Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
2 sonuçtan 1 ile 2 arasý

Konu: Rivayetler Ýnancýmýzý Yönlendirince

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart Rivayetler Ýnancýmýzý Yönlendirince

Kur’an, akla düþünmeye önem verir. Ayetler üzerinde düþünerek iman etmemizi, asla emin olmadýðýmýz bilgilerin ardýna düþmeden, imanýmýzý yaþamamýzý özellikle verdiði örneklerle anlatýr ki, yanlýþýn ardýndan gitmeyelim. Peki, bizler Rabbin bu öðüdünü ne kadar dinliyoruz?

Allah ýn sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum, onun ipine sarýlýn sözleri, bir kulaðýmýzdan girmiþ, diðerinden ne yazýk ki çýkmýþtýr. Rivayetler günümüzde adeta Kur’an ýn önüne geçmiþ, onunla eþ tutulan, dini hükümler haline gelmiþtir. Bu bilgilerin doðruluðu üzerinde düþünmek, Kur’an dan onay almak þurada dursun, bir tanesini bile inkâr ederseniz, Kur’an ayetini inkâr etmiþ gibi olur, dinden çýkarsýnýz sözleri, bugün ne yazýk ki camilerimizde, cahil insanlar tarafýndan deðil, Diyanetin bazý Müftüleri tarafýndan söylenebilmektedir.

Sizlere Kütüb-i Sitte den birkaç örnek vermek istiyorum. Acaba bu rivayet hadisleri kabul etmek mi insaný günaha sokar, dinden çýkartýr, yoksa bunlarý kabul etmemek mi? Yorumunu sizlere býrakýyorum.

7236 - Hz. Enes radýyallahu anh anlatýyor: "Medine ehlinden bir cariye bile Resülullah aleyhissalatu vesselâm'ýn elinden tutardý ve Aleyhissalatu vesselâm elini onun elinden çekmezdi de, cariye ihtiyacý için, O'nu Medine'nin istediði semtine çeker götürürdü. (Resülullah tevazu gösterir, itiraz etmezdi)."

Deðerli din kardeþlerim, bu rivayet hadisten siz ne anladýnýz? Çünkü her türlü anlama gelebilecek bu sözleri, nasýl söyleriz. Cariye hangi ihtiyacý için, peygamberimizi Medine nin istediði semtine götürüyor, bu konuda açýklama yapabilecek var mý aramýzda. Ne söylediðimizin farkýnda mýyýz?

Þimdi vereceðim rivayet hadisi, Kur’an ýn ýþýðýnda düþündüðümüzde, peygamberimizin önerisi olabilir mi? Bu sözler Kur’an ýn onayýndan geçen bir davranýþ mý? Yoksa bizleri yoldan saptýracak, peygamberimize iftiralarla dolu, dine nifak sokan fitnelerin bir yalanýmý?

5686 - Ýbnu Abbas radýyallahu anhüma anlatýyor: "Bir adam Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a gelerek:
    "Ey Allah'ýn Resûlü! Hanýmým deðen eli reddetmiyor!" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm: "Onu uzaklaþtýr!" emretti. Adam: "Nefsimin ona takýlmasýndan korkuyorum" deyince:
    "Öyleyse ondan faidelen!" buyurdular."
    Ebu Dâvud, Nikâh 4, (2049); Nesâi, Nikah 12, (6, 67).

Deðerli din kardeþlerim, ben bu örneði vermeye utanýyorum, ama rivayet hadis nakletme gerçeðinin, ne derece yanlýþlýklarla dolu olduðunu, bu konuda çok dikkatli olmamýz gerektiðini, her bilgiyi Kur’an onayýndan geçirmemizin önemini, sizlere göstermek istedim. Ya bu örneði doðru kabul edip örnek alan, hayatýna geçiren olursa, bunun sorumlusu kim olacak?

Sizce peygamberimiz, böyle bir öneride bulunur mu? Eþinin namusun dan þüphe eden ve peygamberimize þikayette bulunan, bu konuda onun fikrini soran bir Müslüman a, bu þekilde davran der mi peygamberimiz? Nelere inanýyoruz görüyor musunuz? Elbette bu yanlýþlýklarý yaþayan toplumlarýn ne halde olduklarýný, hep birlikte görüyoruz.

Geçen gün bir haber okudum. Bir Müslüman ülkede, 8 yaþýnda bir kýz çocukla, 40 yaþýnda evlenen bir erkeðin, gerdek gecesinde çocuðun aþýrý kanamadan öldüðünü yazýyordu. Yazýklar olsun ki, dine hurafeler katarak, bunlarda dinden dir diyenlere. Peygamberimiz söylemediði yapmadýðý halde, peygamberimizin üzerinden yalanlar uydurarak kendilerine kýlýf arayan, güzelim dinimizi bu hale getirenlere yazýklar olsun.

Aklýn ve mantýðýn sýnýrlarýný aþan, bu evliliðe izin veren toplumun, uydurma rivayet hadislerin etkisiyle bu evliliði normal karþýlamasýnýn nedenini, herhalde anlamýþsýnýzdýr. Ýþte peygamberimize atýlan böyle iftiralara inanmak, toplumlarý böyle büyük yanlýþlara götürüyor. Peygamberimiz boþuna, benim adýma yalan uydurmayýn, yoksa cehennemi boylarsýnýz dememiþ. Ama dinleyen mi var. Kur’an dan uzak nefislere hükmetmek mümkün deðil.

Sizlere bir örnek daha vermek istiyorum. Kur’an dan aldýðýmýz eðitim gereði, ayetleri okumaya baþlamadan önce, Bismillahirrahmanirrahim diye baþlarýz okumaya. Bu Kur’an öðretisidir. Nerede olursak olalým, bir ayet okurken besmele ile baþlarýz. Þimdi size sorsam ve desem ki, camilerde toplu kýldýðýmýz namazlarda, Ýmam sesli olarak, Kur’an ayetlerinden okumaya baþlarken, besmele ile mi baþlýyor ayetleri okumaya?

Sanýrým bir an durdunuz ve düþündünüz. Hoca ayetleri okumaya baþlarken, besmele ile baþlamaz. Peki, neden besmele ile baþlanmýyor diye kendimize hiç sorduk mu? Ne yazýk ki her konuda olduðu gibi, sorgulama yeteneðimizi kullanmýyor, sormuyoruz. Bakýn Allah ýn Kur’an da ayetleri okumaya baþlamadan önce, besmele ile baþlamamýzýn gerektiði öðretisini, neler deðiþtiriyor.

2503 - Hz. Enes (radýyallâhu anh) anlatýyor: "Ben, Resülullah (aleyhissalatu vesselâm), Hz. Ebü Bekr, Hz. Ömer, Hz. Osman (radýyallahu anhüm) ile birlikte namaz kýldým. Onlardan hiçbirinin bismillâhirrahmanirrahým'i okuduklarýný iþitmedim."

Buhârî, Ezân 89; Müslim, Salât 50, (399); Muvatta, Salât 30, (1, 81); Ebü Dâvud, Salât 124, (782); Tirmizî, Salât 182, (246); Nesâî, Ýftitah 21, 22, (2, 133-135); Ýbnu Mâce, Ýkâmet 4, (813- 815).

2504 - Ýbnu Abdillah Ýbnu Muðaffel (rahimehullah) anlatýyor: "Ben (namazda) bismillâhirrahmânirrahîm'i okumuþtum. Babam iþitti. Bana: "Oðulcuðum, (bu yaptýðýn) bir bid'attir. Bid'atten sakýn!" dedi. Ben Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ýn ashâbýndan her kimle karþýlaþtý isem, hepsinin de bid'atten nefret ettiði kadar bir baþka þeyden nefret etmediðini gördüm. Babam sözlerine þöyle devam etmiþti:
    "Ben Resülullah (aleyhissalatu vesselâm)'Ia, Hz. Ebu Bekr'le, Hz. Ömer'le, Hz. Osmanla (radýyallâhu anhüm) namaz kýldým. Onlardan hiç birinin bunu (besmelenin okunacaðýný) okuduklarýný iþitmedim. Onu sen de okuma. Sadece "Elhamdülillahi rabbi'l-âlemîn" de."
    Tirmizî, Salât 180, (244); Nesâî, Ýftitah 22, (2,135).

Rivayetlere dikkat ettiniz mi bilmiyorum, bu konuda peygamberimiz, namazlarýnýzda ayetleri okurken, besmele çekmeyin diye hiçbir bilgi olmadýðý halde, bazý kiþilerin ben besmeleyle baþladýklarýný duymadým, sözlerinden yola çýkýlarak, bugün bizlerin bu sözlere uygun imanýmýzý yaþamamýz, çok ama çok düþündürücüdür.
    Bu soruyu imamlara sorduðumuzda, onlarýnda bu durumdan nefislerinin tatmin olmadýðýný anlýyoruz. Sizler içinizden besmele çekin, bir sorun olmaz diye verdikleri cevaplar, aslýnda manidardýr.

Rivayet hadiste, ayet okumadan önce, besmele çekmenin bit at olduðunun söylenmesi, dinde rivayetlerin ne derece toplumu yanlýþ yönlendirdiðine, dikkat çekici bir örnektir.

Deðerli din kardeþlerim. Lütfen imanýmýzý, inançlarýmýzý elde Kur’an sorgulayalým. Eðer piþman olmak istemiyorsak tabi. Birileri hurafe, batýl itikatlarýna kýlýf hazýrlamýþ, bizlerde sorgusuzca yaþayýp gidiyoruz. Bu yanlýþlarý fark edip, toplumu Kur’an ile uyaranlarý da, susturabilmek için, hem peygamberimizin sözlerine, hem de Kur’an ýn tamamýna ters düþen rivayetlerle susturmak istiyorlar, toplumu uyaranlarý ve bakýn ne diyorlar.

“Þunu iyi biliniz ki, bana Kur'an-ý Ke¬rim ile birlikte onun bir benzeri de verilmiþtir. (Bu konuda) dikkatli olun; (çünkü) koltu¬ðuna kurulan tok bir adamýn ‘size (Hz. Peygamberin sünneti/hadisleri deðil) sadece þu Kur'an lazýmdýr, onda bulduðunuz helali helal, haramý da haram kabul ediniz yeter!’ diye¬ceði (günler) yakýndýr...”

Ne yazýk ki bu rivayet hadis delil gösterilerek, Kur’an ýn dýþýndan da helal ve haramlarýn dinde hüküm koyabileceði anlatýlmaktadýr. Allah ýn doðru yolunun yolcusu olan bir Müslüman, þu iki konuyu dikkatle araþtýrmalýdýr.

Birincisi yukarýdaki rivayet hadis, peygamberimizin yüzlerce hadisine ters düþen bir fikri savunmaktadýr. Peygamberimiz, Allah’a yemin ederim ki aleyhimde tutunacak bir þeyiniz yoktur; Kuran’ýn helal kýldýklarý dýþýnda bir þeyi helal kýlmadým. Kuran’ýn haram kýldýklarý dýþýndakileri de haram kýlmadým diyorsa, sizce yukarýdaki sözleri söylemiþ olabilir mi? Buna benzer o kadar çok hadis vardýr ki, peygamberimiz bizleri Kur’an a sarýlmamýzý emreder.

Ýkinci konuda, yukarýda verilen örnek rivayet hadisin, Kur’an ýn tamamýna ters düþtüðüdür. Allah bizleri Kur’an a yönelmemizi, onun ipine sarýlmamýzý ve emin olmadýðýmýz sözlerinin ardýna düþmememizi ister. Hatta sizleri Kur’an dan hesaba çekeceðim diyerek, sorumlu olacaðýmýz yalnýz Kur’an hükümleridir diye, net hükmünü verir.

Deðerli din kardeþlerim. Çok dikkatli ve uyanýk olmanýn zamanýdýr. Birileri, atalarýnýn inançlarýný devam ettirebilmek için, çok güzel kýlýfýný hazýrlamýþ, süslemiþ, özendirmiþ toplumun önüne koymuþ. Bizler dini yaþamayý baþkalarýna havale ettiðimiz içindir ki, eðriyi doðrudan ayýran FURKAN dan habersiz, her söylenene kanar olmuþuz.

Aldanmamak ve ebedi yaþamda huzura kavuþmak isteyen düþünerek, hurafeden ve sanýdan uzak, elde Kur’an imanýný önce doðru kaynaktan öðrenmelidir. Bu gerçekleri görene, fark edene ne mutlu.

Þunu bir kez daha hatýrlatmak isterim, peygamberimiz bizleri, yalnýz Kur’an ile uyarma görevi almýþtýr. Bu hükmü Allah birçok ayetinde apaçýk bizlere bildirmiþtir.

Kaf 45: Biz onlarýn dediklerini çok iyi biliriz. Sen onlarýn üzerinde bir zorlayýcý deðilsin. Tehdidimden korkanlara Kur’an’la öðüt ver.
    Araf Suresi 3: (Ey insanlar), Rabbinizden size indirilene uyun ve O'ndan baþka velilere uymayýn. Ne kadar da az öðüt alýyorsunuz!

Ýsra 89: Andolsun biz bu Kur'an'da insanlara her çeþit misali türlü biçimlerde anlattýk, ama insanlardan çoðu inkârda direttiler.

Saygýlarýmla Haluk GÜMÜÞTABAK

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Teþekkürler Dost!Sevgiler,saygýlar...

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri