Bir yazýma cevap veren bir kardeþimiz, yazdýðým yazýmýn ana fikrine katýlmadýðýný anlatmak için, üzerinde çok düþünülmesi gereken bakýn ne söylemiþ. Bu sözler üzerinde lütfen, Kur’an ý referans alarak dikkatle düþünelim.
(Müslümanlar her þeyi kuran-ý kerimden alacak olsalardý, peygambere gerek kalýr mýydý? )
Deðerli din kardeþlerim. Bu sözün anlamý, Kur’an da din ve iman adýna her bilgi yoktur. Onun içindir ki imanýmýzý yaþamak için, bizlere Kur’an yeterli deðildir. Ýslam ý doðru ve tam yaþamak için, Kur’an yani Allah ýn hükümleri ve peygamberimizin dine koyduðu hükümlerle yaþamalýyýz deniyor.
Bu sözleri ve benzeri sözleri çok duydum, sizlerde duymuþsunuzdur. Ýslam ý cemaat ve tarikat eksenli yaþayan din kardeþlerimin, dini bir konuda konuþmaya baþladýklarýnda, söyledikleri ve savunduklarý fikir ve düþüncenin ana temelini, bu inanç oluþturuyor.
Bu soruyu kendimize soralým. Gerçekten Ýslam dininin kurallarý, sorumlu olduklarýmýz ve din adýna verilen hükümler, yalnýz Allah ýn tekelinde deðil de, elçisinin de verdiði ama Kur’an da bahsedilmeyen hükümlerle birlikte mi yaþanmalý? Gelim bu soruya Kur’an dan cevap arayalým.
Ankebut 18: “Eðer siz yalanlarsanýz bilin ki, sizden önce geçen birtakým ümmetler de yalanlamýþlardý. Peygambere düþen apaçýk tebliðden baþka bir þey deðildir.”
Gaþiye: Artýk sen öðüt ver! Sen ancak bir öðüt vericisin.
Kehf 56: Biz, peygamberleri ancak müjdeleyiciler ve uyarýcýlar olarak göndeririz. Ýnkâr edenler ise, hakký batýlla çürütmek için mücadele ederler. Ayetlerimizi ve kendilerine yapýlan uyarýlarý alaya alýrlar.
Enam 50: De ki: “Ben size, ‘Allah’ýn hazineleri benim yanýmdadýr’ demiyorum. Ben gaybý da bilmem. Size ‘Ben bir meleðim’ de demiyorum. Ben sadece, bana gönderilen vahye uyuyorum.” De ki: “Görmeyenle gören bir olur mu? Siz hiç düþünmez misiniz?”
Rad 40: Ya onlara vaat ettiðimiz þeylerin bir kýsmýný sana gösteririz yahut da seni vefat ettiririz. O halde teblið etmek sana, hesap sormak bize düþer.
Ne dersiniz, Allah elçisinin görev tanýmýný yaparken söylediði sözler ve Allah ýn elçisine, deki onlara diye baþladýðý tebliðiyle söyledikleri, ben yalnýz bana vahyedilene uyarým hitabý, çok açýk deðil mi? Teblið etmek sana, hesap sormak bana düþer sözlerinden demi hiçbir ders alamýyoruz? Çok açýk ama O nefis yok mu, iþte O nefis, atalarýmýzýn hurafe itikatlarýný yaþatmak adýna, Allah ýn ayetlerini görmezden gelmemizi saðlýyor.
Bizlerin din ve iman adýna sorumlu olduðumuz her konu, Kur’an da açýklanmamýþ, örnekleri verilmemiþtir diyebilir miyiz? Allah Kehf suresi 26. ayetinde bakýn ne diyor.
(O, hükmüne hiçbir kimseyi ortak etmez.)
Bu kadar açýk bir hükmü gördüðümüz halde, nasýl olurda, Peygamberimizi Allah ýn dinde hüküm ortaðý yaparýz. Allah bakara 5. ayetinde bakýn bizleri nasýl ve ne için uyarýyor.
(Ýþte onlar, Rablerinden gelen bir hidayet üzeredirler ve kurtuluþa erenler de ancak onlardýr.)
Allah kurtuluþa erecek kullarýnýn, bakýn kimler olduðunu söylüyor. Rablerinden gelen, yani Kur’an ýn üzerinde, onun takipçileri olanlardýr kurtuluþa erecek diye üstüne basa basa söylüyor. Ama bizler hala bunca açýk ayetleri de görmezden gelerek, emin olmadýðýmýz ve peygamberimizin adýný kullanarak bizleri aldatmaya çalýþanlarýn, foyasýný ortaya çýkarmak için, kýlýmýzý bile kýpýrdatmýyoruz. Acaba bunu yaparak kurtuluþa erenler arasýnda yer alabilir miyiz, ne dersiniz?
Peygamberimiz Allah ýn dine hüküm koyduklarýndan baþka, hiçbir ilave yapmadýðýný bakýn daha baþka nasýl söylesin.
Ahkaf 9: De ki: “Ben türedi bir peygamber deðilim. Bana ve size ne yapýlacaðýný da bilmem. Ben sadece bana vahyedilene uyarým. Ben sadece apaçýk bir uyarýcýyým.”
Deðerli din kardeþlerim, Allah ýn bu ayetinden sonrada mý, ayný sözleri söylemeye devam edeceðiz? Allah elçisine deki onlara diyerek bakýn ne söylemesini istiyor. Ben sadece bana vahyedilene uyarým. Ben sadece apaçýk bir uyarýcýyým. Bu sözleri, ne yani peygamberimiz postacýmýydý diyerek, yanlýþ inançlarýna delil yapanlara hatýrlatýrým. Din þaka götürmez. Böyle yanlýþlar insaný, sonsuz cehennemin kalýcýsý yapar.
Bizler Kur’an da, bizlerin sorumlu olduðu her bilgi yoktur diyoruz, ama Allah tam tersini söylüyor bakýn.
Ýsra 89: Andolsun, biz bu Kur’an’da insanlara her türlü misali deðiþik þekillerde açýkladýk. Yine de insanlarýn çoðu ancak inkârda direttiler.
Nur 34: Andolsun ki biz size (gerekeni) açýk açýk bildiren ayetler, sizden önce yaþayýp gitmiþ olanlardan örnekler ve takvaya ulaþmýþ kimseler için öðütler indirdik.
Kehf 54: Andolsun, bu Kur'an'da insanlar için her örnekten çeþitli açýklamalarda bulunduk. Ýnsan, her þeyden çok tartýþmacýdýr.
Bizler öyle sözler söylüyor ve inanýyoruz ki, Allah ýn Kur’an da söylediklerinin tam tersi. Edindiðimiz ve emin olmadýðýmýz rivayetleri Kur’an da göremediðimizde, bakýn Kur’an da her þey yokmuþ, deme yanlýþlýðýný yapýyoruz. Daha da ileri giderek, O rivayetler olmasaydý Kur’an ý anlayamazdýk, Kur’an kapalý kalýrdý, Ýslam ý gereði gibi yaþayamazdýk diyerek, büyük bir yanlýþlýðýn kapýsýný aralýyoruz. Allah bizleri affetsin.
Bunca apaçýk ayetleri görmezden gelerek, yanlýþ itikatlarýmýza delil olsun diye, ayetlerde geçen kelimelere öyle anlamlar veriyoruz ki, yüzlerce ayetin üstünü örtüyor ve görmezden geliyoruz. Allah bir hüküm verdiyse, bir baþka ayetinde onun tam tersi bir hükmü, asla vermez, lütfen bunu unutmayalým. Sizce Allah aþaðýdaki ayetinde verdiði hükmü bizlere teblið ettiyse, Kur’an ýn vermediði bir hükümden de sorumlu tutar mý bizleri?
