmlarýn hayata geçirilebilmesi için geliþtiricilere bilgi, ürün ve teknoloji desteði sunacak. Saðlýk, eðitim, çevre, enerji gibi alanlarda ve toplumsal konularda hayatý iyileþtiren mobil yazýlýmlarýn da destekleneceði bu proje Türkiye’nin sosyal ve ekonomik dönüþümüne katkýda bulunacak.