Ankara (AA)- John Hopkins Üniversitesi ve Bloomberg Halk Saðlýðý Okulu araþtýrmacýlarý, günde iki çorba kaþýðý siyah çikolata yemenin, kandaki pýhtýlaþmanýn önüne geçilmesine yardýmcý olabileceði sonucuna ulaþtýlar.

Bilim adamlarýnýn, aspirinin kandaki pýhtýlaþmaya etkisi üzerine yapýlan daha büyük bir araþtýrma sýrasýnda çýkarttýklarý sonuca göre, çikolata, aspirinle benzeri bir biyokimyasal etki yaratýyor ve kandaki pýhtýlaþmayý azaltýyor. Profesör Diane Becker, araþtýrma sonucunda, kakao çekirdeðindeki kimyasalýn, kandaki pýhtý hücrelerinin azaltýlmasýnda, aspirinle ayný biyokimyasal etkiyi yarattýðýný öðrendiklerini söyledi.

Siyah çikolatanýn, tansiyonu düþürebildiði ve kan dolaþýmýna farklý faydalarý olduðu bilim adamlarýnca yaklaþýk 20 yýldýr biliniyor. American Heart Association'ýn yýllýk bilim toplantýsýnda duyurulmasý planlanan son araþtýrma, gýda tüketiminde normalin dýþýna çýkýlmamasýný öðütlüyor ve düzenli diyetin bir parçasý olarak yenecek bir parça çikolatanýn veya içilecek sýcak çikolatanýn insan saðlýðý için iyi olduðu sonucuna ulaþýyor.


kaynak:mynet