Zühruf 44: Doðrusu o Kur'an, senin için de, kavmin için de bir öðüttür ve siz ondan sorguya çekileceksiniz.
Ne dersiniz, Allah sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum, Kur’an dan hesaba çekileceksiniz diyorsa, Kur’an ýn açýkça vermediði bir hükümden, bilgiden, sorumlu tutar mý?
Yaradan birçok ayetinde Kur’an ýn ipine sarýlmamýzý emreder, hiçbir velinin ardýna düþmememiz gerektiðini söyler. Bu ayetlerden sonra, Kur’ an ýn vermediði hükümlerden de sorumluyuz demek, Kur’an ayetlerini görmezden gelmek demektir. Neden bunca açýk ayetler dururken, hala her þey Kur’an da yoktur, peygamberimizde dine hüküm koymuþtur diyoruz.
Allah casiye suresi 6. ayetinde bakýn ne diyor ve bizleri yalnýz nereye yönlendiriyor.
Casiye 6: Ýþte bunlar, Allah'ýn ayetleridir. Bunlarý sana gerçek olarak okuyoruz. Allah'tan ve O'nun ayetlerinden sonra hangi söze inanacaklar?
Peygamberimizin de yalnýz Kur’an ile ümmetine hükmettiðini, lütfen unutmayalým. Çünkü Allah dan aldýðý emir öyleydi. Kur’an a harfiyle uyan, peygamberimize de uymuþ demektir. Elbette peygamberimizin örnek hayatý, bizler için çok önemlidir. Elbette onun sözleri, bizlerin baþýmýzýn tacýdýr. Ama onun sözü olup olmadýðýný anlamak için de, gayret gösterelim ve dine nifak sokanlarýn oyununa gelmeyelim. Onun sözü olup olmadýðýný, Kur’an ile karþýlaþtýralým, Kur’an ýn süzgecinden geçirelim. Çünkü peygamberimizin, benim adýma yalan uyduranlar, cehennemde ebedi kalýcýdýr diye uyarýsýný da, asla unutmayalým.
Allah görev verdiði elçilerinin görev ve sorumluluðunu çok açýkça bizlere bildirdiði halde, bizlerin bu gerçeklerden uzaklaþarak yaptýðýmýz yanlýþlarý, lütfen artýk fark edelim ve KUR’AN ÝLE ÝTÝKATLARIMIZI SORGULAYALIM. Yoksa hesabýn görüleceði O çetin günde, çok piþman oluruz. Bakýn Allah bizleri, kurtuluþa erdirecek bilgilerin nerede olduðunu söylüyor.
Enbiya 10; And olsun, size öyle bir kitap indirdik ki, bütün þan ve þerefiniz ondadýr. HÂLÂ AKILLANMAYACAK MISINIZ?
Yüce Rabbim ne yazýk ki akýllanmadýk, akýllanmaya da sanýrým hiç niyetimiz yok gibi görünüyor. Bizlerin bütün þan ve þerefimizin, kurtuluþumuzun Kur’an da olduðunu açýkça söylediðin halde, eðer bizler hala Kur’an da her bilgi açýkça yoktur diyor da, beþeri rivayetlere kurtuluþumuz adýna sarýlýyorsak yöneliyorsak, bizlerin akýllanmadýðýmýzý ve akýllanmaya da, hiç niyetimizin olmadýðýný gösterir. Ne olursun bizlerin gözlerindeki perdeyi, gönlümüzde ki mührü kaldýr ki, senin nurunun ýþýðýyla aydýnlanalým.
Dilerim Yüce Rabbimden, Kur’an nurunu gönlünde hisseden, onun ýþýðýyla aydýnlanan, Kur’an ýn sýnýrlarýný aþmayan, Rabbin halis kullarýndan oluruz.
Saygýlarýmla Haluk GÜMÜÞTABAK

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri