Çinko eksikliði ölüm nedeni
Çinko eksikliði, dünya nüfusunun üçte birinde görülen bir sorun. Bunun neden olduðu hastalýklardan ise yýlda 1 milyon kiþi ölüyor.
Zafer AKPINAR'ýn haberi
Dünya nüfusunun yaklaþýk üçte birinde görülen çinko eksikliði nedeniyle yýlda ortalama 1 milyon kiþinin öldüðü, binlerce çocukta ise fiziksel ve zihinsel geriliðe yol açtýðý bildirildi.
Ýstanbul Teknik Üniversitesi Gýda Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacýoðlu, AA muhabirine, vitamin ve mineral eksikliklerinin, dünyanýn önemli bölümünü etkileyen ve öðrenme güçlüðü, zeka geriliði, baðýþýklýk sistemi sorunlarý, düþük çalýþma kapasitesi, körlük, prematüre ölümler, depresyon ve daha birçok saðlýk sorununa yol açan önemli bir toplumsal sorun olduðunu söyledi.
Minerallerin her birinin eksikliðinin saðlýk açýsýndan birçok soruna yol açabildiðini dile getiren Boyacýoðlu, özellikle çinko eksikliðinin dünyada üzerinde önemle durulan bir konu olduðunu bildirdi. Çinko yetersizliðinin, fiziksel büyümeyi sýnýrlandýrabildiðini, zihinsel yeteneði köreltebildiðini ve baðýþýklýk sistemine zarar verebildiðini vurgulayan Boyacýoðlu, þunlarý kaydetti:
''Bu mineralin eksikliði, ayrýca sýtma, ishal ve solunum yolu enfeksiyonlarý gibi hastalýklarýn önünü açabiliyor. Dünya nüfusunun muhtemelen üçte birini farklý düzeylerde etkileyen çinko eksikliði her yýl önemli bölümü çocuk olmak üzere yaklaþýk 1 milyon kiþinin ölümüne yol açmaktadýr. Dünyada çinko eksikliði oraný geliþmiþ ülkelerde yüzde 10, az geliþmiþ ülkelerde ise yüzde 61 civarýndadýr.''
-EKONOMÝK ÞARTLAR YETERSÝZ BESLENMEYE YOL AÇIYOR-
Özellikle Türkiye'de et ve süt ürünleri tüketiminin az olmasý nedeniyle demir, kalsiyum ve çinko eksikliklerinin görüldüðünü vurgulayan Boyacýoðlu, ''Ekonomik þartlar ve eðitim seviyesi farklýlýklarýna baðlý olarak kýrsal bölgelerde yetersiz beslenme oraný çok yüksek. Kent merkezlerinde de çinko kaynaklý gýdalarýn alýmýnýn az olmasý bu minarelin eksikliðini artýrýyor'' dedi.
Boyacýoðlu, çinko eksikliðinin en yaygýn olarak görüldüðü bölgelerin beslenmenin hayvansal gýdalardan çok hububatlar ve sebzelere dayalý olduðu az geliþmiþ ülkeler olduðunu belirterek, çinkonun genellikle sýðýr, tavuk, balýk ve kabuklu deniz hayvanlarýnýn etleri ile yumurta ve süt ürünlerinde bulunduðunu, ayrýca fýndýk ve baklagillerin de çinko açýsýndan zengin olduðunu bildirdi.
Kalsiyum ve sebzelerin çinkonun emilimini etkilediðini ifade eden Boyacýoðlu, ''Proteinli gýdalarla alýnan çinko ise vücut tarafýndan daha iyi emiliyor. Çinko eksikliðinin çözülmesi için birçok ülkede çalýþmalar yapýlýyor. Çinko içeren gýdalarýn tüketiminin artýrýlmasý yolunda ve ayrýca gýdalarýn çinkoyla zenginleþtirilmesi kapsamýnda önemli adýmlar atýlýyor'' dedi.
AA


Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri