Turkcell, Milli Eðitim Bakanlýðý (MEB) himayesinde Türk Eðitim Vakfý (TEV) ile el ele verdi
Van Seferberliði Hedefe Ulaþtý

Turkcell ve Türk Eðitim Vakfý’nýn (TEV) Milli Eðitim Bakanlýðý (MEB) himayesinde tüm Türkiye’nin desteðini alarak baþlattýðý “Van Ýçin Türkiye Kumbarasý” projesi kapsamýnda inþa edilen Öðretmen Kampüsü’nün resmi açýlýþý bugün yapýldý. Ekim ve Kasým 2011’de meydana gelen ve tüm ülkemizi yasa boðan iki deprem felaketinin ardýndan Van’da hayatý normale döndürme hedefiyle yola çýkan proje döneminde Turkcell, þehre ayrýca tam teþekküllü bir Öðrenci Yurdu kazandýrdý ve Erciþ’te kurulan MEB Ýletiþim Merkezi (MEBÝM 147) ile de bölgede istihdam yarattý.

Türkiye’nin lider iletiþim ve teknoloji þirketi Turkcell ve 1967 yýlýndan bu yana Türkiye’nin aydýnlýk geleceði için eðitime destek veren Türk Eðitim Vakfý (TEV), Ekim 2011’de Van’da meydana gelen ve tüm ül***i sarsan deprem felaketinin 2. yýlýnda kente ve bölgeye desteðini sürdürüyor. Depremin hemen ardýndan harekete geçerek öncelikle teknolojik altyapýsýný hayat kurtarmak için kullanan Turkcell, ilerleyen dönemde depremzedelerin yaralarýný sarmak için Van’da bir seferberlik baþlatmýþtý. Bu seferberliðin ardýndan Turkcell’in 5 milyon TL baðýþladýðý, TEV iþbirliði ve Milli Eðitim Bakanlýðý (MEB) himayesinde hayata geçirilen tüm Türkiye’nin de el ele verip sahiplendiði “Van Ýçin Türkiye Kumbarasý” projesinde bugün mutlu bir son daha yaþandý. Yeni eðitim-öðretim yýlýnýn baþlamasýyla birlikte öðretmenlerin sýcak yuvalarýna kavuþtuðu Öðretmen Kampüsü’nün resmi açýlýþý Van Valisi Aydýn Nezih Doðan, Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Koray Öztürkler ve TEV Genel Müdürü Yýldýz Günay’ýn katýlýmýyla gerçekleþti. Açýlýþa kampüste yaþayan öðretmenler ev sahipliði yaptý ve tören sýrasýnda yaptýklarý konuþmalarda duygularýný paylaþtý.

Koray Öztürkler: “Tüm Türkiye el ele verdi, Van yeniden güneþli günlere kavuþtu””

Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Koray Öztürkler, “Van’da yaþanan depremlerin ardýndan iki yýl geçti, geriye dönüp ‘Neler yaptýk?’ diye baktýðýmýzda göðsümüzü kabartan iþlere imza atmýþ olmanýn mutluluðunu yaþýyoruz. Van’da TEV ile birlikte baþlattýðýmýz eðitim seferberliði Van Ýçin Türkiye Kumbarasý’nýn amacý, bir Öðretmen Kampüsü ve Öðrenci Yurdu inþa etmek, maddi olanaklardan yoksun baþarýlý öðrencilere burs vermekti. Çaðrýmýz sonrasýnda tüm Türkiye tek yürek oldu. Daha çok öðretmene ve öðrencimize yuva saðlayabildik. Bunun yaný sýra istihdam alanýnda da þehre nasýl bir katký saðlarýz dedik ve Van Erciþ’te hayata geçirilen MEB Ýletiþim Merkezi (MEBÝM 147) ile 100 gencimize istihdam olanaðý sunduk. Hem Türkiye’den hem de uluslararasý camiadan aldýðýmýz destek bize büyük bir motivasyon saðladý. Birleþmiþ Milletler, Turkcell’i Van depreminde iletiþim altyapýsýna yönelik çalýþmalarý ve öncülük ettiði þeffaf baðýþ kampanyasý Van Ýçin Türkiye Kumbarasý ile dünyaya örnek gösterdi. Bugün çalýþmalarýmýzda mutlu bir sona daha ulaþýyor ve Öðretmen Kampüsü’müzün resmi açýlýþýný yapýyoruz. Tüm öðretmen ve öðrencilerimize güzel bir eðitim-öðretim yýlý diliyorum. Van’a verdiðimiz desteði sürdüreceðiz. Çok yakýnda giriþimcilik alanýnda da güzel iþlere imza atmanýn hazýrlýðý içindeyiz.” dedi.

Törende daha sonra Türk Eðitim Vakfý (TEV) Genel Müdürü Yýldýz Günay söz aldý. Günay þunlarý söyledi: “Türk Eðitim Vakfý olarak Van’da yaþanan deprem felaketi sonrasýnda bölgenin yaralarýný sarabilmek amacýyla hýzla harekete geçtik. Turkcell ile birlikte “Van Ýçin Türkiye Kumbarasý” projesini hayata geçirdik ve ne mutlu ki; oluþturduðumuz bu kumbara tüm Türkiye’nin destekleriyle eðitim için doldu. Proje sayesinde bugün 192 öðretmenimiz sýcak yuvalarýna kavuþtu. Bölgedeki 100 öðrenci de bu proje kapsamýnda burs almaya devam ediyor. Ayrýca Türk Eðitim Vakfý olarak ailesi depremde zarar görmüþ 250 öðrenciye burs tahsis ederek destek verdik. Bugüne kadar Van’da yaklaþýk 3.750 gencimize burs saðladýk. Türkiye’nin en köklü vakýflarýndan biri olarak, en büyük amacýmýz aydýnlýk geleceklere umut ve ýþýk olmak. Þunu çok iyi biliyoruz ki; herkes bir umut ýþýðý yakabilir ve 3 bin 500’ün üzerinde katýlýmla bu proje de bunun en güzel örneklerinden biridir. Türk Eðitim Vakfý olarak Van’da umut olmaya devam edeceðiz ” dedi.

Van Valisi Aydýn Nezih Doðan, “Van depremlerinde 76 öðretmenimizi kaybettik. Onlar bizim umut ýþýðýmýzdý, geleceðimizdi. Þimdi öðretmenlerimiz için bu güzel kampüsün açýlýþýný yapýyor olmanýn mutluluðunu yaþýyoruz. Van’ýn her alanda desteðe ihtiyacý var ama en çok gönül desteðine ihtiyacý var. Bu güzel tesisi, Öðretmen Kampüsü’nü hayata geçiren Turkcell ve TEV’e çok teþekkür ediyorum. Bu yardýmlaþmanýn devamýný diliyorum” dedi.

Tüm Türkiye destek verdi, daha çok öðretmen yuva sahibi oldu

Turkcell’in 5 milyon TL baðýþý ile baþlayan Van Ýçin Türkiye Kumbarasý’na 350 bin baðýþ SMS’i geldi, 1500 baðýþ havalesi yapýldý ve 35 hayýrsever kiþi ve kurum ev baðýþýnda bulundu. Ýlk etapta 100 öðretmene sýcak bir ev saðlama hedefiyle yola çýkýlan ve baðýþlarla büyüyebilir þekilde tasarlanan Öðretmen Kampüsü 192 öðretmene yuva oldu.

Turkcell-TEV Öðretmen Kampüsü, sosyalleþme ve aktivite alanlarýyla tam bir yaþam merkezi þeklinde tasarlandý ve hayata geçirildi. Kampüs 11 bin metrekareyi aþan bir alan üzerine kurulu. 712 ton çeliðin kullanýldýðý evler 2+1 dairelerden oluþuyor. Turkcell grup þirketi Superonline da öðretmenlere ücretsiz fiber internet kullanýmý saðlýyor.

Öðrencilere hem yurt hem burs saðlandý

Van Ýçin Türkiye Kumbarasý’nda biriken baðýþlarla Van merkezinde inþa edilen Öðrenci Yurdu, 1500 metrekarelik bir alana yayýlýyor ve 132 kiþi kapasiteli. Ýçinde öðrenciler için sosyal alanlarý da barýndýran Öðrenci Yurdu; genç dostu, depreme dayanýklý güvenli bir yapý þeklinde tasarlandý. Turkcell Superonline yurda fiber internet altyapýsýný saðladý.

Yurtta lisede okuyan erkek öðrenciler kalýyor. Öðrencilerin seçimi, Milli Eðitim Bakanlýðý koordinasyonunda ihtiyaç sahipliði göz önünde bulundurularak gerçekleþtiriliyor.
Van Ýçin Türkiye Kumbarasý kapsamýnda Endüstri Meslek Liseleri’nde okuyan 100 öðrenciye de eðitim bursu saðlandý.

Ýletiþim merkezinde çalýþanlarýn yüzde 95’i depremzede

Van depremi sonrasýnda Milli Eðitim Bakanlýðý, Türksat ve Turkcell Global Bilgi iþbirliðiyle, eðitimde fýrsat eþitliði saðlamak, öðrenci, öðretmen ve velilerin eðitim odaklý sorularýný yanýtlamak amacýyla Van Erciþ’te MEB Ýletiþim Merkezi (MEBÝM 147) kuruldu. Turkcell, Van depremi sonrasýnda yaþanan iþsizlik sorununun çözümüne katkýda bulunan ve bölgenin en büyük ikinci iþveren kuruluþu olan MEBÝM 147 ile 100 kiþi kapasiteli bir istihdam yarattý. MEBÝM 147, Milli Eðitim Bakanlýðý’nýn görev ve sorumluluklarýyla ilgili her konuda hizmet veriyor. Merkezin yüzde 50’si engelli çalýþanlardan oluþuyor. Yaþ ortalamasýnýn 26 olduðu çalýþanlarýn yüzde 66’sý erkek, yüzde 34’ü kadýn. Çalýþanlarýn yüzde 95’i ise depremzedelerden oluþuyor.

Uluslararasý arenada ses getirdi

Kamu-Özel Sektör-Sivil Toplum iþbirliðine örnek bir model olan; katýlýmcý, þeffaf ve hesap verebilir bir yardým modeli oluþturan “Van Ýçin Türkiye Kumbarasý” projesi, IPRA Altýn Dünya Ödülleri’nde Birleþmiþ Milletler tarafýndan verilen “BM Özel Ödülü”nün sahibi oldu. Ardýndan Turkcell, Nisan 2013’te Birleþmiþ Milletler Kalkýnma Programý (UNDP) tarafýndan, Van depreminde altyapýsýna yönelik çalýþmalarý ve öncülük ettiði þeffaf baðýþ kampanyasý Van Ýçin Türkiye Kumbarasýyla dünyaya örnek gösterildi.