Turkcell ve TÝSVA’dan 217 Vanlý kadýn giriþimciye destek…
Ekonomiye Kadýn Gücü ile

Vanlý giriþimci kadýnlara mikrokredi müjdesi

Turkcell’in, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý himayesinde, Türkiye Ýsrafý Önleme Vakfý (TÝSVA) iþbirliðiyle hayata geçirdiði Ekonomiye Kadýn Gücü projesi artýk Van’da da kadýn giriþimcilerimizin hayallerinin destekçisi olacak. Turkcell, projenin bundan 1 yýl önceki lansmanýnda, 400 bin TL ile ilk baðýþý yaparak Van’daki kadýnlarýn ekonomiye kazandýrýlmasý, depremlerle sarsýlan þehrin ekonomisine katký ve mikrokredi þubesi bulunmayan þehre þube açýlmasý hedefleriyle yola çýkmýþtý. Turkcell’in bu hedefleri gerçekleþti. Van’da açýlan yeni TÝSVA þubesi sayesinde ulaþýlan 217 Vanlý giriþimci kadýn, iþ kurmak ya da iþ büyütmek için ihtiyaç duyduklarý mikrokredileri teslim aldý. Mikrokredilerini alan giriþimciler deprem sonrasý yaþadýklarý zor süreci ve aldýklarý bu desteðin madden ve mânen tam zamanýnda geldiðini anlattýlar.

Türkiye’nin lider teknoloji ve iletiþim þirketi Turkcell’in iþ sahibi olmak veya iþini geliþtirmek isteyen, ancak yeterli maddi imkaný olmayan giriþimci kadýnlar için, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý himayesinde Türkiye Ýsrafý Önleme Vakfý (TÝSVA) iþbirliðiyle hayata geçirdiði Ekonomiye Kadýn Gücü Projesi artýk Van’da… Projenin 1 yýl önce yapýlan lansmanýnda, Turkcell, Van’da giriþimci kadýnlara ulaþmak üzere, bir TÝSVA þubesi açýlacaðýný ve bunun için 400 bin TL baðýþladýðýný açýklamýþtý. 1 Nisan 2013’te aktif hale gelen Van TÝSVA þubesi aracýlýðýyla 217 giriþimci kadýna mikrokredi verildi.

Kadýn istihdamýnýn en düþük olduðu 5 ilden biri

Turkcell Genel Müdür Yardýmcýsý Koray Öztürkler, “Türkiye’de 37 milyon kadýn var ve sadece 7 milyonu çalýþýyor. Oysa ülkemizde üreterek ailesine ve ülkesine katkýda bulunmak isteyen, yetenekli pek çok kadýnýmýz var. Ýþte bu noktadan yola çýkarak hayata geçirdiðimiz Ekonomiye Kadýn Gücü projesiyle bugün Van’dayýz. Van, Türkiye’de kadýn istihdamýnýn en düþük olduðu 5 ilimizden biri. Ayrýca kýsa süre önce þehrin kültürel ve ekonomik hayatý depremlerle sarsýldý. Turkcell olarak, Van Ýçin Türkiye Kumbarasý’ný depremlerin hemen ardýndan hayata geçirmiþ ve Türkiye’nin desteðini de arkamýza alarak þehirde bir eðitim seferberliði baþlatmýþtýk. Diðer yandan, Van’da yaþayan giriþimci kadýnlarýmýza destek olmayý da hedefledik ve yaklaþýk 1 yýl önce Ekonomiye Kadýn Gücü projemizin lansmanýnda dedik ki, ‘Van’da da bir þube açalým ve oradaki kadýnlarýmýza ulaþalým.’ Kýsa süre zarfýnda þubemizi açtýk ve toplam 217 bin TL deðerinde mikrokrediyi kadýnlarýmýza teslim ettik. Bu desteðin onlar için hayýrlý, uðurlu olmasýný, daha büyük kazançlara kapýlar açmasýný yürekten diliyorum” dedi.

TÝSVA Baþkaný Prof. Dr. Aziz Akgül ise yaptýðý konuþmada, “Bugüne kadar TÝSVA olarak Nobel Ödüllü Muhammed Yunus’un öncülüðünü yaptýðý Grameen Trust ile birlikte Türkiye’de binlerce kadýnýn iþ kurup hayalini gerçekleþtirmesine yardýmcý olduk. 2003 yýlýnda Diyarbakýr’da 6 kiþiyle baþlayan mikrokredi programýmýzla bugün 65 bin kadýnýmýza ulaþýyoruz. Turkcell’le baþlattýðýmýz Ekonomiye Kadýn Gücü projesi kapsamýnda cepten kalkýnma seferberliði ilan ettik. Bu sayede Turkcell teknolojisi ve sosyal sorumluluk alanýndaki deneyimleri iþin içine girdi. Ýþte Van’da hayata geçirdiðimiz yeni TÝSVA þubemiz ve mikrokrediye kavuþan kadýnlarýmýzýn elde edeceði baþarýlarýn bu önemli iþbirliðinin en güzel meyveleri olacaðýna inanýyoruz” dedi.

1 yýl önce hayata geçirildi, toplam 65 bin kadýna ulaþtý

Ekonomiye Kadýn Gücü ile dünyada ilk defa bir mobil operatör, bir mikrofinans kuruluþuyla ortak ‘sosyal borçlanma’ modelini hayata geçirmiþ oldu. Turkcell’in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli sayesinde dileyen herkes dar gelirli kadýnlara 1 yýl vadeli borç verebiliyor ya da baðýþ yapabiliyor. Sosyal borçlanma modeli sayesinde gelen destek ise yaklaþýk 1 milyon TL’ye ulaþmýþ durumda ve Ekonomiye Kadýn Gücü projesinden þu anda 65 bin giriþimci kadýn yararlanýyor. Projenin projesinin hedefi 4 yýlda 100 bin kadýný ekonomiye kazandýrmak.

Vanlý kadýnlarýn ürünleri de Turkcell El Emeði Pazar Yeri’nde dünyaya açýlacak

Ekonomiye Kadýn Gücü projesi kapsamýnda kýsa süre önce hayata geçirilen yeniliklerden biri de Turkcell El Emeði Pazar Yeri oldu. Mikrokredilerine kavuþan Vanlý kadýn giriþimcilerin de yöresel ürünlerini sergilemeye baþlayacaðý bu site sayesinde alýcý ile satýcý aracý olmadan buluþuyor. . 60 ilden giriþimci kadýnlarýmýzýn ürettiði 600 ürüne Turkcell El Emeði Pazar Yeri’nde ulaþmak mümkün. Ürünlerini sergilemek isteyenlerin Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. girerek “Kadýn Emeði Ürünleri”ne týklamasý yeterli oluyor. Turkcell El Emeði Pazaryeri’nde fiyat aralýðý 1.5 TL ila 1.200 TL arasýnda deðiþen birbirinden farklý ürünlerin sahiplerine ulaþmak isteyen alýcýlar, kadýn giriþimcilerimizle e-posta adresi veya cep telefonu üzerinden iletiþime geçebiliyor.

Melek yatýrýmcýlara çaðrý…

Ekonomiye Kadýn Gücü projesi kapsamýnda dar gelirli giriþimci kadýnlar için baðýþ yapmak ya da 1 yýl vadeli borç vermek isteyen melek yatýrýmcýlar Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. sitesi üzerinden havale/EFT, kredi kartý ya da Turkcell Cüzdan ile ödeme yapabiliyor. Ayrýca projeye destek vermek isteyen herkes operatörü ne olursa olsun, FON yazýp 5886’ya SMS göndererek proje havuzuna 5 TL baðýþ yapabiliyor.

Vanlý Giriþimci Kadýnlarýmýzdan Örnekler

FÝLÝZ IÞIK
4 yýldýr çeyiz iþiyle uðraþýyorum ve iþimi severek yapýyorum. Van depremi hepimizi sarstý. Yakýnlarýmýzý kaybettik, iþyerlerimizi kaybettik, iþlerimiz durma noktasýna geldi. Ýþte mikrokredi bu manada tam da zamanýnda yetiþti. Turkcell’e ve TÝSVA’ya verdikleri destek için, yanýmýzda durduklarý için çok teþekkür ediyorum.

FATMA BULOVA
Eþim vefat ettikten sonra 8 çocuðumla hayata tutunmaya çalýþtým. Bir süre sonra kendi iþimi kurmaya ve Haným Eli Çarþýsý’nda çay evi açmaya karar verdim. Burayý açabilmek için desteðe ihtiyacým vardý. Mikrokrediyle tanýþtým ve hem maddi hem de manevi destekleri ile artýk bir iþ yeri sahibi oldum.

FÝLÝZ ÖZSÖNMEZER
Her insanýn kendi parasýný kazanmasý ve kendi ayaklarý üzerinde durmasý gerektiðini düþünüyorum. 3 yýldýr kozmetik dükkaným var. Depremden sonra manevi yönden yaralarýmý kapatmaya çalýþsam da iþ yerimi ayakta tutmakta zorluk çektim. Dükkaným kapanma noktasýna gelmiþti. O sýrada Ekonomiye Kadýn Gücü projesiyle tanýþtým. Aldýðým mikrokrediyle eksikliklerimi kapattým. Þimdi çok mutluyum.

HATÝCE UÐUR
Uzun yýllar süren bir evliliðim vardý ancak evlilik hayatým istediðim gibi gitmediði için eþimle ayrý yaþamaya karar verdik. Diyarbakýr’dan taþýnýp oðlumla beraber Van’a yerleþtik. Ýþ tecrübem vardý ama özellikle yöreme ait yemek yapmak istedim ve lokanta açtým. Bu iþin üstesinden gelebilmek için desteðe ihtiyacým vardý. Þimdi aldýðým mikrokredi sayesinde düzenimi oturttum.

SANÝYE IÞIK
Açmak istediðim bir iþ yeri vardý ama desteðe de ihtiyacým vardý. Bu desteði ilk olarak bana ailem saðladý. Fakat bir süre sonra borçlanmaya baþladým, çünkü kýyafet aldýðým toptancý borcumdan dolayý bana malzeme vermiyor ve bende satýþ yapamýyordum. Ekonomiye Kadýn Gücü’nden haberim oldu. Ben de, benim gibi zor durumda olan dört arkadaþýmý daha buldum ve mikrokredi desteði alabilmek için görüþmeler yaptýk. Bu destek sayesinde borcumu kapattým ve dükkana gerekli malzemeleri alarak iþleri yoluna koydum.

ÞULE YÜKSEL ÞEKER
5 çocuk annesiyim. Çocukluðumu yaþayamadan 14 yaþýnda evlendirildim. Aileme destek olmak amacýyla el iþlerine baþladým sonra da terzilik geldi. 9 yýldýr hiç durmadan girmiþ olduðum bu yolda yürümeye devam ederken Van depremi oldu. Uzun bir süre iþ yapamadým ve borçlandým. Mikrokredi tam zamanýnda yetiþti.

REMZÝYE DENÝZ
13 çocuk annesiyim. Varlýklý bir aileden, varlýklý bir aileye gelin gittim. Eþim hayvan ticareti ile uðraþýyordu, ancak bir süre sonra hayvanlarýmýz hastalýk sonucu telef oldu. Durumumuz maddi olarak günden güne kötüye gitmeye baþladý. Elimizde kalan birkaç koyunla Van’a taþýndýk ve yýllardýr peynir yapýp satýyorum. Ancak yöresel bir ürün olduðu için her yerde bulunuyordu ve çok satýþ yapamýyordum. Ara ara yüklü sipariþ alýyordum ve hayvan sayýmýz az olduðu için yetiþtiremiyordum. Aldýðým mikrokredi ile hayvan sayýsýný çoðalttým. Ýþlerim artýk daha güzel ilerlemeye baþladý.