MUÞ (ÝHA) - Muþ Devlet Hastanesi'nde görevli Ortopedi Uzmaný Dr. Ruþen Demir, vücut aðýrlýðýnýn yüzde 20'sini geçen sýrt çantalarý çocukta sýrt problemlerine ve aðrýlara yol açabileceðini söyledi.
Ortopedi Uzmaný Dr. Ruþen Demir, öðrencilerin sýrt çantalarýný 8 ay gibi çok uzun bir zaman taþýmak zorunda kaldýðýný ifade etti. Dr. Demir "Günümüzde gençler sadece okulda deðil dershanelerde ve günlük yaþamda da sýrt çantasý kullanýyor. Özellikle geliþme çaðýnda olan öðrenciler bu konuya dikkat etmelidir. Vücut aðýrlýðýnýn yüzde 20'sini geçen sýrt çantalarý çocukta sýrt problemlerine ve aðrýlara yol açabilir. Genç yaþta sýrt aðrýsý yaþayan çocuklar ilerde daha ciddi problemlerle karþýlaþabilir" dedi.
Sýrt çantasýnýn ortalama aðýrlýðý kadar taþýma süresinin de önemli olduðuna iþaret eden Ruþen Demir, çanta hafif olsa bile sýrtta taþýnma süresinin uzun olmasý durumunda bir takým sýrt ve bel problemlerine yol açabileceðini bildirdi. Sýrt çantalarýnýn baþ, yüz, eller, el bilekleri, omuzlar, ayaklar ve ayak bileklerinde aþýrý yüklenmelere neden olduðunu anlatan Demir, öðrencinin çantayý taþýma þeklinin çok önemli olduðunu vurguladý. Demir, "Sýrt çantalarý tek taraflý kullanýlmamalýdýr, çanta her iki omuza asýlmalýdýr. Çantanýn tek taraflý kullanýlmasý halinde o omuz ilerleyen yaþlarda o pozisyona alýþýr. Bunun yanýnda omuz bölgesi adaleden, kastan zengin bir bölge. Aðýr ve dengesiz taþýmalardan dolayý o bölgede gece aðrýlarý baþ gösterir. Eðer çocukta daha önceden rahatsýzlýk varsa buna baðlý olarak çanta ile ilgili aðýr taþýmak problemlerinden dolayý bu hastalýklar ilerleyebilir. Sýrt kýsmýndaki eðiklik olarak tabir edilen hastalýk da özellikle geliþme yaþý döneminde hastalýk iyileþir, fakat bu þekilde aðýr yük taþýrlarsa hastalýðýn iyileþmesi uzun zaman alýr" diye konuþtu.
Çocuðun taþýyabileceðinden daha aðýr bir þeyin çantaya koyulmamasý gerektiðini de ifade eden Demir, "Öðretmenlerin de çocuklarýn çantalarýna dikkat etmeleri gerekir. Çocuklarýn çantalarýna derslerinin dýþýnda baþka ders kitaplarýný býrakmamalarýný çocuklara sýký sýkýya tembihlemeleri gerekir. Öðretmen ve veli iþbirliði içerisinde olmalý. Bunun yanýnda sýrada sürekli saðýný, solunu, kolunu oynatan çocuklarýn dikkat edilmesi lazým. Çünkü bunlarýn altýnda yatan boyun ve sýrt aðrýlarý olabilir. Özellikle öðretmenleri çocuklarýn duruþlarýný, þekillerini gözlemleyerek bunlarda herhangi bir yapýsal kusur varsa bunu da çocuðun tedavisi açýsýndan ufak tefek veya arttýrýcý problemleri ekarte edebilmek için en azýndan bunu ailesine bildirip onlarý doktora yönlendirmeleri iyi olur. Bu yörede ailelerin çocuk sayýsý fazla olduðundan yeri geldiði zaman anne-babalar çocuklara karþý olan yükümlülüklerini çok düþünmüyor. Öyle aileler var ki çocuðunun adýný bilmiyor. Böyle bir anne-babanýn olduðu sosyal yapýda o zaman çocuðun sýrt problemini ya da aðýr çanta problemini önemsediklerini pek düþünmüyorum. O yüzden burada en büyük pay öðretmenlere düþüyor" þeklinde konuþtu.
Kaynak:mynet


Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri